Piesele Lego, din ce în ce mai furioase

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii de ştiinţă şi psihologii ridică problemă impactului pe care o pot avea feţele imprimate pe piesele Lego, care se bazează foarte mult, în ultima vreme, pe ideea de conflict.

Celebrul joc Lego, format din puzzle-uri ce trebuie unite, are parte de tot mai multe chipuri furioase, în timp ce numărul feţelor zâmbitoare sau fericite imprimate pe piese este în scădere, au constatat experţii de la Universitatea Canterbury din Noua Zeelandă.

Doctorul Christoph Bartneck, care a studiat peste 6.000 de figurine Lego, a spus că există motive de îngrijorare în ceea ce priveşte impactul „feţelor furioase” asupra copiilor. Acelaşi specialist a adăugat că este evidentă tendinţa producătorului jucăriilor înspre tematica bazată mai mult pe conflict.

„Este foarte important de studiat cum să creezi aceste expresii, dar şi cum acestea sunt percepute de cei care le folosesc. Jucăriile copiilor şi felul în care sunt percepute pot avea un impact major asupra copiilor”, a spus Bartneck.

„Nu putem să nu ne întrebăm cum mutarea de la figuri cu expresii pozitive la cele negative, într-un număr copleşitor de figuri, poate afecta joaca cleor mici”, a adăugat acesta.

Bartneck spune că cele mai multe figurine au fost lansate în seturile cu anumite teme, precum „Piraţii din Caraibe” sau „Harry Potter”. „Suntem sub impresia că aceste teme, bazate pe existenţa conflictului, sunt tot mai numeroase. Deseori, este vorba de forţa binelui care luptă cu forţa răului”, a explicat specialistul. „Numărul de figurine pe care compania Lego îl lansează creşte de la an la an. A început să producă o varietate de feţe încă din 1990. Fericirea şi furia sunt emoţiile cel mai des întâlnite”, a explicat Bartneck.

Dar, explică acesta, expresiile faciale nu sunt relaţionate direct cu răul şi binele. Chiar şi personajele pozitive suferă în lupta lor, iar ticăloşii pot avea expresii elegante.

Bartneck spune că cei care au crescut odată cu jucăriile Lego îşi vor aminti nu doar zâmbetele figurinelor, ci şi furia şi teama pictată pe feţele lor. Designerii jucăriilor ar trebui să testeze impactul asupra copiilor înainte să fie lansate pe piaţă, de vreme ce au un rol atât de important în dezvoltatea celor mici, sunt de părere specialiştii.
 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite