Occidental în ţara lui Allah. Egipt, ţara mitului şi a haosului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Egipt
Egipt

Este fantastic cum se întrepătrund legendele Cleopatrei cu istoria de acum 5.000 de ani şi cu viaţa de azi, de un lux exorbitant în staţiunile de la Marea Roşie şi de o sărăcie lucie în Cairo şi-n zonele rurale

Egiptul m-a ademenit multă vreme înainte să-l văd, iar la faţa locului m-a surprins ca şi cum n-aş fi ştiut nimic despre el. După câteva vizite în care am experimentat şi sejurul all-inclusive, şi excursia cu autocarul la Cairo, şi aventura cu jeepurile în deşert (pe care nu o recomand decât într-o excursie organizată de o agenţie de turism autorizată), ba chiar şi un opţional la Petra, în Iordania, nu pot decât să recunosc că este o destinaţie uimitoare, unde m-aş mai duce cu mare plăcere.
Siturile arheologice de pe Valea Regilor sau de la Luxor sunt uluitoare, Piramidele şi faimosul Muzeu al Egiptologiei ar trebui văzute o dată-n viaţă, muntele Sinai şi Mănăstirea Sfânta Ecaterina sunt asaltate de pelerini, iar resorturile de lux de la Marea Roşie sunt visul oricărui căutător de locuri exotice.

Micul Paradis de pe malul Mării Roşii
În mod clar, oricine, după revoltele sângeroase de anul trecut şi răpirea ceva mai recentă a unor turişti americani (chiar dacă numai pentru câteva ore), se gândeşte de 10 ori înainte să-şi cumpere o vacanţă în Egipt. Ei bine, ideea după care mi-am guvernat viaţa este următoarea: poţi să te fereşti de un beduin urât şi rău în Sahara şi să-ţi găseşti obştescul sfârşit după ce te împiedici în casă, pe scări, ori înecându-te în timp ce guşti cea mai bună mâncare din lume la un restaurant select!
Am vorbit cu mai multe persoane care şi-au petrecut anul acesta vacanţa în staţiuni de la Marea Roşie şi înţeleg că oamenii din serviciile egiptene fac eforturi să-şi menţină cota şi să atragă din nou turişti în paradisurile de cinci stele, dotate cu piscine răcoroase, grădini luxuriante, spa-uri relaxante, săli de fitness, terenuri de tenis şi de golf, restaurante şi baruri moderne. Din acest motiv, m-am gândit să scriu despre Sharm el Sheikh.
Îmi amintesc că de la aeroport la hotel am ajuns în 10 minute, uitându-mă suspicios pe geam şi întrebându-mă pe ce planetă mă aflu... Autostrada pe care înaintam era grozav de bună, din loc în loc vedeam câte un palmier rătăcit, în rest, piatră seacă, nisip şi buruieni... deşert.
La un moment dat, în vizorul meu au început să intre, unul câte unul, hotelurile de patru şi cinci stele, despre care auzisem doar vorbe excepţionale. Imensele domenii ale resorturilor erau flancate de garduri de beton, nu prea aveai ce să vezi. Intrarea în hotel se făcea printr-un filtru foarte asemănător celui din aeroport. Holul m-a copleşit: o cupolă de sticlă, înaltă cât patru-cinci etaje. Lux, exotism, palmieri, tot felul de decoraţiuni pe bază de flori naturale, canapele şi fotolii ademenitoare, dotate cu perne şi pernuţe ca-n „O mie şi una nopţi", suc de hibiscus din partea casei, acrişor, răcoros.
Începeam să mă simt ca un paşă alintat şi încă nu văzusem nimic. După check-in, o maşinuţă ne-a purtat către camerele de hotel pe nişte străduţe întortocheate, bine luminate (deja se înnoptase). Părea c-am ajuns în paradis. Mirosea a iarbă udă (mecanismele de irigat erau în funcţiune, ca nişte fântâni arteziene de mici dimensiuni), a iasomie şi a alte câteva specii de flori. Am depăşit mai multe grupuri de viluţe de câte două etaje, aşezate în jurul a câte unei piscine, fiecare cu aleea şi cu grădina ei luxuriantă. Vila mea era pe un deluşor, de unde se vedea tot complexul: un mini-oraş cu străzi, restaurante, un centru comercial, un teatru în aer liber, vreo două discoteci şi foarte multe piscine.
A doua zi am pus piciorul pe nisipul cel alb, fin şi destul de fierbinte şi am rămas pironit cu ochii la marea de-o culoare incredibilă, un turcoaz cu irizaţii verzui, de o frumuseţe tulburătoare... Iar când mi-am băgat vârful degeţelelor de la picioare în apă, am văzut tot felul de peşti coloraţi înotând în bancuri mişcătoare. Senzaţional!

image

Occidentali în ţara lui Allah
Vă spun, or fi condus ei faraonii, grecii, romanii, arabii, turcii şi englezii Egiptul, dar ceea ce-l conduce pe turistul îndrăgostit de scubadiving către staţiunile de la Marea Roşie sunt recifurile de corali înşirate demenţial de-a lungul coastei. În plus, mai sunt şi o grămadă de epave care abia aşteaptă să fie explorate.
Îmi amintesc şi de Omer, tânărul camerist de care m-am minunat zilnic cât am stat acolo. Cuminte şi harnic precum o fată mare pe vremuri, nu numai că făcea lună în camera mea de hotel (şi, evident, în alte câteva zeci), dar mă răsfăţa cu aranjamente făcute din prosoape peste care presăra din belşug petale de flori exotice, având grijă să-mi strângă şi să-mi împacheteze fiecare tricou, fiecare slip, fiecare ciorap lăsat aiurea. Trecea apoi la încălţări, pe care le ştergea şi le aşeza frumos, pereche lângă pereche, ca la un magazin de elită.
L-am întrebat cum vede el, un musulman, vacanţa turiştilor occidentali. „Mă prefac că nu observ. Ştiu că Allah mă va binecuvânta pentru că muncesc şi sper să mă ierte pentru ce văd aici! În fiecare zi mă duc la moschee, mă descalţ, mă spăl pe mâini şi Îl rog să mă ierte că am văzut femei în costume de baie şi bărbaţi care beau alcool!", a răspuns Omer.
Bărbaţii egipteni angajaţi în industria turistică sunt prezenţi peste tot. Îmbrăcaţi în uniforme, agili ca nişte soldaţi, cu zâmbete largi, rup suficientă engleză, germană şi franceză cât să-i încânte pe vizitatorii cu bani. Egiptul este o ţară săracă ce se bizuie pe dolari şi euro, iar Islamul a coexistat (cu câteva excepţii) destul de cordial cu occidentalii arşi de soare, băutori de whisky şi îmbrăcaţi sumar.

Excursii cu paza armatei
Egiptul fără piramidele de pe platoul Gizeh, fără o privire fugară aruncată capitalei Cairo, una dintre cele mai haotice metropole din lume, fără o vizită pe Valea Regilor, locul unde s-au descoperit zeci de morminte ale faraonilor, n-are nici un sens. În Cairo, capitala Egiptului, există peste 500 de moschei, iar centrul vechi al oraşului este înscris pe lista patrimoniului mondial UNESCO.
Agenţiile de turism organizează excursii opţionale ofertante ca desfăşurător. Sunt destul de obositoare, durează cam 10-12 ore, dar cuprind şi piramidele şi vizita la Muzeul Egiptologiei şi Valea Regilor şi Templul lui Hatchepsut şi cel de la Karnak, plus o scurtă plimbare pe Nil. Se călătoreşte cu autocarul în convoi păzit de armată.

Egipt

Sejur all-inclusive în Egipt, de la 407 euro de persoană

Un sejur în Hurghada, centru turistic important de la Marea Roşie, la  hotel de trei stele cu  all-inclusive, costă de la 407 euro de persoană. În preţ sunt incluse transportul cu avionul, taxele de aeroport, şapte nopţi de cazare cu regimul  de masă specificat şi asistenţă turistică. Dacă alegeţi staţiunea Sharm el Sheikh, veţi plăti de la 539 de euro de persoană  pentru transport cu avionul, transferuri, şapte nopţi de cazare cu all-inclusive la hotel de patru stele. Detalii pe  www.besttourism.ro, tel. 031-226.33.25. Cele mai populare staţiuni din Egipt, unde puteţi petrece vacanţa atunci când în România se înregistrează temperaturi sub zero grade Celsius, sunt Sharm El Sheikh şi Hurghada. În această perioadă, în aceste staţiuni sunt temperaturi cuprinse între 21 şi 25 de grade Celsius, iar soarele este puternic încă de la primele ore ale dimineţii. Principalele atracţii din Sharm El Sheikh sunt înotul alături de delfini, scufundările printre recifele de corali din Parcul Naţional Marin Ras Mohammed şi cluburile din Na'ama Bay, centrul distracţiei din Sharm el Sheikh. Hurghada  s-a transformat rapid într-un oraş al petrecerilor, cluburile sale fiind atracţia tinerilor din întreaga Europă. Verile sunt toride, de aceea Hurghada este destinaţie populară iarna, fiind vizitată intens din septembrie până în aprilie. Pe bulevardul Marina, de unde poate fi admirată Marea Roşie, aveţi ocazia de a lua cina într-un cadru romantic la unul dintre cele 15 restaurante unde sunt servite sushi, mâncare continentală şi thailandeză.

Preţuri

un meniu cu trei feluri de mâncare - de la 18 dolari

o cafea în bar - de la 2,3 dolari

o bere în bar - de la 4,5 dolari

un suc - 1,8 dolari

o sticlă cu apă (1,5 l) - 1 dolar

un pachet de ţigări - de la 2 dolari

o sticlă cu vin - de la 10 dolari

biletul pentru transport în comun - 0,2 dolari

un kilometru la taxi - 0,33 dolari

vizită la Mănăstirea Sfânta Ecaterina de pe Muntele Sinai - 20 de dolari

vizitarea Platoului Gizeh - 60 de dolari

intrarea la Muzeul Egiptean - 60 de dolari

  • biletul la Muzeul Aswan - 25 de dolari
  • vizitarea Templului din Luxor - 50 de dolari
  • croazieră pe Nil de la Luxor la Aswan - de la 55 de dolari/persoană/noapte
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite