Obiceiurile care ne fac nefericiţi: cele 8 capcane care ne împiedică să fim fericiţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pesimismul şi invidia sunt trăsături incompatibile cu fericirea FOTO Shutterstock
Pesimismul şi invidia sunt trăsături incompatibile cu fericirea FOTO Shutterstock

Aproape fiecare acţiune pe care o realizăm vizează atingerea sau menţinerea fericirii şi totuşi această stare este greu de definit. Fericirea, pe de altă parte, este uşor de identificat. Trebuie să nu uităm însă că suntem responsabili atât pentru fericirea, cât şi pentru nefericirea noastră, iar uneori ne lăsăm prinşi în capcanele nefericirii sau facem lucruri care ne împiedică să fim fericiţi.

Fericirea este mai puţin legată de circumstanţele vieţii decât aţi fi tentaţi să credeţi. Un studiu realizat de experţi ai Universităţii din Illinois a constatat că persoanele care au venit mare sunt doar puţin mai fericiţi decât cei care câştigă un salariu considerabil mai mic.

Ce trebuie să înţelegem? Faptul că fericirea este controlată de noi, este un produs al obieceiurilor noastre  şi al perspectivelor pe care le avem asupra vieţii. Psihologii de la Universitatea din California au descoperit că genetica şi circumstanţele vieţii contribuie cu doar 50% la fericirea unui om, restul depinde doar de noi.

Nefericirea te poate lua prin suprindere, crede Travis Bradberry, autorul bestseller-ului „Emotional Intelligence 2.0“ şi co-fondatorul TalentSmart, compania numărul unu pe plan mondial în furnizarea de teste şi traininguri despre inteligenţa emoţională.

Într-un editorial pentru „Huffington Post“, Bradberry subliniază că fericirea este determinată de obiceiurile fizice şi psihice şi enumeră o serie de capcane în care oamenii cad adesea şi astfel îşi limitează fericirea.

Nu îţi exprimi sentimentele

Una dintre cele mai des întâlnite preconcepţii privind inteligenţa emoţională este că presupune reprimarea sentimentelor pe care le avem. Sigur că este adevărat faptul că există anumite sentimente cărora indivizii cu un nivel ridicat de inteligenţă emoţională nu le permite să izbucnească, acest lucru nu înseamnă că aceste sentimente nu sunt exprimate sub nicio formă. Inteligenţa emoţională înseamnă să-ţi onorezi sentimentele şi să-ţi permiţi să experimentezi trăirile pe care ţi le provoacă îmbrăţişarea şi acceptarea acestora. Numai atunci le poţi exprima într-o manieră care te ajută şi nu-ţi ştirbeşte capacitatea de a-ţi atinge obiectivele.

Risipiţi prea mult timp şi efort pentru a obţine „lucruri“

Oamenii care trăiesc în sărăcie extremă se confruntă cu o creştere semnificativă a fericirii în momentul în care situaţia lor financiară se ameliorează, dar această fericire scade rapid la oamenii care au venituri anuale de peste 20.000 de dolari. Există o mulţime de studii care demonstrează că bunurile materiale nu ne fac fericiţi. Când îţi faci un obicei din a-ţi dori anumite lucruri este posibil să devii nefericit pentru că, dincolo de dezamăgirea pe care o simţi odată ce le-aţi obţinut, vei descoperi că le-ai câştigat în detrimentul lucrurilor care te-ar fi făcut cu adevărat fericit, cum ar fi prietenii, familia sau pasiunile.

Aştepţi viitorul

Spunându-ţi „voi fi fericit când...“ este unul dintre cele mai uşoare obiceiuri care îţi aduc nefericirea. Modul în care termini propoziţia nu contează, indiferent că e vorba de o promovare sau o nouă relaţie, pentru că pune prea mult accentul pe circumstanţe, iar circumstanţele îmbunătăţite nu duc la fericire. Nu-ţi pierde timpul aşteptând ceva ce s-a dovedit că nu va avea niciun efect asupra stării tale. În schimb te poţi concentra pe faptul că eşti fericit în prezent, pentru că nu există o garanţie în ceea ce priveşte viitorul.

Combaţi schimbarea

Schimbările reprezintă o parte inevitabilă a vieţii, iar cei care se împotrivesc se chinuie să deţină în continuare controlul. Problema acestei abordări este că lupta împotriva schimbării îţi limitează de fapt controlul asupra situaţiei, punând o barieră între tine şi acţiunile pe care trebuie să le faci pentru a-ţi îmbunătăţi situaţia. Ideea este să te pregăteşti pentru schimbare. Nu este vorba de o ghicitoare în care îţi testezi precizia în anticiparea a ceea ce urmează, ci mai degrabă înseamnă că trebuie să te gândeşti la consecinţele unei eventuale schimbări, astfel încât să nu fii luat prin surprindere în cazul în care se produce. Primul pas este să accepţi că şi cele mai stabile şi de încredere faţete ale vieţii tale nu sunt complet sub controlul tău. Oamenii se schimbă, afacerile traversează vremuri bune şi proaste, lucrurile pur şi simplu nu rămân la fel pentru mult timp. Când îţi permiţi să anticipezi schimbarea şi îţi înţelegi opţiunile, te împiedici să fii năpădit de emoţii puternice, precum şocul, frica, dezamăgirea, în faţa efectelor schimbării. Probabil că veţi experimenta aceste sentimente negative, însă acceptarea faptului că schimbarea face parte din viaţă îţi va permite să te concentrezi şi să adopţi o abordare raţională, ceea ce este esenţial pentru a putea profita din plin de o situaţie nedorită sau neprevăzută.

Eşti pesimist

Nimic nu alimentează nefericirea ca pesimismul. Problema la o a atitudine pesimistă, dincolo de faptul că îţi afectează starea de spirit, este că devine o profeţie care se auto-împlineşte – dacă te aştepţi la lucruri rele, cel mai probabil vei primi astfel de lucruri. Gândurile pesimiste sunt greu de scos din mintea până când nu realizezi cât de ilogice sunt de fapt. Forţează-te să priveşti mai mult faptele şi atunci vei vedea că lucrurile nu sunt atât de rele pe cât par.

Încerci să-i depăşeşti pe ceilalţi

Gelozia şi invidia sunt lucruri incompatibile cu fericirea, aşa că dacă te compari în mod constant cu alţii e timpul să încetezi. Într-un studiu, mai multe persoane au afirmat că n-ar avea nimic împotrivă să câştige mai puţini bani atâta timp cât la fel s-ar întâmpla şi cu ceilalţi. Acest tip de gândire nu vă va face fericiţi, ci are efectul opus.

Nu evoluezi

Deoarece oamenii nefericiţi sunt pesimişti şi simt că le lipseşte controlul asupra propriei vieţi, tind să stea pe loc şi să aştepte ca viaţa să se întâmple. În loc să-şi stabilească obiective, să înveţe şi să lucreze pentru a-şi îmbunătăţi propria persoană, aceştia pur şi simplu trec prin viaţă aşteptând şi apoi se întreabă de ce nu se schimbă nimic. Nu fiţi la fel.

Eşti antisocial

Când te simţi nefericit ai tendinţa să eviţi alţi oameni. Este o greşeală uriaşă pentru că socializarea, chiar şi atunci când nu te bucuri de ea, îţi poate ameliora dispoziţia. Toţi avem zile în care vrem să ne tragem pătura peste cap şi să nu vorbim cu nimeni, dar trebuie să înţelegem că momentul în care acest lucru devine o tendinţă îţi va distruge starea de spirit. Recunoaşte când nefericirea te transformă într-o persoană antisocială, forţează-te să ieşi şi să te amesteci în mulţime şi vei observa diferenţa imediat.

„Schimbarea obiceiurilor în numele fericirii este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poţi face pentru tine. Dar este importantă şi dintr-un alt motiv – să preiei controlul asupra propriei fericiri îi face pe toţi cei din jurul tău mai fericit“, scrie Bradberry.

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite