Muzica îi poate face pe copii mai inteligenţi: de ce nu este suficient doar ascultatul melodiilor şi care sunt efectele studierii unui instrument

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De la ce vârstă declanşează muzica legături puternice la nivelul creierului. FOTO emp.com
De la ce vârstă declanşează muzica legături puternice la nivelul creierului. FOTO emp.com

Deja este cunoscut faptul că muzica îi ajută pe copii să devină mai inteligenţi. Totuşi, un nou studiu scoate la iveală că nu este suficient doar ascutatul unor melodii pentru a îmbunătăţi funcţiile cognitive.

Învăţarea unui instrument este un lucru extrem de benefic pentru copii. În acest mod pot înţelege ce înseamnă disciplina, cum să se concentreze mai bine, îşi pot scoate talentul în evidenţă şi chiar au posibilitatea de a face o carieră în acest domeniu. Mai mult decât atât, învăţarea unui instrument la o vârstă fragedă poate schimba modul în care copilul gândeşte.

Acţiunea muzicii asupra creierului

Multe studii confirmă faptul că învăţarea unui instrument la o vârstă fragedă poate schimba structura creierului, făcându-l mult mai sensibil la recunoaşterea sunetelor şi implusurilor pe care în mod obişnuit nu suntem conştienţi că le auzim. Prin intermediul muzicii sunt îmbunătăţite funcţiile cognitive şi de preluare neuronală, ducând la niveluri mai ridicate de raţionament.

Un grup de cercetători au realizat proiectul „Harmony“, un program de muzică oferit copiilor din familii cu venituri reduse din Los Angeles. Aceştia au constatat că 93% dintre elevii care au fost implicaţi în program şi-au continuat studiile superioare, în ciuda ratei de abandon de 50% , înregistrată în cartierul în care locuiesc.

Ascultatul muzicii nu este suficient

Din păcate, doar ascultatul muzicii nu acţionează asupra creierului. După ce au văzut statisticile interesante din proiectul „Harmony“, cercetătorii au decis să studieze în continuare efectele muzicii asupra minţii. Ei au descoperit că rezultatele diferă în funcţie de implicarea şi participarea copiilor. Cei implicaţi în mod activ în studierea şi redarea muzicii au raportat îmbunătăţiri neurologice marcante, faţă de cei care doar au ascultat muzică. „Nu vei deveni apt fizic dacă doar te uiţi cum alţii fac sport“, a spus Nina Kraus, directorul laboratorului care s-a ocupat de realizarea studiului.

În ceea ce priveşte modul în care copiii pot deveni interesaţi de lecţiile de muzică, este important ca părinţii să le cultive plăcerea de a studia. Nu trebuie să-i forţeze să facă ce nu le place, ci mai degrabă să le permită să înveţe în ritmul lor propriu, să-şi aleagă singuri instrumentul şi să-i lase să se bucure de ce fac. De asemenea este foarte important să găseşti un profesor care este capabil să insufle copilului dragostea pentru muzică.

Vârsta potrivită pentru a începe lecţiile de muzică

Deşi mulţi susţin că studierea muzicii ar trebui să înceapă cât mai devreme, un studiu al Institutului de Neurologie din Montreal a scos la iveală faptul că începerea lecţiilor de muzică la o vârstă fragedă poate crea un efect negativ, ce se manifestă printr-un fenomen pe care oamenii de ştiinţă îl numesc „stres toxic“. În cazul în care copilul este mult prea mic pentru a se putea bucura de instrument, acesta poate asocia lecţiile cu negativitatea, crescându-i producţia de cortizol, hormonul stresului. Totuşi, cercetătorii sunt de părere că secretul nu este să ne concentrăm asupra vârstei, ci mai degrabă pe a-i insulfa dragostea pentru muzică. Toate beneficiile obţinute din lecţiile de muzică ţin de asocierea acestora cu lucrurile pozitive.

Pentru că se apropie venirea lui Moş Nicolae şi Moş Crăciun, un instrument muzical ar putea fi cadoul perfect pentru copilul tău.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite