Peste jumătate din copiii dispăruţi sunt fete

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Andreea Marin (13 ani) şi Bianca Petronela Blănariu (11 ani) au fugit împreună fiindcă îşi doreau mai multă libertate decât le ofereau părinţii lor. Potrivit unei statistici a organizaţiei „Focus centrul pentru copii dispăruţi”, fetele din mediul urban şi din grupa de vârstă 12-15 ani dispar cel mai des de la domiciliu.

Cele două copile din Constanţa au fost găsite în noaptea de marţi spre miercuri, într-un parc. Erau murdare, nemâncate şi nedormite, după trei zile petrecute pe străzi. Andreea Marin (13 ani) şi Bianca Petronela Blănariu (11 ani) sunt vecine şi prietene bune.

Citiţi şi:

TEST Bucureştenii, indiferenţi la drame: au trecut pe lângă un copil dat dispărut, aşezat sub afişul cu chipul lui, fără să-l remarce! VIDEO

Duminică, în jurul orei 15.00, au ieşit la plimbare şi n-au mai revenit acasă. Când au constatat dispariţia lor, mamele fetelor au alertat poliţia. Ele erau convinse că fetele au plecat să întâlnească nişte tineri cunoscuţi pe site-ul de socializare Facebook.

Marţi seară, când au primit vestea că fetele au fost găsite, mamele celor două copile erau în Mamaia, căutându-le disperate. La poliţie, Andreea şi Bianca au povestit ce au făcut în tot acest interval de timp. Duminică seară au fost la un concert Voltaj în parc şi pentru că se făcuse târziu şi se temeau că vor fi certate, Andreea şi Bianca au luat decizia să nu se mai întoarcă acasă.

„Bianca a zis că a vrut să vadă cum e să fie liberă, să nu mai trebuiască să meargă la şcoală în fiecare zi. Că era prea controlată. Nu aveau bani la ele. Au mâncat câte o pâine de 80 de bani pe zi, că nu aveau ce. Mai tare au suferit de sete, că au găsit cu greu apă. S-au plimbat, au făcut baie în mare, iar noaptea au dormit în parc sau în scări de bloc. Acum i-a trecut cheful de trăit pe străzi", spune Gabriela Parpaluţă, mama Biancăi.

Mama Andreei este şi mai hotărâtă. „De acum înainte o s-o supraveghez mai îndeaproape! Să sperăm că a învăţat o lecţie şi că a văzut cum e să nu ai mâncare caldă şi un acoperiş deasupra capului şi că libertatea asta e periculoasă. Putea să cadă în mâna proxeneţilor!", spune mama Andreei, Corina Marin.

Internetul, sursă de pericole

Potrivit evidenţelor Focus, în cei patru ani de funcţionare ai organizaţiei, aproape 2.000 de copii au fost raportaţi ca dispăruţi. Cei mai mulţi dintre minori (1.169) au fost fete. 12-15 ani reprezintă grupa de vârstă cea mai expusă, potrivit specialiştilor. „Minorele din urban provenind din familii afectate de şomaj dispar mai des", a explicat Gabriela Coman, director executiv Focus. În 89 de cazuri, copiii nu au mai fost găsiţi.

image

Daţi click pe poza de mai sus pentru a afla cu ce probleme ajung la psiholog dependenţii de internet

„În România au fost multe tragedii, dar noi nu ne-am mobilizat în cunoaşterea riscurilor şi evitarea lor", a spus ieri Mihaela Geoană, preşedintele Focus, cu ocazia Zilei Internaţionale a Copiilor Dispăruţi, care adaugă: „Când sunt mici, copiii se pierd de părinţi, mai apoi intră în găşti şi sunt tentaţi să facă lucruri greşite şi să fugă de acasă". Siguranţa pe internet reprezintă o altă problemă, mai afirmă preşedintele Focus. „Mulţi părinţi nu cunosc toate secretele internetului. Au loc foarte multe atacuri la care un copil nu ştie să reacţioneze", a conchis Mihaela Geoană.

Statistica Focus arată că majoritatea dispariţiilor sunt plecări voluntare de acasă. Copiii fug pentru a scăpa de situaţii abuzive sau de alte probleme pe care ei le consideră de nerezolvat. De cele mai multe ori minorii, ajung victime ale exploatării sau infractori.

Gabriela Coman a declarat că 40% din părinţi anunţă poliţia abia după 24 de ore de la dispariţia minorilor. Şansele ca un copil să fie găsit în siguranţă sau în viaţă scad însă cu 80% după primele 24 de ore, potrivit specialiştilor.  Focus a lansat ieri, de Ziua Internaţională a Copiilor Dispăruţi, un kit pentru părinţi, adică un set de reguli pe care familiile trebuie să le urmeze pentru ca micuţii să fie în siguranţă. Organizaţia poate fi apelată la numărul de telefon 116000 pentru semnalarea dispariţiei unui copil şi oferă asistenţă familiilor care se confruntă cu astfel de probleme.

Potrivit datelor statistice ale poliţiei, obţinute în urma apelurilor la 112, amploarea fenomenului e mai mare. În România dispar anual peste 3.200 de copii.

"Minorele din urban provenind din familii afectate de şomaj dispar mai des."
Gabriela Coman
director executiv Focus

Ce trebuie să facă un părinte

- Cercetaţi casa căutând printre haine, în dulapuri, în locurile unde copilul s-ar putea ascunde.

- Dacă nu l-aţi găsit, anunţaţi imediat poliţia prin serviciul de urgenţă 112.

- În cazul în care copilul a dispărut din magazin în timp ce eraţi la cumpărături, anunţaţi imediat serviciul de pază şi protecţie din incintă, apoi sunaţi la 112.

- Când sunaţi la 112 daţi cât mai multe informaţii despre copil: data naşterii, înălţimea, greutatea, semne particulare, cum era îmbrăcat în ziua dispariţiei, la ce nume răspunde.

- După ce anunţaţi poliţia, sunaţi şi echipa Focus la 116000, pentru a mări numărul persoanelor care îl caută.

Ce trebuie învăţat copilul

- Să-şi cunoască numele, adresa, numărul de telefon şi numele părinţilor şi să nu le spună oricui.

- Să le spună întotdeauna părinţilor unde şi cu cine pleacă.

- Să-i spună cuiva în care are încredere dacă se simte speriat sau ameninţat.

- Să-i ceară voie celui care are grijă de el înainte de a se urca într-o maşină, chiar şi cu o persoană cunoscută.

- Să le ceară voie părinţilor sau învăţătoarei dacă vrea să plece undeva după ore.

- Să nu deschidă uşa dacă e singur acasă şi nu aşteaptă pe nimeni.

- Să accepte un cadou sau dulciuri doar cu voia părinţilor.

- Să apeleze la un poliţist, la o vânzătoare sau la un adult însoţit de copil dacă s-a pierdut şi are nevoie de ajutor.

- Să ştie că trebuie să spună nu dacă se simte ameninţat.

- Să ştie că există întotdeauna cineva care îl poate ajuta.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite