O supravieţuitoare a Holocaustului, de origine română, a adoptat nepotul unui fost comandant nazist

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O supravieţuitoare a lagărului de la Auschwitz, născută în România, a decis să adopte nepotul unui fost comandant nazist, responsabil de uciderea a peste un milion de evrei, scrie „Daily Mail”.

La mai bine de 70 de ani după ce naziştii au torturat-o şi i-au ucis părinţii, Eva Mozes Kor, originară din România, a avut puterea să treacă peste amintirile oribile din lagărul de exterminare de la Auschwitz şi l-a adoptat pe nepotul comandatului SS Rudolf Hoess, Rainer.

Acesta, în vârstă de 49 de ani, i-a trimis un e-mail evreicei de origine română, stabilită acum în Statele Unite, în care şi-a cerut iertare pentru suferinţa provocată de către bunicul său.

„Am 49 de ani, sunt tatăl a patru copii şi bunicul altor doi micuţi. Lupt în prezent împotriva rasismului şi antisemitismului în Europa, iar acum şi în Statele Unite”, a spus Rainer Hoess.

Nepotul temutului ofiţer SS a întrebat-o pe Eva Mozes Kor dacă ar fi de acord să îi devină bunică adoptivă, iar răspunsul nu a întârziat să apară.

„Sunt fericită şi mândră să fiu bunica lui, îl admir. Are nevoie de dragostea unei familii pe care nu a avut-o niciodată”, a spus supravieţuitoarea Holocaustului.

Pe când avea doar 10 ani, Eva Mozes Kor a fost luată împreună cu familia ei de către nazişti şi trimisă cu un tren în lagărul de concentrare Auschwitz. Aici, a fost supusă mai multor experimente diabolice realizate de doctorul Josef Mengele, supranumit „Îngerul morţii”. 

„Când am ajuns la Auschwitz am cerut să ni se dea puţină apă. Am primit în schimb numai ordine în limba germană. M-am uitat în jur şi am observat cum tatăl meu şi alte două surori mai mari dispar în mulţime. Mă ţineam de mama mea şi speram că va putea să ne protejeze”, rememorează Eva Mozes Kor momentele din lagărul de concetrare.

În pofida numeroaselor suferinţe care au urmat, Eva Mozes, alături de una dintre surori, au reuşit să scape în anul 1945, moment în care mii de evrei au fost eliberaţi de armata sovietică.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite