Obiceiuri ale călugărilor budişti care îţi vor schimba viaţa: cum îţi găseşti calmul şi concentrarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Obiceiurile călăgărilor budişti. FOTO onfaith.co
Obiceiurile călăgărilor budişti. FOTO onfaith.co

Care este secretul pentru a vă simţiţi calm şi concentrat? Nu este o întrebare uşoară. Totuşi, cum reuşesc călugării budişti să fie calmi şi prezenţi tot timpul? Există câteva metode specifice care pot fi adoptate zilnic.

Timp de mii de ani, filosofia budistă s-a concentrat exclusiv asupra modului de reducere a suferinţele umane şi de a menţine mintea concentrată asupra momentului prezent, scrie ideapod.com. Acestea constau, în mare parte, în principiile şi obiceiurile cele mai importante ale budismului care pot fi adoptate în viaţa de zi cu zi.

Lipsa materialismului

Ştiaţi că Buddha s-a născut prinţ? Da, ar fi putut să-şi petreacă viaţa într-un palat mare şi frumos, unde avea totul la picioare. Dar nu a făcut-o.  El a lăsat totul atunci când şi-a dat seama de natura frustrantă a materialismului.  2300 de ani mai târziu, călugării budişti fac acelaşi lucru. Ei păstrează posesiunile materiale la un nivel minim şi deţin doar ceea ce au nevoie pentru a-şi trăi viaţa. De obicei, toate acestea pot încăpea într-un rucsac.

Altruism

În multe cercuri budiste, călugării învaţă să facă lucruri nu pentru ei înşişi, ci pentru întreaga lume. Când meditează, este de dragul tuturor. Ei încearcă să obţină iluminarea pentru a-şi atinge întregul potenţial şi pentru a-i ajuta pe cei care au nevoie. Când puteţi dezvolta această atitudine de altruism, vă concentraţi mai puţin asupra problemelor personale. Ai mai puţin spaţiu emoţional cu privire la lucrurile mici şi mintea ta devine mai calmă.

Meditaţia

Unul dintre principalele motive pentru care unii călugări aleg această cale este faptul că au mai mult timp să mediteze. Majoritatea călugărilor se trezesc devreme şi meditează timp de 1 până la 3 ore şi fac acelaşi lucru şi noaptea. Acest tip de practică schimbă creierul. Nu trebuie să adoptaţi un astfel de program riguros, dar puteţi începeţi ziua cu 30 de minute de meditaţie.

Înţelepciune

În societatea occidentală, avem o relaţie nesănătoasă cu bătrâneţea. Dar pentru călugării budişti, ei consideră că bătrânii au înţelepciune. Ei caută călăuze spirituale mai înalte care să îi poată ajuta să-şi găsească calea. Persoanele în vârstă au mai multă experienţă, ceea ce înseamnă că pot oferi nenumărate lecţii de viaţă.

Ascultă fără să judeci

Creierul nostru este învăţat să-i judece pe cei din jur. Dar, conform budhiştilor, punctul de comunicare este de a ajuta pe alţii şi pe noi înşine să suferim mai puţin.

Excluderea criticii

Scopul principal al comunicării eficiente este de a înţelege ceea ce spune persoana din faţa ta fără să evaluezi informaţiile. Mulţi îşi planifică răspunsurile în timp ce ascultă, neglijând ascultarea. Dacă excludeţi critica şi evaluarea informaţiilor primite, acest lucru va duce la un  respect reciproc mai mare, înţelegere şi şanse de progres în conversaţie.

Schimbarea este singura lege a Universului

Buddhist Sazuki spune că principiul crucial este acceptarea schimbării. „Fără a accepta faptul că totul se schimbă, nu putem găsi liniştea perfectă. Dar, din păcate, deşi este adevărat, este dificil să acceptăm acest lucru. Totul se schimbă, este legea fundamentală a universului. Cu toate acestea, este greu să acceptăm acest lucru. Ne identificăm puternic cu aspectul nostru fix, cu corpul şi cu personalitatea noastră. Şi când se schimbă, suferim“ este de părere Sazuki.

Trăiţi momentul

Ca oameni, poate fi greu să îmbrăţişaţi momentul prezent. Tindem să ne gândim la evenimentele trecute sau să ne îngrijim la ce urmează în viitor. Mintea noastră face acest lucru în mod natural. Dar atenţia ne încurajează să ne reorientăm. Practicarea atenţiei ne permite să redirecţionăm gândurile spre prezent. Este nevoie de disciplină, dar este ceea ce trebuie să facem dacă vrem să fim prezenţi pentru miracolele vieţii.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite