Obiceiurile negative care ne compromit şansele de-a primi slujba la care visăm: ce verifică angajatorul despre noi pe reţelele sociale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deseori, candidaţi îşi compromit şansele de angajare din cauza mesajelor scrise pe reţelele sociale/FOTO www.myjobmatcher.com
Deseori, candidaţi îşi compromit şansele de angajare din cauza mesajelor scrise pe reţelele sociale/FOTO www.myjobmatcher.com

Reţelele sociale nu mai sunt doar un loc de comunicare cu prietenii, ci o parte importantă a vieţii noastre publice, la care trebuie să fim foarte atenţi. Tot ce postăm online ne poate costa foarte mult.

Conform unui studiu, peste 55% din angajatori recunosc că au renunţat la unii candidaţi care păreau foarte buni pentru un anumit post, după ce au verificat activitatea acestora pe reţelele sociale, scrie Business Insider.

David Blacker, expert în resurse umane la o companie de recrutare din Statele Unite, spune că oamenii nu realizează încă importanţa deosebită a pozelor sau textelor pe care le scriu pe reţelele sociale. În prezent, aproape toţi angajatorii verifică aceste detalii despre candidaţi şi ajung să-i refuze, chiar dacă studiile şi experienţa lor profesională îi recomandă din plin.

De aceea, publicaţia Business Insider a prezentat cele 6 obiceiuri negative pe care le au unii oameni şi cu care se dau de gol online, anulându-şi practic şansele de a fi angajaţi.

1. Bârfirea colegilor şi a şefilor

De multe ori, oamenii nu-şi dau seama cât de vizibile sunt postările în care declară că îşi urăsc slujba , colegii sau şefii. Aceste mesaje nu vor face deloc o impresie bună nici pentru un potenţial angajator, care se va aştepta la o atitudine la fel de negativă şi lipsită de profesionalism.

Un studiul realizat în 2014 de CareerBuilder arată că peste 36% din angajatori au refuzat un candidat bun exact din această cauză.

2. Detaliile prea personale

În mod normal, pasiunile şi viaţa personală nu ar trebui să fie de interes pentru un angajator. Totuşi, există unele excepţii, care îi pot dezavantaja pe candidaţi. De exemplu, este mai bine să nu scrie pe reţelele sociale despre religia pe care o au sau despre faptul că aşteaptă un copil. Aceste detalii pot duce la discriminare din partea potenţialului angajator.

3. Mesaje contradictorii

Deseori, angajatorii se informează despre candidaţi cu ajutorul profilurilor de pe reţelele sociale. Astfel, ei vor afla dacă aceştia au minţit la interviu, de exemplu. Astfel, dacă un candidat spune că a avut probleme la fostul loc de muncă din cauza că a lipsit mult, în urma unui accident de maşină, abnajatorul poate afla adevărul verificând postările acestuia. Este posibil să afle prin această metodă că accidentul nu a fost unul de maşină, ci unul survenit în vacanţă, la surfing, iar faptul că a minţit îi va reduce considerabil şansele de angajare.

4. Greşeli gramaticale grave

Conform unui studiu realizat de Jobvite, 66% din angajatori au respins candidaţi doar pentru că aceştia nu cunoşteau bine limba maternă. De aceea, greşelile de gramatică sau de scriere pe care oamenii le fac online pot fi imediat observate şi vor lăsa impresia unei persoane superficiale, neatente, dezinteresate sau nepăsătoare la aceste detalii. Ca să nu aibă asemenea, probleme, candidaţii trebuie să fie atenţi ce postează pe reţelele sociale şi să verifice corectitudinea mesajelor scrise.

5. Conţinut îndoielnic

În această categorie intră temele pe care oricine ar trebuie să le evite, dacă vrea să aibă şanse bune de angajare: mesajele despre sex, consum de alcool sau droguri, dar şi poze explicite din acest punct de vedere. Angajatorul nu va dori să aibă un salariat care bea seară de seară până cade sub masă, pentru că acest viciu este posibil să-i afecteze inclusiv performanţa la muncă. De asemenea, vor avea mult de suferit reputaţia candidatului şi încrederea pe care o poarte avea cineva în buna lui judecată.

6. Jignirea şi hărţuirea altora

Comentariile răutăcioase pe care oamenii le fac online despre religia, rasa sau orientarea sexuală a altora pot fi o bilă neagră greu de şters. Peste 28% din angajatori au respins candidaţi din acest motiv. Uneori, chiar dacă aceste mesaje sunt transmise în glumă, ele pot fi considerate adevărate, pentru că angajatorul nu cunoaşte stilul sau simţul umorului în cazul fiecărei persoane.

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite