O renumită companie aeriană sărbătoreşte 70 de ani de la prima stewardesă la bordul aeronavelor. Anul în care a fost introdusă meseria şi pentru femei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Air France împlineşte 70 de ani de la primele zboruri operate cu suportul însoţitoarelor de bord. Până în 1946, echipajul auxiliar de la bordul aeronavelor companiei era asigurat de însoţitori de bord bărbaţi, recrutaţi în primă fază din personalul restaurantelor de lux din Paris.

În aprilie 1946, compania aeriană Air France a primit la bordul aeronavelor sale primele 11 femei însoţitoare de bord. Astfel, anul acesta compania împlineşte 70 de ani de la primele zboruri operate cu suportul însoţitoarelor de bord. În prezent, dintre cei 13.500 de însoţitori de bord, peste 8.800 sunt femei. Ei reprezintă compania la nivel mondial şi însoţesc pasagerii de-a lungul zborului cu eleganţă şi profesionalism, ilustrând stilul francez de a călători.

Prima însoţitoare de bord din lume a fost infirmiera americană Ellen Church, angajată de compania aeriană United Airlines în 1930. Până atunci existau doar însoţitori de bord, primul fiind Heinrich, în anul 1912.

Însoţitoare de bord „Housewife”

În 1938 primul însoţitor de bord este angajat la Air France. Datorită zborurilor mai lungi, cum ar fi Paris-New York care dura până la 23 ore şi 45 de minute, compania a consolidat forţa de muncă prin angajarea primelor stewardese. Dar ele nu au avut aceleaşi sarcini cu omologii lor bărbaţi. Însoţitorii de bord pregăteau mesele şi le serveau pasagerilor, în timp ce misiunea însoţitoarelor de bord era de a oferi o primire călduroasă la bord, precum şi de a asigura bunăstarea şi confortul pasagerilor pe parcursul zborului. 

image

FOTO Air France

De la militărie la eleganţă şi stil

Primele uniforme ale însoţitoarelor de bord au avut o înfăţişare foarte „militară”. Designerul Georgette Rénal a creat prima uniformă Air France în 1946. Aceasta a avut la bază: un costum, o rochie de vară şi un palton. Uniforma a primit un stil mai feminim cinci ani mai târziu, de la Georgette de Trèze. În anii `60, odată cu era jet, Air France i-a solicitat lui Christian Dior să creeze o nouă colecţie. Apoi au urmat Balenciaga, Jean Patou, Nina Ricci, Carven şi Christian Lacroix până în anul 2005. Cei mai mari designeri au creat uniformele „haute couture”, care au subliniat importanţa profesiei în relaţiile cu clienţii.

image

FOTO Air France

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite