Părintele spălatului pe mâini: Ignaz Semmelweis, un medic ridiculizat de colegii de breaslă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spălatul pe mâini este un gest elementar de igienă, fiind necesar pentru prevenirea infecţiilor. Totuşi, legătura dintre spălatul pe mâini şi sănătate a fost făcută abia acum 200 de ani. Cel care a observat importanţa acestui obicei a fost Ignaz Semmelweis, doctor maghiar care nu a fost însă înţeles pe deplin de colegi.

Ignaz Semmelweis, pe numele întreg Ignác Fülöp Semmelweis, s-a născut pe 1 iulie 1818 la Budapesta (Buda, pe atunci), într-o familie de imigranţi cu origini evreieşti şi germane. În 1846 a început să lucreze la Spitalul General din Viena, unde existau două secţii de maternităţi: la una lucrau medici şi rezidenţi care făceau şi autopsii, iar la a doua, moaşe.

Medicul a observat că rata de mortalitate de la secţia cu medici şi rezidenţi era mult mai mare faţă de cea de la a doua clinică. Desesele în rândul femeilor erau cauzate de febra puerperală, care apare la femeile lăuze în urma pătrunderii în uter a unor agenţi patogeni. Semmelweis a făcut cercetări şi a observat că aşa-numitele particule cadaverice care însoţeau acele autopsii erau aduse în maternitate chiar de medici. Drept urmare, Semmelweis a impus o regulă: medicii să îşi dezinfecteze mâinile cu o soluţie cu clor. 

Citeşte aici cum au primit însă colegii săi de breaslă din Europa această descoperire şi ce s-a întâmplat ulterior cu medicul.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite