Mituri despre depresie, combătute de un psiholog român: este sau nu munca un antidot?

Mituri despre depresie, combătute de
un psiholog român: este sau nu munca un antidot?

România este ţara din UE cu cele mai puţine persoane care suferă de depresie cronică

Atenţionând că mulţi confundă depresia cu anxietatea, oboseala cronică sau alte forme de suferinţă emoţională, psihologul Angela Nuţu subliniază că depresia este o boală, de cele mai multe ori, cronică. Specialistul spune că există şi o serie de lucruri mai puţin adevărate despre depresie, pe care le combate.

Ştiri pe aceeaşi temă

Surprinzător sau nu, România este ţara cu cele mai puţine persoane din Uniunea Europeană care suferă de depresie cronică (1,5%), potrivit raportului Eurostat. La polul opus sunt ţări care, altminteri, sunt foarte bine clasate în indexurile mondiale privind fericirea, precum Finlanda (10,5% dintre persoane suferă de depresie cronică), Suedia (9,6%) şi Luxemburg (9,5%).

În opinia cunoscutului psihoterapeut Angela Nuţu, acest procent foarte scăzut înregistrat de ţara noastră este cauzat de faptul că depresia în România este o tulburare încă mult subdiagnosticată, iar în realitate situaţia poate fi alarmantă. 

„Din nefericire, în ceea ce priveşte depresia, există foarte puţine campanii de conştientizare, iar mulţi dintre cei afectaţi nici măcar nu recunosc depresia în timp ce o trăiesc. Din practică am observat că mulţi confundă depresia cu anxietatea, oboseala cronică sau alte forme de suferinţă emoţională, însă depresia înglobează o sumă mult mai complexă de simptome, fiind de altfel o boală, de cele mai multe ori, cronică“, declară psihologul Angela Nuţu.

Cu toate acestea, specialistul spune că există şi o serie de lucruri mai puţin adevărate despre depresie, pe care foarte mulţi oameni le cred: 

Munca grea învinge depresia

Depresia afectează aproximativ unul din şase oameni la un moment dat în viaţă, aşadar remedii bătrâneşti şi jumătăţi de adevăruri în legătură cu această boală des întâlnită sunt din belşug. O astfel de idee fantezistă este: „cufundă-te în muncă şi te vei simţi mai bine“. Într-un caz de depresie uşoară, asta ar putea într-adevăr ajuta, dar depresia este o condiţie imprevizibilă. Munca în exces poate fi de fapt un semn de depresie clinică, în special la bărbaţi, explică psihologul Angela Nuţu. 

Nu este de fapt o boală

Depresia este o condiţie medicală serioasă şi una dintre principalele cauze de dizabilitate în rândul adulţilor din întreaga lume. Dovezi biologice ale bolii pot fi regăsite prin investigaţii de imagistică a creierului, care pot indica niveluri de activitate anormale în creier atunci când depresia se instalează. Substanţele de bază din chimia creierului, responsabile cu semnalele sistemului nervos, sunt de asemenea dezechilibrate la oamenii cu depresie, afirmă specialistul. 

Depresia este doar autocompătimire

Cultura noastră admiră adesea voinţa şi tăria mentală şi etichetează prea repede şi prea uşor pe oricine se plânge. Însă oamenii cu depresie clinică nu sunt leneşi, nu se autocompătimeasc şi nu caută atenţie. Şi nici nu pot face ca depresia să dispară peste noapte. Depresia este o boală reală – o problemă de sănătate legată de schimbări ce au loc în creier. Ca orice altă boală, pentru vindecare ai nevoie de o terapie potrivită.

Ajutor înseamnă medicamente pentru o viaţă întreagă

În ciuda rumorii despre „Naţiunea Prozac“, medicamentaţia este unul din instrumentele folosite pentru a scăpa de depresie, însă a cere ajutor nu înseamnă automat că vei fi presat să iei medicamentele prescrise. De fapt, studiile sugerează că terapia „vorbită“ funcţionează la fel de bine ca medicamentele, în special în cazul depresiilor uşoare şi moderate.

Oamenii depresivi plâng foarte mult

Nu întotdeauna oamenii depresivi plâng foarte mult. Unii oameni nu plâng sau chiar nu se comportă teribil de trist când sunt în depresie. În schimb, sunt „goi“ din punct de vedere emoţional şi se pot simţi inutili sau lipsiţi de valoare. Chiar şi fără simptome dramatice, depresia netratată împiedică oamenii în a-şi trăi viaţa la potenţial maxim şi aduce pierderi familiei, este de părere psihologul Angela Nuţu, vicepreşedintele Asociaţiei Române de Hipnoză. 

Depresia vine odată cu îmbătrânirea

Mulţi oameni trec prin provocările îmbătrânirii fără să intre în depresie, dar atunci când are loc, este posibil să fie trecută cu vederea. Oamenii mai în vârstă îşi pot ascunde tristeţea sau pot avea simptome diferite, vagi: mâncarea nu mai are acelaşi gust, durerile şi neplăcerile se intensifică sau se schimbă modelul de somn. Problemele medicale pot declanşa depresie la oamenii mai în vârstă, iar depresia poate încetini recuperarea după un atac de cord sau după o operaţie, consideră Angela Nuţu. 

Să vorbeşti despre asta înrăutăţeşte lucrurile

La un moment dat, oamenii au fost sfătuiţi să nu se concentreze asupra problemelor, vorbind despre ele. Astăzi, există dovezi cum că discuţiile ghidate de un profesionist ne pot îmbunătăţi în mod clar starea. Diferitele tipuri de psihoterapie şi hipnoterapia ajută la tratarea depresiei prin schimbarea modelelor negative de gândire şi a gândurilor subconştiente. Primul pas este să vorbeşti cu un profesionist din domeniul sănătăţii mintale, recomandă specialistul.

Adolescenţii sunt nefericiţi prin natura lor

Cu toate că mulţi adolescenţi sunt schimbători şi intrigaţi de „partea întunecată“, tristeţea prelungită sau irascibilitatea nu este normală pentru ei. Când nefericirea durează mai mult de două săptămâni, atunci ar putea fi un semn al depresiei – studiile arată că depresia se dezvoltă la aproximativ un adolescent din 11. Alte semnale că un adolescent ar putea avea nevoie de ajutor includ: să fii trist constant sau irascibil chiar cu prietenii, să nu îţi placă deloc activităţile preferate sau o scădere bruscă a notelor la şcoală. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: