Noul model de nevastă „trofeu“ nu mai este „frumoasa fără prea mult creier“

Noul
model de nevastă „trofeu“ nu mai este „frumoasa fără prea mult creier“

Boss-ul Playboy, Hugh Hefner, alături de una dintre „soţiile bibelou“, Crystal Harris. FOTO sugardaddy.org

Sintagma „nevastă trofeu“ se referă de obicei la o femeie ale cărei principale atuuri sunt frumuseţea şi tinereţea, calităţi care îi pot asigura o patidă bună alături de un bărbat mai în vârstă şi potent din punct de vedere financiar. Însă la timpuri noi au apărut pretenţii noi, iar soţia trofeu a căpătat un nou înţeles.

Ştiri pe aceeaşi temă

Scriitoarea americană Kristen Houghton observă că termenul „nevastă trofeu“ a căpătat conotaţii proaspete în secolul 21. Nu mai este suficient ca soţia să fie frumoasă, ci bărbaţii cu un anumit statut şi avere au nevoie să se mândrească cu o soţie inteligentă, eventual care să aibă o profesie bănoasă şi o carieră de invidiat. Houghton consideră că bărbaţii au depăşit etapa de „frumoasă fără prea mult creier“ şi au intrat într-o categorie superioară, unde nevasta este sexy nu numai prin prisma frumuseţii, ci şi a capacităţilor intelectuale şi performanţelor profesionale.

Un exemplu elocvent, în opinia scriitoarei, este proaspăta soţie a actorului George Clooney, care a ajuns să se însoare după ani de căutări în care a trecut prin relaţii cu femei frumoase, dar fără reuşite notabile în alte privinţe, cu Amal Alamuddin, o frumoasă avocată de succes, care provine dintr-o familie bogată.

Urmând această idee a noului model de nevastă trofeu, antropologul Stephen Juan a declarat recent în emisiunea The Today Show că vechea idee de „soţie bibelou“ a apus pentru a lăsa locul conceptului de „cuplu puternic“.

FOTO Arhiva Adevărul 

Un bărbat puternic cu adevărat doreşte o femeie care îi este egală în cât mai multe privinţe, aceasta este norma la acest moment. Numai bărbaţii slabi caută femei docile, servile, semn clar de nesiguranţă în cazul bărbaţilor care preferă neveste trofeu, de tipul celor care ar fi bine să nu vorbească prea mult. Cred că am ajuns în punctul în care egalitatea între sexe este dorită de bărbaţii care înţeleg tot mai mult că acest lucru este un motiv de mândrie, este de părere Stephen Juan.

Inteligenţa este noua frumuseţe

Mark Zuckerberg, fondatorul Facebok, s-a căsăptorit cu o femeie care nu este numai atrăgătoare, Priscilla Chan , ci şi absolventa de medicină la Harvard (a fost considerată „geniul clasei“ în facultate) şi în prezent lucrează alături de soţul ei, inclusiv în cadrul fundaţiei „Education on Friday“.

În 2006, sociologul Christine Whelan scria în cartea sa „Why Smart Men Marry Smart Women“ (De ce bărbaţii deştepţi se căsătoresc cu femeie deştepte), că în urma unui studiu recent s-a ajuns la concluzia că în ziua de azi femeile cu un venit mai mare au mai multe şanse să se căsătorească decât cele care câştigă mai puţin, şi că cele din prima categorie au şanse să se căsătorească cu parteneri cu venituri egale cu ale lor sau mai mari.

„Inteligenţa este noua frumuseţe. Se pare că zilele în care bărbatul mai în vârstă îşi atârna de braţ o frumoasă fără creier au început să apună. Această schimbare are şi explicaţie socială, de vreme ce bărbaţii de 20-30 de ani realizează că nu mai trebuie să fie ei singurii care aduc pâinea în casă, în condiţiile în care şi femeile pot câştiga la fel de bine ca ei şi le pot lua de pe umeri din povara de a fi singurii care iau decizii importante în familie“, este de părere scriitoarea Kristen Houghton.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările