Motive pentru care ajungem să fim nefericiţi de sărbători: explicaţiile unui medic rus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Motive pentru care ajungem să fim nefericiţi
Motive pentru care ajungem să fim nefericiţi

Un renumit psiholog rux explică motivele pentru care oamenii ajung să fie stresaţi şi nefericiţi de sărbători, dar şi de ce apar lipsa iubirii şi relaţiile toxice ale femeilor cu soacrele.

Mihail Litvak, medic psihiatru, psiholog şi autor ale cărui cărţi s-au bucurat de un real succes în ultimii 25 de ani, a publicat un manual al fericirii - „Dacă vrei să cunoşti fericirea“ -, în care a explicat cum emoţiile schimbă nu numai înfăţişarea exterioară a omului, ci şi activitatea organelor interne, procesele de schimb şi activitatea sistemului nervos. Acesta explică cum ajungem să fim nefericiţi fără să ne dăm seama că ne irosim viaţa.

Nefericirea din spatele sărbătorilor

„Cândva le-am propus pacienţilor mei să refuze să mai facă petrecerea de Anul Nou, să nu mai marcheze zilele de naştere, le-am adus aminte că sărbătorile ne costă foarte mult, acutizează multe boli. Ca medic ştiu că în zilele de sărbătoare creşte criminalitatea, secţiile de chirurgie se transformă în spitale de campanie, în spitalele de psihiatrie sunt primiri masive de bolnavi cu psihoze alcoolice, sunt supraîncărcate secţiile de toxicologie, sunt acutizate multe boli. Şi totuşi, încăpăţânat, părintele nostru interior ne pune să facem prostiile astea“, explică psihologul.

Lipsa iubirii

„Lipsa iubirii în familie îi determină destul de des pe soţi, pentru a evita scandalul, să reducă toate formele de comunicare la proceduri, la muncă. Muncesc pentru funcţie, pentru doctorat, pentru maşină, pentru casa de vacanţă, pentru a pune copiii pe picioare. Şi acum gândiţi-vă: Când se destramă o asemenea familie? Atunci când toate treburile vor fi făcute! Şi cam pe la ce vârstă sunt făcute, de regulă, toate treburile? Pe la 45-50 de ani. Copiii deja au căpătat independenţă şi nu mai au nevoie de părinţi. Au deja o funcţie sau e deja clar că nu or să o mai aibă. Acelaşi lucru se poate spune şi despre casa de vacanţă, despre maşină, despre doctorat. Şi familia se destramă“, spune Litvak.

Relaţia cu soacra

„Dragele mele doamne, orice aţi face, tot n-o să plăceţi unor soacre nevrozate. Când scriam prima ediţie, încă nu percepeam lucrurile aşa cum o fac acum. Din păcate, în multe familii relaţiile sexuale între soţi nu funcţionează bine. În cazul unor astfel de femei fiul joacă rolul soţului psihologic. Ele discută cu fiul toate problemele vieţii, fac împreună anumite lucruri, uneori chiar se îmbrăţişează, fac mai totul în comun. De fapt, fac tot ce îi leagă pe soţ şi pe soţie, în afară de relaţiile intime. Şi la un moment dat vine o femeie străină şi îi ia partenerul sexual. Păi, spuneţi, vă rog, cum i-aţi putea plăcea unei astfel de femei? Ea mereu va fi sau prea înaltă, sau prea scundă; sau prea tânără, sau prea bătrână; sau prea inteligentă, sau o ignorantă. Dacă soacra este fericită în viaţa ei de familie, atunci aveţi şanse să-i plăceţi. Mai mult, ea va putea fi utilă dacă îi cereţi ajutorul“, concluzionează renumitul psiholog.

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite