„Mi-am văzut oasele degetelor, ca la radiografie”. Mărturiile cutremurătoare ale supravieţuitorilor bombei atomice de la Hiroshima

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe 6 august 2015 se vor împlini 70 de ani de la lansarea bombei atomice asupra oraşului japonez Hiroshima, care a ucis peste 70.000 de oameni în doar câteva secunde, schimbând pentru totdeauna cursul istoriei. Câţiva supravieţuitori povestesc clipele cumplite pe care le-au trăit atunci.

Cei care au supravieţuit exploziei devastatoare au suferit răni îngrozitoare şi au fost martori la scene de nedescris, pe care nu le vor uita niciodată. Tetsushi Yonezawa, Takashi Tanemori şi Shigeko Sasamori se numără printre aceştia, iar povestea lor pare incredibilă.

image

(Tetsushi Yonezawa era cu mama lui într-un tramvai aglomerat. Trupurile călătorilor i-au protejat pe cei doi de suflul exploziei/FOTO Daily Mail)

Tetsushi Yonezawa este unul din cei 14 oameni care au scăpat cu viaţă, deşi se aflau la doar 750 de metri la hipoentrul exploziei nucleare. La fel şi Takashi Tanemori, care se juca de-a v-aţi ascunselea cu prietenii atunci când bomba a căzut. Cu lacrimi în ochi, Takashi spune că sunetul a fost atât de puternic încât a simţit că i se crapă capul în două şi a căzut leşinat la pământ. Avea doar 7 ani.

„Eram la şcoală şi mă jucam. Începusem să număr: 1, 2, 3...şi când am ajuns la 7 am văzut străfulgerarea de lumină. În viaţa mea nu mai văzusem un alb aşa de pur. Când a venit lumina, mi-am putut vedea oasele de la degete. Se vedeau exact ca la o radiografie. Apoi am auzit sunetul asurzitor, am crezut ca mi se va crăpa capul de la sunetul acela...iar apoi n-am mai ştiut nimic foarte mult timp”, îşi aminteşte Takashi, citat de Daily Mail.

image

(Takashi Tanemori îşi auzea prietenii cerând ajutor, dar nu se putea mişca din cauza rănilor/FOTO Daily Mail)

Când şi-a revenit, în jur era întuneric deplin. Nu se putea mişca şi îşi auzea prietenii răniţi cerând ajutor. Simţea mirosul de arsură şi căldura îngrozitoare. Mulţi dintre prietenii lui au murit atunci, dar Takashi a fost salvat de un soldat care l-a scos dintre ruinele carbonizate ale şcolii.

La rândul său, Tetsushi povesteşte scene cutremurătoare. Avea 11 ani şi era cu mama lui, înghesuiţi într-un tramvai în clipa în care a căzut bomba. Doar el şi femeia au scăpat cu viaţă de acolo, tocmai pentru că trupurile îngrămădite ale celorlalţi pasageri, care au murit pe loc, i-au protejat de suflarea ucigătoare a exploziei.

Shigeko Sasamori avea 13 ani şi era la şcoală când a văzut pe cerul perfect senin silueta impresionantă a avionului Enola Gay, fără să ştie că peste câteva secunde aeronava avea să lanseze bomba atomică. A leşinat, iar când s-a trezit s-a văzut înconjurată de ruine. Oamenii care nu muriseră sângerau şi de pe ei cădeau fâşii de piele. La rândul ei, Shigeko a fost arsă grav pe faţă şi mărturiseşte că atunci când şi-a văzut chipul i s-a părut că se transformase într-un monstru.

image

(Shigeko Sasamori a fost grav rănită, urmele arsurilor fiind şi acum vizibile pe chipul ei/FOTO Daily Mail)

Povestea tulburătoare a supravieţuitorilor va fi prezentată într-un film documentar care va fi difuzat pe postul de televiziune ITV.

Bomba atomică lansată deasupra oraşului Hiroshima fusese poreclită de către americani Little Boy şi reprezenta un nou timp de armă, capabilă să înmagazineze energie atomică. Peste 70.000 de oameni au murit în momentul exploziei, iar bilanţul total al victimelor s-a ridicat la 135.000, mulţi locuitori murind în urma efectelor radiaţiilor puternice la care au fost expuşi.

image

(Hiroshima în ruine, la scurt timp după explozie/FOTO Daily Mail)

Trei zile mai târziu, o altă bombă atomică, mai puternică, a fost lansată deasupra oraşului Nagasaki, provocând moartea a peste 64.000 de locuitori. După şase zile de la al doilea atac nuclear, Japonia s-a predat în faţa Aliaţilor, iar pe 2 septembrie 1945 a fost semnat documentul care atesta capitularea şi sfârşitul oficial al celui de Al Doilea Război Mondial.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite