Osservatorio Balcani: „În comunism, femeile din România şi-au pierdut feminintatea. Partidul le decidea viitorul!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conform ediţiei online a Osservatorio Balcani, în România o femeie este lovită o dată la două minute, după cum arată statisticile recente. Acest lucru este posibil într-o societate unde violenţa se învaţă chiar în familie şi principala cauză care o generează este consumul excesiv de alcool.

„În România, indiferent de statutul pe care-l au în societate, femeile sunt lovite şi umilite iar eradicarea fenonemnului este, până la urmă, o problemă care trebuie rezolvată de autorităţi”, mai scrie sursa citată.

Mai citiţi şi:

Româncă, sclavă sexuală în Irlanda

VIDEO 12 femei care au schimbat istoria sexului

„Din păcate, există încă multe persoane în România care gândesc la fel şi care înjosesc femeile", notează jurnaliştii italieni, care adaugă că, în timpul regimului comunist, „acestea au pierdut controlul asupra propriei feminităţi în favoarea omniprezentului partid care decidea când puteau să rămână însărcinate, cum să se îmbrace şi cum să se poarte în societate”.

Un sondaj publicat în 2008 arată că barbaţii devin violenţi după cinci ani de căsnicie, în timp ce în 16% din cazuri aceştia depăşesc limita bunului simţ chiar din primul an de căsătorie. 26% din femeile care sunt agresate nu iau nicio masură punitivă împotriva soţilor violenţi, 17% se limitează să spere că lucrurile se vor schimba în viitorul apropiat, iar 14% au declarat că înca sunt îndrăgostite de agresor.

Foarte puţine cazuri ajung la divorţ, acolo unde femeia încearcă să-şi înfrunte, cu adevărat, problemele din căsnicie şi să pună capăt unei relaţii care nu a avut niciodată şansa să se poată finaliza într-un mod pozitiv, în ceea ce priveşte abuzul bărbatului asupra partenerei de viaţă.

Osservatorio Balcani mai scrie că „în multe cazuri de violenţă domestică soţiile sunt trezite din somn cu pumni, ameninţate cu cuţitul, iar toate astea se petrec sub ochii copiilor care rămân cu traume psihice toata viata”.

Primul caz de violenţă domestică mediatizat de presă a fost cel dintre Dana Războiu şi Ovidiu Branzan, ultimul având, la vremea respectivă, funcţia de Ministru al Sănătăţii. Cotidianul italian, citat de ziare.com, menţionează că „jurnalista Dana Războiu a găsit curajul şi l-a denunţat la poliţie pe Branzan, însă, pe forumurile online şi în presă, cititorii încercau să determine cauza care l-a facut pe acesta să o bată, de parcă un asemenea comportament ar putea fi justificat in vreun fel”.

După Revoluţia din decembrie 1989, statutul femeilor nu s-a îmbunătăţit. „Românca, mamă şi soţie, a ajuns acum în situatia sa fie nevoită să se descurce singură şi în lipsă de soluţii viabile a decis să emigreze, iar acolo a ajuns să fie îngrijitoare, indiferent că avea diplome sau nu”, mai comentează jurnaliştii din Peninsulă.

În plus, România a ajuns sa fie cunoscută în Europa şi ca fiind principala ţară care furnizează prostituate. Cauzele sunt multiple, dar principalele sunt sărăcia, promisiunea unei munci cinstite, dar şi violenţa din familia din care provin aceste fete.

Cu o speranţă de viaţă de 77,2 ani, româncele fac parte din femeile care muncesc foarte mult, în comparaţie cu cele din alte ţări.
Un studiu realizat de Fundaţia Europeană pentru îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă şi muncă, „Living and Working in Europe”, arată că româncele muncesc 78 de ore pe săptamână, în timp ce, în alte ţări, femeile se limitează la doar 60 de ore.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite