Pantofii incomozi ne îmbolnăvesc picioarele

Medicii ne sfătuiesc să purtăm numai încălţăminte din piele naturală, cu toc de maximum patru centimetri sau fără toc, deoarece este sănătoasă şi confortabilă Preţurile


Medicii ne sfătuiesc să purtăm numai încălţăminte din piele naturală, cu toc de maximum patru centimetri sau fără toc, deoarece este sănătoasă şi confortabilă

Preţurile "piperate" la încălţămintea din piele naturală îi determină, pe mulţi dintre noi, să poarte produse mai ieftine, însă de o calitate inferioară. Din păcate, acestea sunt surse sigure de infecţii şi micoze. În plus, produc deformări ale picioarelor, mai ales la copii.

Părinţii ar trebui să se gândească de două ori înainte de a le cumpăra încălţăminte copiilor. Dacă aceasta nu corespunde ca formă, mărime şi înălţime, le poate deforma picioarele, producând leziuni, uneori iremediabile.

"Încălţămintea pe care o poartă copilul trebuie să fie confortabilă, adecvată mărimii piciorului şi sezonului. Se recomandă produse lejere, care lasă pielea să respire. Dacă pantofii menţin piciorul umed şi cald, copilul va fi victima infecţiilor micotice apărute la nivelul degetelor. Când copilul poartă încălţăminte necorespunzătoare, pot apărea şi vicii de mers care, necorectate, pot determina deformarea oaselor şi a structurilor articulare ale piciorului ", explică dr. Ioana Colgiu, medic pediatru la centrul Polimed din Bucureşti. Ea menţionează că părinţii ar trebui să cumpere copiilor pantofi igienici, nu "eleganţi".

Pantofii uzaţi rapid, semn de picior plat

Purtarea pantofilor nepotriviţi de către un copil, ale cărui oase nu sunt complet osificate, favorizează deformarea plantei piciorului (piciorul plat). În acest caz, copilul acuză oboseală la statul în picioare şi la mers, umflături ale gleznelor, dureri în talpă şi în gambe, dar şi transpiraţii abundente. Pantofii care se uzează şi se deformează într-un timp scurt ar putea fi semnul unui picior plat. Pielea naturală este cel mai indicat material pentru încălţăminte, deoarece este elastică, apărând picioarele de umezeală şi frig. Pe timpul verii, medicii recomandă articolele din pânză, care permit evaporarea transpiraţiei.

Şi adulţii suferă din pricina pantofilor

Cu toate că nimeni nu îi obligă să poarte pantofi incomozi, adulţii, în special femeile, sunt mai interesaţi de modă, decât de sănătate. Dacă sunt la modă pantofii cu vârfuri strâmte şi ascuţite, multe dintre femei se conformează şi îşi înghesuie degetele în ei, ignorând eventualele bătături sau monturi care pot apărea din această cauză. Sunt la modă tocurile înalte? Aşa vor arăta şi ale noastre, chiar dacă obosesc muşchii gambei sau îngreunează mersul. Specialiştii spun că cel mai bine tolerat este tocul de trei-patru centimetri, ideal pentru serviciu sau plimbări. Cu cât înălţimea lui creşte, cu atât oasele sunt obligate să suporte o parte mai mare din greutatea corpului. De exemplu, un toc trecut de şapte centimetri poate duce la apariţia varicelor şi a entorselor. De aceea, se recomandă ca acestea să fie purtate numai la ocazii.

Pentru a menaja încălţămintea, se recomandă purtarea alternativă, în aceeaşi perioadă, a mai multor perechi de pantofi.

Sfaturi pentru alegerea încălţămintei copiilor

Să fie cu feţe din piele naturală, atât la exterior, cât şi la interior

Talpa interioară să conţină cu implant ortopedic ce permite formarea armonioasă a piciorului

Talpa exterioară trebuie să fie flexibilă

Să aibă ştaif (întăritura din spatele pantofului), pentru a proteja glezna şi a menţine ferm piciorul în timpul mersului

Să aibă aplicată taloneta peste implantul ortopedic pentru a proteja piciorul în timpul mersului, dar şi pentru a corecta piciorul plat.