Pădurile bătrâne, salvarea urşilor panda-gigant

Pădurile bătrâne, salvarea urşilor panda-gigant

Bambusul reprezintă 99% din hrana urşilor panda

Cercetătorii au descoperit că această specie preferă să trăiască în zone cu bambus bătrân. Habitatul ideal pentru urşii panda-gigant din China, o specie în pericol de dispariţie, sunt pădurile bătrâne, din care nu s-au tăiat niciodată copaci, potrivit unui nou studiu.

Ştiri pe aceeaşi temă

Descoperirea unei echipe de cercetători chinezi şi americani a fost publicată în anul în care autorităţile trebuie să decidă dacă reînnoiesc sau nu interdicţia de a tăia bambus din pădurile provinciei Sichuan, decizie luată în urmă cu 12 ani.

În prezent, populaţia de urşi panda-gigant numără mai puţin de 2.500 de exemplare care trăiesc în regiunile montane, în grupuri restrânse. Ceea ce înseamnă că, dacă nu ar fi protejată prin lege, specia ar ajunge rapid pe cale de disparţie.

În provincia Sichuan, habitatul principal al animalelor, echipe de observatori au colectat tot felul de informaţii în cadrul unui recensământ naţional al pădurilor, desfăşurat între anii 1999 şi 2003. Baza de date realizată pentru această cercetare a fost folosită de cercetători pentru a studia habitatul mamiferelor. Aceştia au descoperit că pădurile bătrâne stimulează creşterea bambusului, hrana preferată a urşilor panda, care reprezintă 99% din dieta acestor animale.

Întrebări fără răspuns

Totuşi, oamenii de ştiinţă coordonaţi de Zejun Zhang de la Academia Chineză de Ştiinţe din Beijing au descoperit că şi vârsta copacilor are o importanţă crucială în existenţa urşilor panda. Cercetătorii nu au reuşit încă să afle de ce.

„S-ar putea ca bambusul crescut sub copacii bătrâni să aibă mai mulţi nutrienţi", au explicat cercetătorii în prezentarea studiului.
„O altă teorie incitantă ar fi că doar bambuşii bătrâni ajung suficient de înalţi pentru a forma cavităţile potrivite pentru a deveni vizuine ale ursoaicelor gestante", se mai arată în studiu.

Iain Valentine, de la Royal Zoological Society din Scoţia, care a lucrat cu urşii panda-gigant, alături de colegii chinezi, timp de aproape cinci ani, a explicat că înţelegerea nevoilor ecologice ale acestor animale este crucială pentru supravieţuirea speciei.

„Ar putea fi vorba pur şi simplu de faptul că pădurile bătrâne de bambus produc muguri bogaţi în zahăr", a declarat Valentine pentru BBC News. „Dar ar putea fi şi mult mai complicat de atât, ar putea implica nevoile sezoniere de hrană ale urşilor panda, care variază şi ele în funcţie de structura şi vârsta pădurii de bambus."

Cercetătorii care au realizat acest studiu spun că vor face investigaţii suplimentare. Ei consideră  că ar putea fi mai eficient din punct de vedere al costurilor ca autorităţile chineze să menţină interdicţia de a tăia copaci din habitatul animalelor, pentru a proteja pădurile bătrâne.

"O teorie incitantă este că doar bambuşii bătrâni ajung suficient de înalţi pentru a forma cavităţile potrivite pentru a deveni vizuine ale ursoaicelor gestante."
Iain Valentine
zoolog

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările