Mic ghid pentru alegerea culorilor potrivite în casa ta

Mic ghid pentru alegerea culorilor potrivite în casa ta

În procesul unei amenajări interioare, alegerea culorilor potrivite este la fel de importantă ca fiecare piesă de mobilier pe care o cumperi.

Ştiri pe aceeaşi temă

Fie calde sau reci, culorile ajută la crearea atmosferei interioare dorite, pot schimba percepţia asupra spaţiului şi ajută la îmbunătăţirea stilului de viaţă.

Nu este uşor să alegi paleta de culori pentru casa ta, dar nu-i nicio misiune imposibilă, mai ales dacă ai la îndemână câţiva paşi pe care să-i urmezi. Cu ajutorul ghidului de mai jos, alegerea culorilor potrivite pentru casa ta va fi un proces plăcut şi uşor.

1. Roata culorilor – primul pas în combinarea culorilor

alegerea culorilor potrivite - roata culorilor Roata culorilor poate conţine doar culorile primare şi secundare, dar şi nuanţe sau combinaţii între culori.

Înainte de a da bani pe nenumărate cutii cu vopsele, este important să ştii de unde vin ele şi cum le poţi combina. Alegerea culorilor potrivite înseamnă înţelegerea, dar mai ales cunoaşterea roatei culorilor – prietenul cel mai bun al oricărui designer.

Cei mai mulţi dintre noi cunoaştem roata culorilor, diagramă pe care am desenat-o de nenumărate ori în clasele primare. Desenul de bază conţine culorile primareroşu, galben şi albastru - şi  cele secundareverde, oranj şi violet. Împreună formează acele combinaţii de culori complementare pe care le foloseam mereu în şcoală. Sunt soluţia cea mai rapidă atunci când nu ştii cu ce se mănâncă teoria culorilor.

alegerea culorilor potrivite - roz-verde Living în nuanţe de roz si verde, două culori complementare.

Dar roata culorilor nu se rezumă la cele şase culori. Ea conţine diferite nuanţe şi tonuri, care atunci când sunt combinate pot crea atmosfera pe care ţi-o doreşti în propria locuinţă.

alegerea culorilor potrivite - albastru - oranjLiving amenajat cu două culori complementare: albastru şi oranj.

Orice două culori opuse pe roată sunt culori complementare. Efectul obţinut este unul intens, care poate transforma aerul relaxat al unei încăperi într-unul apăsător. De aceea, dacă vrei să le incluzi pe amândouă în design, secretul stă în cantitatea de culoare folosită în proporţie cu complementarul ei (o pătrime de roşu la trei pătrimi de verde, o treime de portocaliu la două treimi de albastru etc). Desigur, poţi opta şi pentru o culoare dominantă, iar culoarea complementară ei să fie doar un accent cromatic reprezentat prin diferite accesorii (obiecte mici de mobilier, obiecte decorative, plante etc).

alegerea culorilor potrivite - turcoaz - oranj Dormitor în care domină culoarea turcoaz cu accent de oranj.

Dacă doreşti o combinaţie de culori care se află în armonie unele faţă de celelalte, poţi opta pentru culori analog. Astfel de combinaţii folosesc două, trei sau maxim patru culori alăturate de pe roata culorilor.

alegerea culorilor potrivite - culori analog Un living călduro în care domină culorile analog.

Triadele de culori sunt combinaţia perfectă atunci când vrei o culoare de contrast în paletarul tău. Culorile alese formează un triunghi echilateral pe cerc şi acesta conţine o culoare dominantă şi două culori blânde care echilibrează combinaţia.

alegerea culorilor potrivite - triade de culori Atmosferă relaxantă în dormitor datorită triadei de culori folosită.

Schema culorilor complementar divizate porneşte de la triadă. În acest caz, baza triunghiului este mai îngustă, conţine două culori analog, iar a treia culoare este cea de contrast.

alegerea culorilor potrivite - culori complementar divizate Living în nuanţe de roz, galben şi verde.

Schema culorilor tetradice sau cea a culorilor în pătrat presupune utilizarea a patru culori aflate în colţurile unui dreptunghi sau pătrat. Astfel, poţi alege atât perechi de culori analog, cât şi perechi de culori complementare.

Nu există reţeta perfectă în alegerea culorilor potrivite, dar cel mai important lucru este să nu îţi încarci paletarul cu mai mult de trei, patru culori. Cu cât ai mai multe culori, cu atât este mai greu să le pui în echilibru. Rezultatul poate fi unul dezastruos.

2. Culori, nuanţe, tonuri

În cazul în care doreşti să foloseşti aceeaşi culoare la interior, dar fără să o repeţi în fiecare încăpere, poţi apela la tonuri de culoare. Pornşti de la o culoare saturată, puternică, iar prin amestecarea ei cu alb sau negru obţii tonuri de culoare pe care le poţi folosi în camere diferite. Acel roşu puternic şi energic din living poate fi transformat într-un roşu deschis sau roz somon pentru dormitor sau baie.

Nuanţele se obţin atunci când combini două culori în încercarea de a face trecerea de la o culoare la alta. Ele sunt alegerea perfectă atunci când ai două culori preferate şi vrei să găseşti culori asemănătoare, care sunt în armonie cu cele două.

3. Înţelegerea spaţiului

Ca să înţelegi mai bine spaţiul pe care urmează să-l amenajezi, pune-ţi următoarele întrebări:

Camerele sunt înalte sau joase, late sau înguste?

Camerele sunt luminoase sau întunecate?

Cum se leagă încăperile între ele?

Ce este vizibil din fiecare camera în parte?

Doreşti să existe o legătură între spaţii sau vrei ca fiecare în parte să aibă personalitatea sa?

Pentru fiecare spaţiu, indiferent că vorbim despre un apartament, o casă open-space sau un spaţiu decomandat, există soluţii smart de amenajare.

Culorile deschise, pastelate sunt recomandate pentru camerele întunecate. Dacă o încăpere este prea înaltă, vopsirea tavanului într-un culoare închisă creează impresia de înălţime mai mică. Peretele central vopsit micşorează spaţiul. Prin vopsirea pereţilor laterali, un spaţiu lat pare mai îngust. Dacă vopseşti toţi pereţii în aceeaşi culoare, sau dacă tavanul şi podelele sunt vopsite la fel, creezi impresia unui spaţiu mai mare decât este în realitate.

alegerea culorilor potrivite - tavan vopsitPrin vopsirea tavanului se creează impresia de înălţime mai mică a camerei.

4. Psihologia culorilor

Un alt pas important în alegerea culorilor potrivite este şi stilul de viaţă pe care îl ai sau pe care doreşti să îl ai. Culorile îţi pot oferi motivaţia de care ai nevoie atunci când lucrezi sau relaxarea dinainte de somn.

Dacă doreşti un spaţiu care abundă în energie, vitalitate şi optimism, roşu, galben sau oranj sunt culorile cheie. Acestea sunt de multe ori folosite în spaţiile în care există activitate constant, cum ar fi bucătăria, zona de luat masa sau birourile. Dacă eşti adeptul unei atmosfere liniştite, relaxante, atunci recomandat ar fi să alegi culorile naturii, precum nuanţe de verde, albastru sau maro. Ele sunt recomandate în spaţiile destinate relaxării, precum dormitorul sau zona de living.

Continuarea articolului, aici

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările