Pot SMS-urile să-ţi strice relaţia?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO www.rocofit.com
FOTO www.rocofit.com

Senzaţia că o relaţie se menţine vie prin intermediul mesajelor pe telefon rămâne doar o impresie, potrivit unui nou studiu. Discuţiile serioase sunt amânate, motiv pentru care apare senzaţia de „cuplu deconectat”.

Când vine vorba de discuţii importante, certuri sau chiar scuze, cuplurile n-ar trebui să-şi folosească degetele pentru a comunica, spune un studiu citat de „Daily Mail”. 

Cercetările pe această temă au arătat că relaţiile au de suferit, de fapt, de pe urma comunicării pe canale tehnologice, ceea ce duce, inevitabil, la deconectarea celor doi parteneri.

„Ideea principală este că dacă nu ai nimic drăguţ de spus, mai bine nu spui deloc printr-un mesaj”, se arată în raport.

Cercetătorii Lori Schade şi Jonathan Sandberg, de la Universitatea Brigham Young din Utah, au studiat 276 de adulţi tineri. Concluziile acestora spun că partenerii care sunt în mod constant conectaţi cu ajutorul tehnologiei sunt mai predispuşi la conflicte şi chiar despărţiri. 38% din participanţii la studiu au mărturisit că sunt într-o relaţie serioasă, 46% erau logodiţi şi 16% căsătoriţi.

În cadrul studiului a reieşit că, pentru femei, folosirea mesajelor pentru scuze, reconcilieri sau decizii important era asociată cu o relaţie mai nefericită. Pentru bărbaţi, mesajele frecvente erau asociate cu o relaţie săracă în semnificaţii. Cu toate acestea, ambele părţi au fost de acord că exprimarea afecţiunii prin mesaje îmbuntăţeşte relaţia.

„Tehnologia este mult mai importantă acum în formarea unei relaţii decât era acum câţiva ani. Felul şi ce anume partenerii îşi scriu are efect direct asupra relaţiei lor”, a explicat Schade.

82% din participanţi au mărturisit că-şi trimit mesaje cu partenerul sau partenera de mai multe ori pe zi. Cele mai multe cupluri se folosesc de mesaje pentru „întreţinerea relaţiei” - genul de conversaţii care asigură partenerii că relaţia merge cum trebuie.

Doar că discuţiile purtate prin texte, unde expresiile faciale nu pot fi observate, se pot deteriora. „Există nişte limite ale mesajului scris, pentru că nu apuci să vezi reacţiile persoanei de care ai nevoie”, spune cercetătorii.

Pentru bărbaţi, mai multe mesaje nu înseamnă, neapărat, o relaţie mai bună. Satisfacţia relaţiei, din punctul lor de vedere, poate să fie scăzută chiar şi când ei trimit multe mesaje. „Cu cât se îndepărtează mai mult de relaţie, trimit mesaje şi mai des, pentru că este o formă de comunicare mai sigură pentru ei. Nu ştim de ce, este o ipoteză”, a menţionat Sandberg.
 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite