Minciunile nevinovate nu sunt atât de inofensive pe cât credem: situaţiile în care ne pot crea probleme mai mari decât ne aşteptăm

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Indiferent dacă sunt minciuni nevinovate « îmi pare rău că am întârziat, traficul a fost înfiorător» sau invenţii cu urmări grave, «nu, nu e fiul tău», o minciună ne poate afecta viaţa în moduri nebănuite. Un psiholog dezvăluie împrejurările în care minciunile nevinovate pot duce la rănirea sentimentelor persoanelor apropiate.

O minciună „albă”, în comparaţie cu mitomania, este "o minciună lipsită de importanţă, pe care cineva o spune pentru a evita rănirea unei alte persoane", conform definiţiei. 

Dilema este că ceea ce ar trebui să evite rănirea unor sentimente, poate conduce la o spirală de minciuni, din care nu mai putem scăpa, potrivit psihologului american Devon MacDermott. Specialistul oferă trei exemple de situaţii în care nu ne este permis să folosim minciuni pe care le considerăm nevinovate, chiar dacă nu vrem să rănim sentimentele cuiva: 

Atunci când doriţi să se încheie o relaţie

Onestitatea este cea mai bună politică pentru toate părţile implicate, chiar dacă rezultatele sunt dureroase.

"Dacă doreşti să închei o relaţie, romantică sau de altă natură, cel mai bine este să spui acest lucru deschis. "Nu îţi ajuţi partenerul prin prelungirea agoniei. Adesea este mult mai uşor să faci faţă unei veşti proaste decât să te întrebi care este problema şi să ai o serie de îndoieli", spune psihologul. 

Atunci când îi spui cuiva ce vrea să audă

"În cazul în care un membru al familiei, prieten sau coleg de serviciu, solicită sfatul dumneavoastră, înseamnă că ei doresc să le spui adevărul. Dacă le spui ce vor să audă, nu le eşti de ajutor", este de părere specialistul. „Nu trebuie să fii dur în exprimare. "Rochia aia arată groaznic pe tine!", nu este răspunsul adecvat, ci "această culoare face ca pielea să arate uimitor, dar se potriveşte unei alte siluete, pentru că accentuează talia !", exemplifică MacDermott.

În cazul în care nu ne sunt îndeplinite nevoile 

Trebuie să fii capabil să-ţi exprimi nevoile într-o relaţie, fie că este de natură profesională, familială sau de prietenie. "Putem să fim oneşti şi să fim în continuare iubiţi? În cazul în care relaţia este clădită mai mult pe minciuni decât pe adevăruri, atunci problema este faptul că perechea nu comunică cu adevărat. Dacă vă confruntaţi în mod constant cu această situaţie, este timpul să reconstruiţi comunicarea şi sinceritatea în relaţie”, adaugă psihologul.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite