Învăţămintele lui Tolstoi pentru o viaţă fericită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scriitorul Roman Krznaric şi BBC prezintă mai multe sfaturi în ceea ce priveşte problematica găsirii acelor secrete care ajută trăirea unei vieţi fericite, pentru identificarea acestora făcându-se apel la romanul la viaţa şi opera scriitorului rus Lev Tolstoi.

Putem învăţa multe despre arta de a trăi de la celebrul roman lui Tolstoi „Război şi pace”, operă în care putem întâlni, observa şi analiza numeroase aspecte din viaţa omului: decepţii, gelozie, relaţii de familie.

Tolstoi, scriitor născut în 1828 şi care a murit în 1910, provenea dintr-o familie nobiliară rusă. Însăşi viaţa timpurie a tânărului Tolstoi a fost presărată de momente de desfrâu sau acţiuni violente.

„Am ucis oameni şi războaie şi am provocat la dueluri pentru a-i ucide”, scria acesta, potrivit BBC. În plus, nu se sfia să recunoască despre vicii precum jocul de cărţi, neseriozitatea sau plăcerea de a-i vede pe ţărani suferind, în perioada adolescenţei.

Cu toate acestea, odată cu maturizarea sa, Tolstoi s-a schimbat şi a adoptat o altă filozofie de viaţă. Roman Krznaric este cel care prezintă mai multe învăţături despre viaţă ale marelui romancier rus.

1. O minte deschisă spre noi experienţe

Evenimentele istorice pe care a apucat să le trăiască romancierul rus l-a învăţat că nu trebuie adoptată o gândire îngustă şi împotriva a tot ceea ce pare a fi nou.

2. Empatizează

Tolstoi a reuşit de-a lungul vieţii sale să se pună în postura celor de lângă el, să le înţeleagă problemele, dramele.

3. Încearcă să schimbi ceva în societate

În momentul în care eşti nemulţumit de felul în care nu evoluează lucrurile în propria comunitatea sau chiar în societatea în care trăieşti, trebuie să încerci să fii tu însuţi „agentul” schimbării.

4. Preţuieşte arta de a trăi simplu

image

Romancierul rus a încercat să trăiască o viaţă simplă, la un moment dat devenind vegetarian şi renunţând la fumat. De asemenea, respingea valorile care promovau o viaţă cu multe produse considerate de lux. Simplitatea era o constantă în ultima parte a vieţii lui Tolstoi.

5. Evită contradicţiile

Un lucru pe care o persoană trebuie să aibă grijă să-l evite este să promoveze anumite lucruri la nivel discursiv, dar comportamentul să fie opus. Însuşi Tolstoi a avut această problemă: „conflictul” dintre promovarea iubirii universale şi certurile sale repetate cu soţia.

6. Un cerc social amplu

Diversitatea opiniilor trebuie preţuită, iar o persoană deschisă la minte trebuie să iasă din propria zonă de confort, să asculte şi alte păreri. Astfel, un grup diversificat de prieteni şi frecventarea a cât mai multe medii sociale ar fi indicată pentru posibilitatea analizei problemelor din multiple perspective.  

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite