Mituri despre hipnoză: cât de real este că numai persoanele credule pot fi hipnotizate şi că în starea de transă spui numai adevărul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mituri despre hipnoză. Hipnoterapia este un domeniu de care se leagă foarte multe mituri, unele persoane fiind de-a dreptul speriate de ceea ce li s-ar putea întâmpla dacă se lasă hipnotizate.

Mituri despre hipnoză. Hipnoza funcţionează numai în cazul persoanelor credule

Într-o anumită măsură, toţi oamenii sunt sensibili la hipnoză, însă cei deschişi unei astfel de experienţe au parte şi de posibile beneficii. Elementele pe care contează cel mai mult hipnoterapeuţii sunt dorinţa, încrederea şi capacitatea de concentrare a persoanei, factori care influenţează rezultatele hipnoterapiei. În niciun caz nu este real că oamenii uşor de hipnotizat sunt mai creduli sau sunt foarte uşor de influenţat. Din contră, dau dovadă de creativitate şi imaginaţie, curiozitate şi o mare putere de concentrare.

Mituri despre hipnoză. Hipnoterapeuţii au puteri speciale

Persoanele care practică hipnoza sunt adesea percepute ca având un soi de puteri speciale, probabil şi din cauza modului în care sunt înfăţişate în filme sau emisiuni de divertisment. Adevărul este că sunt oameni calificaţi în acest domeniu, psihologi sau medici, care pur şi simplu învaţă şi exersează tehnici cu ajutorul cărora pot înţelege şi influenţa, în anumite limite, funcţionarea minţii umane.

Mituri despre hipnoză. În timpul hipnozei faci lucruri pe care nu le doreşti

Hipnoza nu este similară cu starea de somn, ci din contră, este o stare în care suntem conştienţi de tot ce se întâmplă şi devenim mai receptivi la anumite sugestii aflate în concordanţă cu propriile valori şi convingeri. Atunci când, în timpul hipnozei, ni se spune să facem ceva care este împotriva voinţei şi convingerilor noastre, ieşim din starea de transă.

Mituri despre hipnoză. Hipnoza poate avea efecte nocive asupra sănătăţii

Hipnoza este menită să inducă o stare de ralaxare, naturală, în care partea emoţională şi cea fizică ajung la un echilibru, conform hypnosis.edu. Teoretic ea nu poate dăuna însă, ca orice instrument, poate fi folosită pentru a manipula emoţii şi pentru a încerca influenţarea într-o direcţie sau alta.

Mituri despre hipnoză. Este posibil să rămâi blocat în starea de hipnoză

Transa hipnotică este o stare naturală, subiectivă, iar aceasta poate fi experimentată în cele mai diverse moduri, uneori fără să ne dăm seama, inclusiv atunci când urmărim un film şi ne identificăm cu un personaj. În cel mai rău caz, puteţi să dormiţi profund, timp de 5 sau 10 minute, apoi să vă treziţi odihniţi. Tocmai de aceea, hipnoza este folosită şi ca o trecere firească spre starea de somn în cazul persoanelor care suferă de insomnii. În concluzie, nimeni nu poate să rămână blocat în starea de transă pentru că mintea revine de la sine la starea de veghe.

Mituri despre hipnoză. Transa hipnotică este o stare în care nu eşti conştient de ce se petrece în jur

Starea de transă indusă prin hipnoză este una de conştienţă, în care realizăm nu numai ce se petrece în interiorul nostru, ci şi în jurul nostru. Organismul se poate simţi ca şi când ar fi adormit, pentru că este relaxat, dar mintea este perfect trează. Există şi posibilitatea ca mintea să nu poată rămâne într-o stare de luciditate, caz în care va intra într-o stare de somn natural din care va ieşi după câteva minute.

Mituri despre hipnoză. Când eşti hipnotizat spui numai adevărul

Din contra, oamenii pot minţi atunci când sunt în stare de transă, îşi pot compune amintiri false. La fel cum un vis nu are mereu legătură cu realitatea, şi ceva ce ne amitim în starea de transă poate avea părţi create de noi. Terapeuţii nu pot decât să se folosească de tehnicile pe care le ştiu pentru a ajuta o persoană să-şi amintească anumite lucruri din trecut, dar numai dacă şi persoana îşi doreşte acest lucru cu adevărat.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite