Povestea celui mai iubit moş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sania şi renul intră obligatoriu în arsenalul lui Moş Crăciun
Sania şi renul intră obligatoriu în arsenalul lui Moş Crăciun

Pe Moş Crăciun îl ştim cu toţii drept un bătrânel jovial, care ne aduce multe cadouri şi cel puţin un strop de bucurie în suflet. Doar că povestea lui nu a fost plină de voioşie chiar de la început.

Citeşte şi:

Moş Crăciun există cu adevărat doar la Braşov

Potrivit unui legende, în urmă cu mai bine de 2.000 de ani, un om bogat, dar vestit pentru zgârcenia sa, pe nume Crăciun, era proprietarul staulului aflat la marginea Bethleemului, în care s-a născut Iisus Hristos.
Cu puţin înainte să-l nască pe Mântuitor, Fecioara Maria s-a oprit la casa acestuia, căutând un adăpost pentru noapte.

Cum avarul Crăciun era plecat, Crăciuneasa, soţia lui, i-a deschis uşa Fecioarei şi i-a spus că îi este frică să o primească în casă pentru că soţul său e cam iute la mânie şi nu vrea să-i iasă din vorbă.

Atunci, Fecioara Maria a rugat-o pe Crăciuneasă să o lase măcar să înnopteze în grajd. În cele din urmă, femeia a cedat. S-a gândit că soţul său va veni târziu acasă, frânt de oboseală, şi nu-şi va da seama că peste noapte, în grajdul său, lângă dobitoace, a stat o străină.

Minunea din staul

La scurt timp după ce a ajuns în grajd, Maica Domnului a fost cuprinsă de durerile facerii. Avea nevoie de ajutor, iar Crăciuneasa nu a ezitat şi a moşit pruncul. Crăciun venise acasă şi cum nevasta lui îşi tot făcea de lucru prin staul, a intrat la bănuieli. Aşa a aflat că soţia lui a primit peste noapte o femeie străină şi a şi ajutat-o la naştere. Furios, i-a tăiat mâinile consoartei cu o bardă.

Numai că Maica Domnului a văzut ce s-a petrecut. A luat mâinile Crăciunesei, le-a pus sub faşa pruncului Iisus, iar apoi, spune legenda, i le-a pus la loc, iar acestea s-au făcut mai frumoase ca înainte.

Odată minunea înfăptuită, Crăciun a căzut în genunchi şi i-a cerut iertare Maicii Domnului. Dar aceasta i-a spus că va primi iertarea numai şi numai dacă va posti câte şase săptămâni în fiecare an, înainte de naşterea lui Iisus.

Versiune adaptată

Tot povestea spune că Moş Crăciun, aşa cum îl cunoaştem astăzi ar fi, de fapt, o adaptare a Sfântului Nicolae, episcopul care a trăit în secolul al IV-lea la Mira, în Lichia, o provincie situată în Turcia de astăzi. Episcopului i se dusese vestea pentru generozitatea de care dădea dovadă.

Acum ştim cu toţii ce ne-au învăţat bunicii noştri, care, la rândul lor, au aflat de la bunicii lor. În noaptea de 5 spre 6 decembrie, toţi copiii cuminţi primesc dulciuri din tolba lui Moş Nicolae, iar cei răi se aleg doar cu o nuia. În folclorul olandez, Moş Nicolae (SinterKlaas) călătoreşte pe un cal alb, pe nume Amerigo. Coloniştii olandezi au luat cu ei povestea lui Sinterklaas când au plecat spre America secolului al XVII-lea. Sinterklaas s-a transformat, treptat, în Santa Claus (Moş Crăciun).

Chipul care a schimbat lumea

Pastorul american Clement Clarke Moore a scris un poem în care l-a descris pe Moş Nicolae drept un personaj dolofan şi jovial, care împarte cadouri din sania sa trasă de reni. Publicat pentru prima dată în ziarul „Sentinel" din New York în 1823, poemul a devenit foarte cunoscut într-o perioadă scurtă de timp.

În anul 1860, Thomas Nast, desenatorul şi caricaturistul publicaţiei „Harper's Illustrated Weekly" l-a desenat pe Santa Claus, adică pe Moş Crăciun. Un tip rotofei, cu un sac plin de cadouri, într-o sanie trasă de nouă reni: Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Dunder, Blixem şi Rudolph.

Casa Moşului

În 1885, desenatorul Thomas Nast a stabilit reşedinţa lui Moş Crăciun la Polul Nord. Un an mai târziu, scriitorul George P. Webster i-a preluat ideea. Dar pentru casa lui Moş Crăciun se duce o bătălie aprigă. Ţările nordice îşi revendică aproape toate locuinţa. Danezii susţin că Moş Crăciun trăieşte în Groenlanda, iar suedezii au în oraşul Mora un parc tematic numit Tomteland. Finlanda nu se lasă cu nimic mai prejos.

Rovaniemi este cunoscut de multă vreme ca fiind oraşul în care locuieşte Moş Crăciun şi, desigur, parcul tematic „Satul lui Moş Crăciun" vine să susţină teoria. Toată lumea e însă de acord că, indiferent unde stă, ferit de ochii curioşilor, Moş Crăciun are un atelier sofisticat unde, alături de spiriduşii săi, meştereşte tot anul la jucăriile pe care urmează să le aducă picilor în seara de Ajun.

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite