Oamenii de ştiinţă au descoperit cum putem scăpa de amintirile neplăcute: situaţiile în care metoda se va dovedi eficientă

Oamenii de ştiinţă au descoperit cum putem scăpa de amintirile neplăcute: situaţiile în care metoda se va dovedi eficientă

Această descoperire este importantă mai ales în cazul persoanelor care suferă de stres post traumatic (cum este cazul soldaţilor care trec prin momente groaznice pe front sau a victimelor violurilor etc), iar manipularea memoriei le poate ajuta să scape de aceste traume. FOTO huffingtonpost.de

Uneori ne-am dori să putem şterge cumva din memorie amintirile urâte, care ne împiedică să ne vedem liniştiţi de viaţă. Deşi pare o veste desprinsă din filmele ştiintifico-fantastice, neurocercetătorii se pare că au descoperit o modalitate prin care amintirile traumatice vor putea fi şterse.

Ştiri pe aceeaşi temă

Neurocercetătorul american Eric Kandel, de la Universitatea Columbia, explică în documentarul “Memory Hackers”, care va fi difuzat în SUA, că memoria se află într-o continuă schimbare şi că procesul de a-ţi reaminti ceva nu face decât să aducă după sine o serie de modificări.

Mai exact, atunci când formăm o amintire, se dezvoltă noi sinapse în creier (punct de contact între doi neuroni, la nivelul căruia se face transmiterea influxului nervos de la o celulă nervoasă la alta – n.r.). Însă, ori de câte ori încercăm să accesăm o amintire, această acţiune implică rememorarea (proces similar cu acţiunea de a salva în mod repetat un document în calculator, după ce adăugăm informaţii noi), proces care duce la modificarea respectivei amintiri, notează publicaţia New York Post. 

Această descoperire ştiinţifică pare să fi inspirat popularul film “Eternal Sunshine of the Spotless Mind”, cu actorul Jim Carrey în rol principal, despre un bărbat căruia îi este ştearsă amintirea unei despărţiri amoroase dureroase.

Profesorul în psihologie Merel Kindt susţine că a găsit o cale de a şterge anxietatea emoţională asociată cu amintirile traumatizante, dar fără a şterge şi amintirea în sine. Acesta şi-a testat teoria pe subiecţi care se temeau de păianjeni, observând că după ce le-a administrat un medicament numit propranolol acestora nu le-a mai fost frică şi au reuşit să stea în prezenţa arahnidelor. Substanţa respectivă se pare că modifică felul în care ne reamintim anumite emoţii (în cazul de faţă frica asociată cu păianjenii).

Această descoperire este importantă mai ales în cazul persoanelor care suferă de stres post traumatic (cum este cazul soldaţilor care trec prin momente groaznice pe front sau a victimelor violurilor etc), iar manipularea memoriei le poate ajuta să scape de aceste traume.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările