Partea ascunsă a internetului: „dark web“, locul unde se ascund traficanţi de droguri, disidenţi şi pedofili

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Departe de motoarele de căutare şi lumea unde totul este disponibil, se întinde internetul profund: deep web sau dark web. Aici, la adăpostul anonimităţii, se fac tranzacţii cu droguri, activiştii politici hăituiţi îşi caută informaţiile, iar pedofilia este o normalitate.

BBC a realizat un reportaj pe această temă şi a vorbit cu mai mulţi utilizatori care folosesc „dark web-ul". Studentul american David foloseşte această metodă pentru a cumpăra droguri. „NU trebuie să te duci în faţa unui dealer, pe stradă, unde ai putea fi agresat", spune el.


Una dintre persoanele care a vorbit în cadrul acestui reportaj a spus că „este mult mai sigur să faci tranzacţii online. Obişnuiam să vând droguri în viaţa reală. Astăzi, folosesc exclusiv dark web-ul pentru aceste tranzacţii".

Pentru a testa posibilitatea de a folosi dark web-ul, reporterii BBC au intrat pe dark web şi şi-au comandat drogul DMT, un drog de mare risc, plasat lângă cocaină şi heroină. Tranzacţiile nu sunt realizate cu bani reali, ci cu un fel de monedă virtuală: Bitcoins, folosită mai ales de jucătorii pe platformele online şi care a ajuns să fie folosită şi de infractori pentru a-şi ascunde tranzacţiile. După 3 săptămâni, cei de la BBC au primit o pungă albă pe care au testat-o la un laborator, acesta descoperind că este vorba de droguri reale.

Cum ajungem pe dark web

Cum funcţionează dark web-ul? Acesta este facilitat de o reţea internaţională de calculatoare şi utilizatori care consideră că internetul ar trebui să opereze sub alte reguli, nu sub cele prezente în viaţa reală.

Pentru a avea acces la aceste reţele, utilizatorii trebuie să downloadeze anumite programe speciale (BBC nu a dat numele acestora). Ele se bazează pe conexiuni peer-to-peer (distribuire de la om la om), care descoperă site-urile şi locul de unde vine conexiunea dark web.

Spaţiu protector pentru disidenţi

Pe lângă acţiunile infracţionale din aceste domenii, partea întunecată a internetului a fost folosită de activiştii Primăverii Arabe de anul trecut pentru a comunica între ei fără a putea fi interceptaţi. Anonimitatea este un lucru esenţial în acest spaţiu. De asemenea, mai mulţi disidenţi din China folosesc acest proces pentru a scăpa de cenzură şi ulterioarele represiuni.

John Carr, un consultant pentru securitate pe internet al guvernului Marii Britanii, a declarat că „nu avem destule tribunale, destui procurori şi destui ofiţeri de poliţie pentru a începe să atingem adevărata mărime a comportamentului ilegal de pe internet".

Cu toate acestea, pentru cei care folosesc acest sector al internetului, anonimitatea este o virtute. Ei vorbesc despre protecţia pe care le-a oferit-o bloggerilor care au scris împotriva guvernelor din ţările arabe. Pentru studentul american David, pe dark web este vorba despre „libertatea de a alege".

Dacă ţi-a plăcut ştirea, dă-ne LIKE pe Facebook AICI

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite