Nu permite bolii să te izoleze!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Într-o echipă care funcţionează, contează calităţile colegilor, nu bolile de care suferă ei
Într-o echipă care funcţionează, contează calităţile colegilor, nu bolile de care suferă ei

Unele afecţiuni ne pot face vulnerabili şi nesiguri, determinându-ne să ne izolăm. Altele îi pot speria pe ceilalţi şi, din acest motiv, ei ne pot respinge. Şi într-un caz, şi în celălalt, există soluţii.

Bolile de piele, infecţiile care se transmit prin sângele contaminat, precum cele cu virusurile hepatitice sau cu HIV/SIDA, handicapurile fizice şi tulburările psihice sunt probleme de sănătate care, pe lângă suferinţa propriu-zisă pe care ne-o provoacă, au şi potenţialul de a ne afecta relaţiile cu ceilalţi. De aceea, este necesar să lupţi în egală măsură cu boala, dar şi cu prejudecăţile celorlalţi, legate de afecţiunea pe care o ai.

Trebuie să fii informat

Un prim pas pentru a putea controla reacţia celorlalţi este ca tu însuţi să-ţi cunoşti extrem de bine boala. Poţi afla informaţii utile de la medicul tău curant, dar şi din cărţi şi din broşuri de informare. Se pot dovedi utile informaţiile despre simptomele bolii, manifestările acute, efectele secundare ale tratamentului, evoluţia în timp a bolii, măsurile de precauţie pe care trebuie să le iei pentru a nu-i îmbolnăvi pe cei cu care intri în contact, precum şi modalităţile de a-i proteja.

Ştiind toate aceste lucruri, vei putea să găseşti cele mai bune soluţii pentru a duce o viaţă cât mai normală, atât în ceea ce te priveşte pe tine, cât şi în ceea ce priveşte relaţiile cu ceilalţi. Văzând că eşti sigur pe cunoştinţele tale şi că îţi dai interesul pentru ca nimeni să nu mai aibă de suferit de pe urma bolii pe care o ai, vei câştiga încrederea oamenilor şi ei îşi vor depăşi mai uşor teama.

Nu te ascunde de ceilalţi

Frecvent, bolile fără simptome evidente sunt ascunse de cei afectaţi. La fel se întâmplă şi în cazul unor infecţii care nu se vindecă, precum HIV/SIDA. Motivul este tocmai teama de excludere şi de discriminare din partea celorlalţi.

Pentru o vreme, te-ai putea simţi confortabil ascunzând boala. Dar măcar familia şi prietenii tăi apropiaţi ar trebui să ştie ce se întâmplă cu tine. În acest fel, poţi beneficia de susţinere din partea lor şi poţi depăşi cu mai multă uşurinţă episoadele acute ale bolii.

Nu abuza de prieteni

Reversul medaliei este să te victimizezi, să te plângi tot timpul şi să reproşezi tuturor că sunt vinovaţi pentru situaţia în care te afli. Dacă vei cere dovezi nesfârşite şi obositoare de afecţiune din partea celorlalţi, dacă le vei pune constant nervii la încercare şi nu depăşeşti momentul furiei că te afli în situaţia de a suferi de o boală cronică, rişti să-ţi pierzi, rând pe rând, prietenii.

Aşa cum tu suferi, şi cei apropiaţi ţie sunt afectaţi, indirect, de boala ta. Efortul de a-ţi fi alături şi durerea că tu te afli în suferinţă îi oboseşte şi pe ei. De aceea, sunt perioade în care este nevoie ca şi ei să fie încurajaţi de progresele pe care tu le faci în lupta cu boala şi cu stigmatizarea socială.

În plus, gândeşte-te că şi ei au de înfruntat prejudecăţile celorlalţi, care îi pot izola pentru simplul fapt că intră în contact cu tine. Prin urmare, nu abuza de afecţiunea şi de bunăvoinţa lor. Mai bine fă tot ce îţi stă în putinţă ca efortul lor permanent de a-ţi fi aproape să fie răsplătit.

Cuplul poate avea de suferit

Efectele secundare ale medicamentelor, dar şi boala în sine pot produce disfuncţii la nivelul cuplului. Momentele de dependenţă de ceilalţi, oboseala partenerului şi anxietatea ta vă pot conduce la exagerări şi la tensiuni.

În astfel de situaţii, o strategie valabilă este evitarea subiectelor cu potenţial de conflict. Trebuie să ai în vedere că boala te poate transforma într-o persoană capricioasă, cu care se relaţionează greu. Pe de altă parte, temerile tale pot fi justificate. Aşa că este nevoie să comunici în permanenţă cu partenerul şi să-ţi exprimi neliniştile.

Specialistul nostru
Lena Rusti

psiholog psihoterapeut

Boala fizică este prin ea însăşi greu de acceptat şi poate duce la tulburări afective precum depresia. Când consecinţele unei boli implică izolare sau stigmat social, efectele sale sunt adânci şi pot influenţa nu doar calitatea vieţii persoanei, ci şi evoluţia bolii.

De aceea, persoana trebuie să facă un efort interior uriaş pentru a se accepta pe sine şi boala sa, dar şi pentru a se adapta la un mediu devenit ostil, astfel încât să-l poată schimba.

Înţelegerea surselor de conflict cu mediul şi acceptarea pot deveni resurse importante pentru aceste persoane, iar reacţiile agresive ale celorlalţi ar trebui contracarate prin deschiderea către ceilalţi. Este bine să nu răspundem la agresivitate cu aceeaşi monedă, fiindcă sursa ei poate fi lipsa de informaţii suficiente despre boală.

Constatare

Bolile de la nivelul pielii produc cele mai multe reacţii de respingere.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite