Nutriţionistul Mihaela Bilic explică de ce „colesterolul nu ne este duşman, ci mai degrabă aliat de nădejde“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihaela Bilic explică importanţa grăsimilor pentru buna funcţionare a organismului FOTO Eduard Enea
Mihaela Bilic explică importanţa grăsimilor pentru buna funcţionare a organismului FOTO Eduard Enea

Medicul nutriţionisti Mihaela Bilic a explicat într-o postare pe Facebook importanţa grăsimilor pentru buna funcţionare a organismului, argumentând că lipsa cronica de colesterol la nivel cerebral afectează ireversibil integritatea şi functionarea sistemului nervos.

Cunoscutul nutriţionist Mihaela Bilic vorbeşte într-o postare pe reţelele sociale despre importanţa grăsimii în buna funcţionare a organismului, despre colesterol şi zahăr.

Nutriţionistul explică pe pagina de Facebook:

Grăsimea, aliatul creierului

Dacă ar fi să ne luăm după noile valori stabilite de americani în ceea ce priveşte nivelul colesterolului, un miliard de oameni de pe glob ar trebui să ia statine. Ce sunt aceste medicamente? Nişte inhibitori ai producţiei hepatice de colesterol, pentru că nu trebuie să uităm, colesterolul nu vine din alimentaţie, ci este făcut de ficat.

După gafa medicală din anii ‘70 în care grăsimile alimentare au fost acuzate că ar creşte riscul de boli cardio-vasculare (când de fapt vinovatul este zahărul), vine rândul unei alte intoxicări a industriei farma: trebuie să luam statine pentru a diminua nivelul colesterolului în sânge şi, implicit, a scădea riscul de infarct şi AVC.

Realitatea demonstrează că nu există o relaţie de cauzalitate directă între nivelul colesterolului şi bolile de inimă, adică mai mult de jumătate din cazurile de infarct apar la persoane cu colesterol normal.

Care sunt efectele negative ale statinelor? Majore şi cu bătaie lungă.

Pe lângă slăbiciunea/durerile musculare (mialgii) şi toxicitatea hepatică, aceste medicamente scad dramatic producţia de colesterol în organism, ori fără grăsime (fără colesterol), nimic nu mai funcţionează cum trebuie. De la secreţia de hormoni până la transmiterea impulsului nervos între neuroni, de la schimburile de substanţe între celule până la gradul de hidratare al pielii, grăsimile sunt vitale. Fără grăsime nu putem trăi, nu ne putem apăra de boli, nu putem creşte şi nici „repara“ celulele uzate.

Cel mai trist este faptul că această lipsă cronică de colesterol la nivel cerebral afectează ireversibil integritatea şi funcţionarea sistemului nervos, creierul se „stafideşte“ şi se usucă, deci nu are rost să ne mirăm de explozia din ultimii ani a bolilor neurovegetative şi de frecvenţa alarmantă a cazurilor de Alzheimer. De frica ameninţărilor trâmbiţate de industria farma în asociere cu o parte din lumea medicală, ne îndopăm de medicamente şi ne pierdem minţile. La propriu!

Interesant este că aceste statine nu au niciun fel de efect protector în cazul femeilor şi, culmea, tot la femei efectele secundare/negative sunt cele mai grave. Cât despre bărbaţi, nivelul crescut de colesterol nu este un factor de risc decât în asociere cu alte elemente declanşatorii: prezenţa plăcilor de aterom (depuneri pe vasele de sânge), obezitate, diabet, hipertensiune, dislipidemie congenitală, adică toţi factorii ce alcătuiesc Sindromul X Metabolic.

În viaţa reală constatăm că există nenumărate femei care trăiesc cu un nivel de colesterol peste 250 şi au arterele curate, fără nicio urmă de placă de aterom, şi bărbaţi care fac infarct sau accident vascular cerebral deşi analizele sunt în parametri normali. Cu siguranţă suntem departe de a înţelege toate misterele corpului omenesc, însă un lucru e cert: colesterolul nu ne este duşman, ci mai degrabă aliatul de nădejde al întregului organism în general şi al sistemului nervos în special.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite