Poftele culinare ale liderilor lumii: varză murată pentru Chirac, ketchup cu ananas pentru Nixon şi supă de cartofi pentru Merkel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bucătarul-şef Bernard Vaussion, francezul care a gătit pentru preşedinţii Franţei timp de 40 de ani, a dezvăluit câteva dintre slăbiciunile culinare ale unora dintre cele mai influente personalităţi politice.


Cheful francez a ajuns la vârsta respectabilă la care nu mai găteşte pentru puternicii lumii, dar îşi aduce aminte cu plăcere de preferinţele gastronomice ale acestora. Nu în ultimul rând, maestrul bucătar a povestit că trebuia să ştie foarte bine şi mâncărurile pe care oaspeţii de vază le detestau, relatează Business Insider.

Conform declaraţiilor lui Vaussion, fostul preşedinte francez Jaques Chirac se dădea în vânt după preparatele din melci şi poftea la salata de varză murată, Francois Mitterand savura fructele de mare, Nicholas Sarkozy nu suporta brânza, în vreme ce Francois Hollande, actualul preşedinte francez, mănâncă tot ce i se pune în faţă.

„Carnea de pui te face homosexual“

Conducătorul Bolivei, Evo Morales, a iscat un scandal internaţional în momentul în care a declarat în public că bărbaţii mari devoratori de carne de pui riscă să devină homosexuali. Controversata declaraţie a fost făcută la un summit din 2010, prilej cu care Morales a explicat că hormonii feminini din carnea de pui îi poate face pe reprezentanţii sexului puternic „să se abată de la calea cea dreaptă“. 

FOTO Business Insider 

image

Şi mâncarea fast-food este detestată de Morales, care consideră că acest tip de preparat din Vest te poate îmbolnăvi de cancer. Printre preferatele sale se numără supa de quinoa, preparat făcut dintr-o cereală extrem de sănătoasă. 

Nixon, fan înrăit ketchup

Richard Nixon, fostul preşedinte american, turna ketchup peste orice fel de mâncare. Micul dejun preferat era compus din brânză, ananas şi ketchup şi belşug. Se pare că această alăturare culinară bizară s-a regăsit şi în meniul ultimei mese pe care Nixon a luat-o la Casa Albă.

FOTO Business Insider 

image

Kim Jong-il şi bobul de orez

În timpul vieţii, fostul lider al Coreei de Nord se delecta cu cele mai rafinate preparate culinare, delicatese aduse cu avionul personal din toate colţurile lumii. Caviarul, mâncărurile pe bază de porc şi fructele exotice, cum este papaya, se numărau printre preferatele sale.

FOTO Business Insider 

image

Bucătarul Kenji Fujimoto, angajat să-i facă sushi la orice oră din zi sau din noapte, povestea cu ceva timp în urmă că fostul lider nord-coreean dorea ca fiecare bob de orez să fie verificat pentru a nu avea vreo crăpătură. De asemenea, Jong-il cerea adesea să guste păianjeni, carne de hipopotam sau de şarpe, mâncăruri stropite cu vin franţuzesc şi coniac fin.

Gurmanda Merkel

Cancelarul german Angela Merkel recunoaşte că are o adevărată obsesie pentru mâncare, obsesie care îşi are rădăcinile în copilăria petrecută în fosta RDG, unde lipsurile erau la ordinea zilei. Dincolo de responsabilităţile sale politice, Angela Merkel a mărturisit adesea că-i place să gătească, iar atunci când are ocazia se bucură de o porţie de supă de cartofi, adoră letcho (un fel de tocană ungurească de legume) sau shashlik (kebab picant).

Broccoli pentru Obama

Preşedintele S.U.A. se mulţumeşte cu un sandviş la prânz, iar vara se delectează cu preparate din broccoli, legumă pe care George Bush senior o detesta. Chiar dacă îi plac legumele, Obama urăşte şi el sfecla roşie.

FOTO Business Insider 

image

Îngheţata de fistic îl „topeşte“ pe Putin

Puternicul prim-ministru Vladimir Putin este destul de secretos în privinţa preferinţelor sale culinare, dar nu ar refuza o îngheţată cu fistic. Chiar şi pe timp de iarnă, acest desert cremos şi aromat îl tentează pe liderul rus. Pe de altă parte, se pare că Putin nu gustă din mâncare până nu se asigură că fiecare fel a fost testat pentru a nu fi otrăvit.

image

FOTO Business Insider 

Un crap la carton pentru Ion Iiescu

Pe listă am inclus şi un fost preşedinte român. Astfel, Ion Iliescu declara într-un interviu că printre mâncărurile sale preferate se numără crapul la carton, o specialitate făcută de un bucătar din Giurgiu. Crapul se aşează pe o bucată de carton îmbibată cu ulei, condimente şi roşii, se presară aceleaşi ingrediente şi pe deasupra peştelui desfăcut, totul se acoperă cu o altă foaie de carton mustind de ulei, iar compoziţia se bagă la cuptor pe o tavă de simigerie. 

image

FOTO Arhiva Adevărul 
 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite