Pedepsele cumplite de care au parte femeile în secolul al XXI-lea: ţara unde sunt arestate şi biciuite pentru că au fost violate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rutina zilnică a femeilor din anumite părţi ale lumii este pedepsită cu închisoarea în alte colţuri ale lumii. Mai exact, unele femei nu au voie să se trezească în acelaşi pat cu partenerul lor de viaţă, dacă nu sunt căsătorite, să se machieze, iar apoi să şofeze până la locul de muncă. De asemenea, în unele state poţi face până la 40 de ani de închisoare pentru avort.

În urma unui chestionar realizat de ONG-ul Match International Women's Fund, organizaţie care apără drepturile femeilor, au fost aduse în atenţia opiniei publice o serie de legi care există în anumite ţări, prin care femeile sunt pedepsite pentru lucruri considerate perfect normale în secolul al XXI-lea. 

Chestionarul, intitulat „Câte legi ai încălcat astăzi?”, a fost conceput pe baza legilor referitoare la mariaj, vestimentaţie şi libertatea de exprimare şi, de asemenea, vizează evidenţierea unor aspecte din vieţile femeilor din ţările în care încă sunt în vigoare restricţii absurde şi perimate.

Astfel, în Dubai, o femeie poate fi arestată pentru că a făcut sex în afara mariajului, chiar dacă aceasta raportează că a fost violată, în timp ce în Kenya, femeile au fost atacate în plină stradă pentru că purtau fuste scurte. Organizaţia mai dezvăluie şi faptul că femeile din Afganistan sunt arestate pentru crime morale precum evadarea din mariaje forţate sau din abuzuri domestice.

Totodată, potrivit chestionarului, în Columbia, femeile care vorbesc despre nedreptăţile existente nu sunt întotdeauna protejate de lege şi sunt agresate fizic sau omorâte pentru că au îndrăznit să îşi facă auzite opiniile şi să menţioneze anumite nereguli.

Arabia Saudită rămâne una dintre cele mai mari opresoare atunci când vine vorba despre drepturile femeilor, fiind ţara unde până şi şofatul, plimbările fără însoţitor, ieşitul în oraş sau vestimentaţia şi machiajul care pun în valoare frumuseţea femeilor sunt considerate crime. Tot aici, femeile care raportează violurile riscă să primească şase luni de închisoare şi 200 de lovituri de bici.

Ghoncheh Ghavami, în vârstă de 27 de ani (foto jos), care are dublă naţionalitate britanică şi iraniană şi care locuieşte în Londra, a fost arestată  pe un stadion din Teheran şi ulterior închisă pentru că a încercat să intre la un meci de volei masculin purtat între Iran şi Italia, în septembrie 2014. Ghoncheh Ghavami, absolventă de drept, a fost încarcerată timp de 5 luni pentru că a vrut să ia loc în tribune la acel meci de volei. Potrivit presei locale, după perioada de detenţie, ea a pornit o campanie internaţională pentru drepturile femeilor iraniene. În ciuda poziţiei ferme a conservatorilor din Iran, preşedintele guvernului Hassan Rouhani a anunţat la acel moment că anumite femei vor avea dreptul de a urmări meciurile de volei masculin.

image

FOTO stirileprotv.ro

În continuarea listei de „infracţiuni”, de menţionat este şi aceea din Qatar, unde, pentru cuplurile necăsătorite este ilegal să împartă acelaşi pat, fie că este vorba despre un pat dintr-un hotel sau din propria lor locuinţă.

Iar zicala „cine poartă pantalonii în relaţia voastră?” este chiar legiferată în Sudan, stat islamic, unde femeile care poartă pantaloni fac închisoare şi pot primi 40 de lovituri de bici, iar cele care se căsătoresc cu persoane de alte religii şi renunţă la propria religie primesc pedeapsa cu moartea.

Tot în Sudan, o pierdere a sarcinii sau avort sunt considerate incidente survenite din vina exclusivă a femeii şi se pot pedepsi cu închisoare de până la 40 de ani. În El Salvador, 17 femei au fost închise din aceeaşi cauză.  

În alte ţări, sexul în afara mariajului se pedepseşte, în cazul femeilor, cu 95 de zile de detenţie. Un exemplu este Rebecca Blake, din Marea Britanie, care a fost încarcerată pentru că a făcut sex în afara mariajului în Dubai, o infracţiune pe care aceasta a negat-o. În Yemen, femeile sunt arestate şi dacă părăsesc domiciliul conjugal fără acordul soţului. Dacă menţionează ceva despre aceste injustiţii, în unele ţări, femeile sunt supuse la şocuri electrice, violate de către paznici, încarcerate sau chiar omorâte.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite