Oul artificial, realizat din plante, motiv de investiţie pentru bogaţii lumii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oul artificial, sub formă de pudră, lângă oul tradiţional, aşa cum îl ştim FOTO Cody Pickens
Oul artificial, sub formă de pudră, lângă oul tradiţional, aşa cum îl ştim FOTO Cody Pickens

Secolul XXI pare să aibă o soluţie artificială pentru orice. Aşa că nu este de mirare că oul artificial va ajunge să domine pieţele globale, în măsura în care cel mai bogat om din Asia investeşte în noua descoperire, dar şi Bill Gates.

Realizat pe bază de plante, formula descoperită poate înlocui ouăle în prăjituri sau în maioneză, fără ca vreo găină să fie implicată. 

Nu este vorba despre un prototip, ci despre produse care pot fi găsite deja pe rafturile magazinelor Whole Foods, din California, SUA. Maioneza şi prăjiturile fabricate de Hampton Creek, realizate cu ouă artificiale, vor fi vândute în curând în toată lumea. Pudra realizată pentru prăjituri, de exemplu, este pe bază de sorg, o plantă furajeră. Iar ouăle din maioneza produsă de americani se bazează pe proteine din mazăre. 

Compania Hampton Creek a obţinut finanţări de 23 de milioane de dolari, bani proveniţi de la Li Ka-shing, cel mai bogat om din Asia, Jerry Yang, co-fondatorul companiei Yahoo, dar şi Bill Gates, care şi-a întors atenţia către hrana lumii. Acesta a susţinut, prin acţiunile sale, micşorarea consumului de carne în lume. 

Fondatorii Hampton Creek, Josh Balk (stânga) şi Josh Tetrick (mijloc), lângă miliardarul Li Ka-shing

image

„Obţinerea cărnii necesită prea mult pământ şi apă, ca să nu mai vorbim despre impactul pe care îl are asupra mediului. Ca să spun pe scurt, nu avem cum să producem îndeajuns de multă carne pentru nouă miliarde de oameni”, a spus acesta pe site-ul său

Eforturile par să fie încununate de succes, de vreme ce compania a semnat parteneriate cu cele mai mari producători de produse alimentare şi retaileri din lume. Numele acestora vor rămâne secrete până când produsule va apărea pe rafturi. Li Ka-shing, a cărui avere este estimată la peste 30 de miliarde de euro, crede în potenţialul companiei şi în viitorul ei. „Tehnologia ne permite să avem mai multe opţiuni pentru un viitor minunat împreună”, a spus acesta, citat de „Daily Mail”. 

„Pentru a ţine pasul cu cererea unei populaţii în creştere, trebuie să fim mai eficienţi, să protejăm mediul şi să avem parte de opţiuni calitative şi accesibile. 

„Trăim într-o perioadă în care opţiunile nesănătoase sunt incredibil de ieftine şi convenabile, iar alegerile sănătoase sunt scumpe şi deloc convenabile”, a spus Josh Tetrick, fondatorul companiei Hampton Creek.

„Când tatăl meu merge la supermarket după maioneză, prăjituri de ciocolată sau ouă, şi le permite pentru că, de cele mai multe ori, vin din locuri nesănătoase şi bizare. Scopul nostru a fost mereu să aducem mâncare sănătoasă şi accesibilă tuturor, oriunde”, a spus acesta. 

image

„Vrem să scoatem animalele din ecuaţie. Industria alimentară are nevoie de inovaţie, în special acolo unde sunt implicate animalele, acolo există multe nereguli”, a spus Tetrick pentru „Daily Mail”. 

Ideea acestuia a fost să găsească combinaţia de plante uşor de crescut, care odată amestecate, pot imita la perfecţie gustul şi valorile nutriţionale ale oului. Mai mult, să aibă şi aceleaşi proprietăţi când este folosit pentru gătit. Acest fapt i-ar permite firmei să producă substitutul pentru alimentele de masă, dar şi consumatorilor să-şi producă propria versiune, cu nutrienţi adăugaţi.  

„Ouăle sunt incredibile, din punct de vedere funcţional. Pot orice, de la faptul că ţin apa şi uleiul împreună în maioneză până la faptul că ajută prăjiturile să se coacă. Am început să mă gândesc cum ar fi facă am găsi nişte plante care să facă asta. Avem deja 12 plante pre-selectate, inclusiv un tip de mazăre din Canada sau o fasole din sudul Asiei”, explică acesta. 

Până acum, echipa sa a găsit substitutul perfect pentru ouăle folosite la maioneză şi prăjituri. „Putem face o maioneză foarte bună, am testat-o pe liderii pieţei. În materie de prăjituri, le-am testat pe Bill Gates şi Tony Blair, care nu au observat diferenţa”, spune Tetrick. 

image

Companiile alimentare de astăzi experimentează diverse metode prin care plantele ajung  într-o formă care are gust de carne sau de ouă. Unul dintre scopurile acestora este să ajungă şi în ţările în care foamea este încă o problemă majoră, pentru a oferi o soluţie ieftină, rapidă şi sănătoasă. 

Testul gustului

Echipa „Daily Mail” a putut testa cele două produse realizate cu ouă artificale, maioneza şi prăjiturile cu ciocolată. „Rezultatele au fost surprinzătoare. Ambele aveau gustul pe care îl aşteptai să-l aibă, fiind imposibil de distins diferenţa dintre produsele făcute cu ouă adevărate şi cele artificiale. Unii dintre noi am preferat chiar maioneza cu ouă artificiale, decât cea tradiţională”, a fost concluzia acestora. 

Ouă din plante

Pentru început, echipa americană a încercat să găsească un produs. „Am încercat să facem o brioşă dintr-o combinaţie de plante, dar a ieşit prea elastică”, a spus fondatorul. „Ouăle jumări au ieşit şi mai prost”, a recunoscut acesta. În prezent, se încearcă descoperirea unei reţete pentru ouă jumări, echipa având deja o reţetă destul de bună, care mai trebuie lucrată. „Până la urmă vom găsi un aliment care le va înlocui pe toate”, a glumit el. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite