Părintele Tănăsescu: „Adormirea Maicii Domnului este sărbătoarea bucuriei. Nu e păcat să spunem «La mulţi ani»“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce numeroase publicaţii au răspândit zvonul că urările de „La mulţi ani“ în ziua prăznuirii Adormirii Maicii Domnului este nepotrivită, un preot din Constanţa explică semnificaţia sărbătorii şi de ce are ca fundament bucuria.

Sfânta Maria Mare este prăznuită de creştini pe data de 15 august, aceasta fiind ziua în care se pomeneşte Adormirea Maicii Domnului. Neînţelegând adevărata semnificaţie, multe persoane au început să răspândească zvonul că urarea de „La mulţi ani“ este nepotrivită, fiind considerată un păcat.

Pentru a pune capăt speculaţiilor, părintele Eugen Tănăsescu a explicat pentru ziarul „Adevărul“ care este semnificaţia acestei zile şi cum ar trebui privită de credincioşi.

„Sărbătoarea de astăzi este sărbătoarea bucuriei, pentru că Adormirea Maicii Domnului înseamnă mutarea ei cu trupul la ceruri, adică învierea ei. Am putea să o numim «Naşterea Maicii Domnului în Ceruri». Icoana chiar arată cum alături de Maica Domnului este Isus Hristos cu un prunc în braţe, care reprezintă sufletul neprihănit al Fecioarei Maria“.

Întrebat dacă este potrivit să se ofere bomboane sau să se organizeze petreceri în ziua de 15 august, părintele Tănăsescu aminteşte că la marile sărbători Biserica organizează agape, explicând că fiecare persoană care poartă nume de sfânt poate să îşi facă „hramul personal“, adică să îşi sărbătorească ocrotitorul spiritual.

Distracţia este îngăduită de Dumnezeu cu scop ziditor. Adică o distracţie care să te relaxeze, să te reconforteze, să te revigoreze, dar în acelaşi timp să te şi crească spiritual. Nu să te degradeze sau dezumanizeze. De la bucurie la dezmăţ este o nuanţă foarte fină la care ar trebui să fim atenţi.

În ceea ce priveşte lucrurile pe care ar trebui sau nu făcute în această zi, părintele Tănăsescu a explicat că acest lucru este „un fel de simplificare forţată a libertăţii. Creştinul este liber să facă orice îl îmbogăţeşte spiritual, orice îl înfrumuseţează. Tot ceea ce nu te zideşte în interior constituie păcat. Prin urmare, nu ai voie să faci lucruri care te decad spiritual şi trupeşte, cum ar fi să urăşti, să bârfeşti - orice constituie păcat înaintea lui Dumnezeu“.

Se spune că astăzi se împart struguri, prune şi faguri de miere. De ce au fost alese aceste alimente?

„Milostenia nu se standardizează. Fiecare credincios dăruieşte ce are în putere, Biserica nu are o listă de alimente care se împart. Pe 6 august există în rânduiala Bisericii o rugăciune de binecuvântare a strugurilor, pentru că în această perioadă începeau să se coacă. Creştinii aduceau la Biserică pentru ca Dumnezeu să binecuvânteze roadele muncii lor. Acest lucru se întâmplă în postul Adormirii Maicii Domnului, iar unii au confundat cu sărbătoarea de astăzi“.

Părintele menţionează că de sărbătorile creştine se împarte orice este binecuvântat de Dumnezeu. „Unii împart bomboane, flori, alţii duc alimente la centrele de bătrâni sau copii. Nu sunt standarde. Binele şi iubirea nu se standardizează, milostenia este după puterea fiecăruia, important este să dai din inimă“.

În concluzie, părintele Eugen Tănăsescu aminteşte că „toate sărbătorile creştine au ca fundament bucuria, o bucurie aparte care uneori presupune şi o întristare lumească. În ortodoxie nu există tristeţe. Şi răstignirea lui Hristos, deşi este un moment cumplit, devine bucurie în ortodoxie. Pentru că ea mântuieşte, propăvăduieşte nişte valori care devin idealuri“.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite