Munca la birou este la fel de periculoasă ca fumatul: cât de repede ne omoară un job sedentar şi soluţiile care pot preveni boli grave

Munca la birou este la fel de periculoasă ca fumatul: cât de repede ne omoară un job sedentar şi soluţiile care pot preveni boli grave

Munca la birou este la fel de periculoasă ca şi fumatul FOTO Daily Mail

Un studiu realizat timp de 20 de ani, pe mai mult de un milion de angajaţi, a scos la iveală că programul de 8 ore de muncă poate creşte riscul de moarte cu până la 60%.

Ştiri pe aceeaşi temă

Conform oamenilor de ştiinţă englezi, care au cercetat timp de 20 de ani pericolele statului la birou, 8 ore în faţa calculatorului, sunt la fel de periculoase ca şi fumatul. Ei recomandă angajaţilor să ia câte o pauză de 5 minute la fiecare oră, iar la prânz şi seara să-şi rezerve timp pentru exerciţii fizice.

„Am constatat că cel puţin o oră de activitate fizică pe zi, elimină pericolul provocat de cele 8 ore petrecute la birou. O plimbare în ritm alert poate aduce un real beneficiu ”, a spus  Ulf Ekelund, profesor la Şcoala Norvegiană de Ştiinţe Sportive. „Nu este necesar să mergi la sală pentru a putea face sport. Poţi exersa mersul pe jos dimineaţa, la prânz sau seara. Important este să faci mişcare cel puţin o oră pe zi”, a subliniat acesta.

 Cercetătorii sunt de părere că stilul de viaţă modern, petrecerea zilei în faţa calculatorului, iar seara la televizor, pot fi fatale. Lipsa mişcării este direct răspunzătoare de unul din şase decese, provocând boli de inima, accident vascular cerebral, cancer, diabet de tip 2 sau demenţă. Aceştia cer schimbări radicale în politicile guvernamentale, care să încurajeze obiceiurile sănătoase.

Oamenii de ştiinţă subliniază că un stil de viaţă sedentar influenţează nivelul hormonilor, cum ar fi leptina, care este responsabilă de nivelul energetic.

Printre propunerile cercetătorilor se numără distanţarea staţiilor de autobuz sau interzicerea autoturismelor pe anumite sectoare de drum, pentru a încuraja mersul pe jos.

La nivel global, peste 5 milioane de decese sunt cauzate de lipsei mişcării, un număr similar cu cel al vieţilor pierdute din cauza fumatului şi mai mare decât al celor cauzate de obezitate.

În Marea Britanie, angajatorii au început să introducă pauzele pentru mişcare în timpul orelor la birou, oferă abonamente gratuite la sală şi scutiri de taxe pentru cei care îşi achiziţionează biciclete.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările