Pomi fructiferi pitici: fructe gustoase care pot fi obţinute de la arbori crescuţi în ghiveci

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pomi fructiferi pitici/Imagini vanmeuwen.com
Pomi fructiferi pitici/Imagini vanmeuwen.com

Pentru cei care vor să se bucure de fructe proaspete cultivate chiar de ei, dar care nu au la dispoziţie o grădină prea mare, există varianta pomilor fructiferi pitici. Aceşti arbori se pot cultiva şi în ghiveci, ocupă puţin spaţiu, dar fac roade la fel de bogate şi gustoase ca pomii mai mari.

Potrivit specialiştilor, un soi viguros de pom fructifer pitic poate trăi 50-60 de ani, dintre care timp de 30-40 de ani poate da producţie bună.

Pomii fructiferi pitici se cumpără de obicei la ghiveci şi pot fi ţinuţi aşa, pe balcon sau terasă, sau pot fi plantaţi în grădină. Costul unui pomişor fructifer pitic este cuprins între 120-150 de lei, în funcţie de calitatea soiului ales.

1. Pomi fructiferi pitici. Caisul pitic

Caisul pitic este şi un copăcel ornamental, nu doar practic. Primăvara face flori foarte frumoase şi parfumate, iar fructe va începe să dea cel târziu din al doilea an de viaţă. Fructele sunt aromate şi zemoase.

2. Cireşul pitic

Acest pom fructifer pitic este o altă variantă foarte bună. Are flori frumoase, alb-rozalii, iar fructele pe care le dă sunt dulci, crocante, cu coaja roşie lucioasă.

3. Pomi fructiferi pitici. Prunul pitic

Este un pom foarte productiv, fiind ideal pentru grădini mici sau terase. Înfloreşte primăvara, iar toamna fructele lui sunt zemoase, foarte bune la gust.

pomi fructiferi pitici

4. Piersicul pitic cu frunze roşii

Un pom inedit este piersicul pitic cu frunze roşii. Are un rol ornamental deosebit, având frunzele roşii şi florile roz. Vara dă piersici delicioase, cu pulpă consistentă, dulce, aromată. Va fi o încântare pentru copii să poată culege singuri, direct din pom, fructele gustoase.

5. Pomi fructiferi pitici. Migdalul pitic

Cei care doresc fructe mai exotice pot alege migdalul pitic Fiesta. Pomul are coroana sferică şi nu va creşte mai mare de 2 metri înălţime.

6. Mărul şi părul pitic

Aceste soiuri vor completa fără probleme livada de pe terasă. Copacii nu cresc mai înalţi de 1 metru, iar atunci când sunt cumpăraţi au de obicei în jur de 30-40 cm. Ca soiuri de mere pitice puteţi alege între Golden Delicios sau Gala, iar perii pitici sunt de obicei din soiul Doyenne du Comice, care dau fructe zemoase, foarte dulci.

pomi fructiferi pitici

7. Citricele

Citricele pot fi la rândul lor cultivate în grădină sau pe terasă, în ghiveci. Puteţi opta pentru portocali, lime sau lămâi. Dacă alegeţi portocalul, este recomandat soiul Panama. Pomul are nevoie de un an de zile pentru a se dezvolta, dar merită aşteptarea. Pentru că sunt fructe mai exotice, iarna trebuie aduse în interior, pentru că nu rezistă la frig. Înălţimea la care ajung este de aproximativ 150 cm, iar spaţiul de care au nevoie pentru a-şi întinde ramurile este de 120 cm.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite