Originile umile ale cântecului de Crăciun „Noapte de vis“ şi mesajul său care transcende culturi şi religii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre cele mai cunoscute colinde de Crăciun din toată lumea, „Noapte de vis”, îşi sărbătoreşte în 2018 aniversarea de 200 de ani.

De-a lungul secolelor, sute de colinde de Crăciun au fost compuse şi multe dintre ele, curând uitate. Nu este şi cazul cântecului „Noapte de vis.”

Tradus în peste 300 de limbi, desemnat de UNESCO drept element preţuit al Patrimoniului cultural imaterial şi aranjat în zeci de stiluri muzicale, de la heavy metal, la gospel, „Noapte de vis” a devenit o parte perenă a peisajului sonor al Crăciunului.

Originile sale dintr-un orăşel alpin din zona rurală a Austriei au fost mult mai umile.

 

Urmare a războiului şi foametei 

Versurile cântecului au fost iniţial scrise în germană, chiar după războaiele napoleoniene, de către un tânăr preot austriac pe nume Joseph Mohr.

În toamna anului 1816, congregaţia lui Mohr din oraşul Mariapfarr se resimţea. 12 ani de război au decimat infrastructura politică şi socială a ţării. Anul precedent-pe care istoricii aveau sa-l denumească „Anul fără vară”- fusese catastrofal de friguros.

Erupţia Muntelui Tambora din Indonezia, în 1815, a avut drept urmare o schimbare climatică ce a afectat întreaga Europă. Cenuşa vulcanică din atmosferă a provocat furtuni aproape fără sfârşit şi chiar zăpadă în mijlocul verii. Culturile au fost sărace sau nu au rodit deloc şi foametea s-a extins pe bătrânul continent.

Congregaţia lui Mohr, lovită de sărăcie, era flămândă şi traumatizată. Aşa că preotul a compus un set de şase strofe care aveau menirea să inspire speranţa că încă exista un Dumnezeu căruia îi păsa de soarta celor năpăstuiţi.

„Noapte de vis”, varianta în limba germană, spune că „astăzi toată puterea iubirii părinteşti  este revărsată şi Iisus, ca frate, îmbrăţişează toate popoarele lumii.”

O colaborare fructuoasă

Mohr, un violonist şi chitarist talentat, ar fi putut probabil să-şi compună muzica pentru propria poezie. În schimb, a cerut ajutorul unui prieten.

În 1817, Mohr s-a transferat la parohia Sfântul Nicolae din oraşul Oberndorf, chiar la sud de Salzburg. Acolo, l-a rugat pe prietenul său Franz Xaver Gruber, profesor la o şcoală locală şi organist, să compună muzica pentru cele şase strofe.

În Ajunul Crăciunului, 1818, cei doi prieteni au cântat „Noapte de vis” împreună pentru prima dată, în faţa congregaţiei lui Mohr, acesta din urmă cântând la chitara sa. 

Cântarea a fost bine primită de către enoriaşii lui Mohr, cei mai mulţi dintre ei fiind constructori de bărci şi comercianţi sau transportatori de sare, îndeletniciri centrale în economia regiunii.

Melodia şi armonizarea cântecului „Noapte de vis” este bazată, de fapt, pe un stil muzical italian numit „siciliana”, care imită sunetul apei şi al valurilor.

„Noapte de vis” devine un fenomen global

Însă pentru a deveni un fenomen răspândit în toată lumea, „Noapte de vis” trebuia să răsune dincolo de Oberndorf.

Potrivit unui document scris de Gruber în 1854, cântecul a devenit prima dată popular în valea Zillertal din apropiere. De acolo, două familii de cântăreţi folk, Strasser şi Rainer, au inclus melodia în repertoriul propriu. Colindul a devenit, mai apoi, popular în Europa şi în cele din urmă în America, familia Rainer cântându-l pe Wall Street, în 1839.

În acelaşi timp, misionari germani au răspândit melodia din Tibet şi până în Alaska, traducând-o în limbile locale. Până la mijlocul secolului al XIX-lea, „Noapte de vis” ajunsese şi în comunităţile inuite subarctice, de-a lungul coastei Peninsulei Labrador, scrie The Conversation.

Versurile cântecului „Noapte de vis” au purtat mereu un mesaj important pentru ceremoniile din Ajunul Crăciunului, în biserici din toată lumea. Însă melodia calmă şi versurile liniştitoare ne amintesc şi despre un sentiment de bunătate care transcende Creştinătatea şi uneşte oamenii, dincolo de culturi şi credinţe.

Poate că nicicând în istoria cântecului, mesajul său nu a fost mai important ca în timpul Armistiţiului de Crăciun din 1914, când, în toiul Primului Război Mondial, soldaţii germani şi britanici de pe linia de front din Flandra au lăsat armele deoparte în Ajunul Crăciunului şi au cântat împreună „Noapte de vis.”

Mesajul fundamental al cântecului, de pace sufletească la care se poate ajunge chiar şi în mijlocul suferinţei, a unit culturi şi generaţii. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite