O ciorbă reîncălzită: învăţăturile despre „epilarea ortodoxă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Articolul despre epilare a fost scris în 2011, dar a revenim în actualitate acum
Articolul despre epilare a fost scris în 2011, dar a revenim în actualitate acum

De câteva zile, internetul românesc a fost luat cu asalt de o poveste la limita senzaţionalului. Titlurile sunt mari şi îngrijorate: Halucinant! Vezi care este motivul! Un site ortodox a scris despre cum epilarea este un păcat. Cu toate acestea, senzaţionalul mai poate aştepta.

„Epilarea trupurilor“ - consecinţă a indecenţei este titlul care a stârnit reacţii pe reţelele sociale şi pe site-urile unor publicaţii de la noi.

Situaţia poate fi asemănată cu cea apărută pe internet în cazul scrisorii studentei românce din Londra, care titra "Dumnezeu a fost ucis de Occident". O analiză cronologică a acelui caz puteţi vedea la acest link. Ca şi atunci, articolul iniţial a fost publicat cu multă vreme înainte de a deveni viral, dar a fost descoperit şi popularizat brusc pe reţelele sociale.

Epilarea ortdoxă a avut parte de acelaşi tratament. Timp de doi ani, articolul de pe site-ul ortodoxiatinerilor.ro a stat discret. A fost publicat pe 23 august 2011, sub categoria "Ispite feminine" şi poate fi citit şi acum aici.

Are 2.000 de like-uri pe Facebook şi peste 250 de comentarii pe site. Dar ele nu vin din această perioadă, ci au curs până pe 2 iulie anul trecut.

Când a fost reinventat subiectul?

Subiectul a fost prezentat la timpul prezent, ca o actualitate. "Halucinant! Un site ortodox a descoperit un nou păcat: Epilarea! Vezi care e motivul". "O publicaţie ortodoxă atrage atenţia asupra unui nou păcat, Epilarea".

Articolul a fost preluat, evident, şi pe Reddit, unde a fost comentat de utilizatori. Un comentator a remarcat abil: "tot circulă chestia asta pe net ca scrisoarea domniţei dace. Nu înţeleg de ce li se acordă atâta importanţă unora care doar au spus o prostie şi au pus-o pe net. De-aia nu mai avem nevoie de cablu şi TV, avem chiar aici reality TV unde se acordă atenţie unor proşti ca să ne simţim noi superiori", a scris utilizatorul horrifyngnemo. Seria întreagă de comentarii poate fi găsită la acest link.

Astfel, la doi ani de la scrierea lui, epilarea ca păcat este scoasă din nou la suprafaţă şi băgată în seamă ca fapt amuzant sau ca indignare.

"Din istoria de aproximativ 7.500 de ani a lumii, femeile au purtat rochii, fuste şi bluze lungi aproape tot timpul, mai puţin ultimii 50 de ani când sexualitatea a explodat, modificând radical felul de a ne îmbrăca" Ortodoxia Tinerilor

Ce susţine articolul?

Articolul se încadrează în tiparul site-ului Ortodoxia Tinerilor. Aflăm de pe acelaşi site că în familia ortodoxă nu există contracepţie, aflăm că dacă femeia şi bărbatul fac sex în timpul sarcinii, "el sau ea se va naşte cu predispoziţia spre sexualitate, asta însemnând relaţii intime cu necunoscuţi, relaţii extraconjugale, tot ce implică limitele anormale ale acestui aspect, mergând până la homosexualitate".

Articolele nu sunt bazate pe dovezi ştiinţifice, ci sunt opinii dezvoltate. "E păcat să te epilezi?". Articolul alătură epilarea de emanciparea femeii şi bărbatului, dezvoltarea omenirii şi schimbarea modului în care ne îmbrăcăm.

"Din istoria de aproximativ 7.500 de ani a lumii, femeile au purtat rochii, fuste şi bluze lungi aproape tot timpul, mai puţin ultimii 50 de ani când sexualitatea a explodat, modificând radical felul de a ne îmbrăca", se arată în articolul de opinie din 2011.

"De ce se epilează fetele astăzi? Pentru că poartă fuste şi pantaloni scurţi, bluze şi maiouri decoltate care expun foarte multe părţi ale trupului. Dacă ar purta fuste peste genunchi şi bluze mai largi cu mânecile peste cot atunci complexele părului în exces afişat în public ar dispărea", mai putem citi pe site-ul respectiv.

Una dintre concluziile esenţiale ale articolului este faptul că Dumnezeu a creat femeia în aşa fel încât apariţia pe anumite zone s-o îndemne să şi le acopere, pentru a se feri astfel de indecenţă şi de stârnirea poftelor bărbaţilor.

Dar la finalul articolului aflăm că "Părul pe trupul bărbaţilor este un semn al puterii şi al dominaţiei, pe când lipsa părului în mod natural de pe trupul femeilor este semn al gingăşiei şi al maternităţii".

Ce spun clericii?

Am încercat să descoperim şi părerea unui reprezentant al Bisericii, aşa că am vorbit cu preotul Eugen Tănăsescu, care poate fi găsit şi pe blogurile adevarul.ro.

"Expunerea părţilor erotice cu scop erotic este un păcat. Creştinul se îmbracă normal, cuviincios, fără îmbrăcăminte provacatoare. Ceea ce a făcut Dumnezeu este binecuvântat, dar noi suntem păcătoşi, după păcatul iniţial", a declarat Eugen Tănăsescu pentru "Adevărul".

Pentru Tănăsescu, "problema este sex-appeal-ul, provocat de revoluţia sexuală din anii 60-70. Acesta nu are scop constructiv, ci atragerea trupească. Aşa e şi cu epilarea. Este normală dacă nu depăşeşte pragul igienei corporale. Dacă trece acest prag şi se duce spre sex appeal, atunci e păcat".

Ce este sex appeal-ul? "Tot ce depăşeşte cadrul feminităţii, poate intra în categoria asta. De asta Dumnezeu a făcut femeia mai gingaşă, a făcut-o mamă. Ea are feminitate. Normal, nu vrem să nu ne îngrijim, pentru că ştim cu toţii cum e să stai în troleilbuz şi să miroase cineva a transpiraţie. Aşa că Biserica recomandă epilarea igienică. Şi în cărţile noastre există astfel de sfaturi, Biserica spune că oamenii trebuie să se pregătească pentru slujba de duminică, să se spele, să se îmbrace frumos", crede preotul din Constanţa.

Întorcându-ne la epilare, "problema apare, cum spuneam, la epilarea care depăşeşte pragul igienei, care fac apel la tehnici de sex appeal, la ispite trupeşti. Ispitele trupeşti stau la baza căderii. De exemplu, nimeni nu spune că e păcat epilarea pe picioare, dar dacă femeia poartă fuste care mai mult descoperă, atunci se duce în sminteală".

"Până la urmă scopul este decisiv în creştinism, motivul pentru care faci acţiunea. Aşa cum în Biblie Iisus a apreciat omul care a acordat un pahar cu apă, aşa şi-n viaţă. Nu cantitatea contează, ci scopul, calitatea. Toţi încercăm să fim curaţi. Însă nu trebuie să exagerăm. Supralicitarea igienei nu este bună. E important să nu mirosim, dar Biserica nu promovează exagerările, oamenii care se dau cu tot felul de uleiuri. Extremele nu sunt bune", încheie Eugen Tănăsescu.

Problema apare, cum spuneam, la epilarea care depăşeşte pragul igienei, care fac apel la tehnici de sex appeal, la ispite trupeşti. Ispitele trupeşti stau la baza căderii. De exemplu, nimeni nu spune că e păcat epilarea pe picioare, dar dacă femeia poartă fuste care mai mult descoperă, atunci se duce în sminteală". Eugen Tănăsescu, preot

Ce interzice Biblia?

Diverse interpretări date celor scrise în Biblie au dus şi la exagerări în privinţa practicilor pe care le considerăm normale. De exemplu, în Levitic 19:27, se interzice tunsul capului. Dar capitolul 19 în care apar aceste precepte conţine mai multe lucruri dificil de acceptat în zilele noastre.

De exemplu, "Să nu mâncaţi cu sânge, să nu vrăjiţi, nici să ghiciţi" ( Versetul 26) sau "Să nu vă tundeţi rotund părul capului vostru, nici să vă stricaţi faţa bărbii voastre" (Versetul 27).

Alte situaţii care nu se mai aplică în ziua de astăzi, din cauza schimbării preferinţelor oamenilor, sunt precepte ca interzicerea fructelor de mare, a creveţilor şi homarilor sau şunca şi carnea de iepure.

Cu toate acestea, aflăm din Corinteni 7:34 că "Femeia necăsătorită şi fecioara sunt preocupate de lucrurile Domnului - cum să fie sfinte în trup şi în duh; dar cea căsătorită este preocupată de lucrurile lumii - cum să-i placă soţului". Aşadar, putem spune că, metaforic, se acceptă epilarea prin această frază care stabileşte că femeia trebuie să se îngrijească pentru a-i plăcea bărbatului ei.

Biblia nu menţionează părul corporal sau pubian, ci efectiv doar părul din cap. În "Întâia Epistolă către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel", la capitolul 11, versetele 5-6 spun: "Orice femeie care se roagă sau prooroceşte, cu capul neacoperit, îşi necinsteşte capul, căci tot una este ca şi cum ar fi rasă. Căci dacă o femeie nu-şi pune văl pe cap, atunci să se şi tundă. Iar dacă este lucru de ruşine pentru femeie ca să se tundă, ori să se radă, să-şi pună văl".

Versetul 15: Şi ca pentru o femeie, dacă îşi lasă părul lung, este cinste? Căci părul i-a fost da acoperământ.

"Părul pe trupul bărbaţilor este un semn al puterii şi al dominaţiei, pe când lipsa părului în mod natural de pe trupul femeilor este semn al gingăşiei şi al maternităţii".

Scurtă istorie a epilării

Păcatul epilării, aşa cum este el prezentat pe ortodoxiatinerilor.ro, este înfăptuit de oameni de ceva vreme. Potrivit csid.ro, în anul 30.000 înainte de Hristos picturile din peşteri şi descoperirile arheologice de cremene ca lama, scoici, dinţi de rechin şi sticlă vulcanică demonstrează că oamenii încercau să scape de păr.

De exemplu, în anul 2 înainte de Hristos, poetul roman Ovidiu soma femeile să-şi îngrijească toaleta: "Astfel încât nciio capră grosolana să nu-şi croiască drum pe sub braţe, iar picioarele tale să nu fie dure în peri rebeli".

Egiptenii din Antichitate se bărbiereau şi se epilau pentru a-şi prezenta corpul într-o formă cât mai pură zeilor. În secolul al IX-lea după Hristos, s-a vorbit despre epilarea chimică în peninsula Iberică, în statul Al-Andalus, controlat de musulmani.

Au trecut anii, a venit şi Evul Mediu, în care statutul femeilor nu a fost unul foarte meritoriu şi în care igiena nu era importantă, iar în secolul XVIII amerindienii foloseau leşie pentru a-şi arde părul de pe corp, pentru ca în secolul XIX, curtezana Lola Montez să recomande femeilor să-şi îndepărteze părul facial cu un amestec de gips aplicat şi întins pe piele.

În 1964, 98% din americancele sub 44 de ani se epilau pe picioare, în timp ce înainte de Primul Război Mondial nimeni nu făcea acest lucru. În zilele noastre, doar 6% din femeile cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani îşi lasă părul pubian "natural", 34% folosesc foarfecele sau aparatul de ras, iar 31% scapă doar de părul în exces. Doar 28% îşi îndepărtează în totalitate părul în exces.


 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite