Meseria de moasa va fi recunoscuta de Ministerul Sanatatii

Profesia de moasa va fi recunoscuta oficial, in prezent Ministerul Sanatatii si Familiei elaborand unele reglementari in vederea definitivarii unui sistem de educatie pentru aceasta meserie.

Profesia de moasa va fi recunoscuta oficial, in prezent Ministerul Sanatatii si Familiei elaborand unele reglementari in vederea definitivarii unui sistem de educatie pentru aceasta meserie. Definitivarea titulaturii profesionistei care se ocupa de ingrijirea pre si postnatala a femeii gravide este si una din cerintele Uniunii Europene. "In momentul de fata nu exista o titulatura exacta pentru aceasta profesie, fiind numita fie asistent medical obstetrician, fie moasa. Asociatia Moaselor din Romania militeaza pentru pastrarea titulaturii de moasa, deoarece asa a fost cunoscuta, de zeci de ani, la noi in tara, aceasta profesionista", a declarat Vania Limban, presedintele Asociatiei Moaselor din Romania. Pentru a veni in intampinarea normativelor care vor fi elaborate de MSF, Asociatia Moaselor a prezentat curricula care va fi predata in cadrul Colegiului Universitar pentru Moase. De asemenea, asociatia a elaborat un cod etic al moaselor si standardele de practica pentru aceasta profesie. In cadrul lucrarilor celei de-a VII- conferinte a Asociatiei Moaselor, conf. dr. Anca Alexandru, de la Spitalul Universitar din Bucuresti, a sustinut importanta moasei in asistenta medicala comunitara. "Aceasta profesionista este un sprijin real pentru medicul de familie, deoarece acesta nu poate acoperi singur intreaga gama de servicii mai ales in ceea ce priveste ingrijirea femeii insarcinate si a proaspetei mame", a mai spus conf. dr. Alexandru. In cadrul conferintei a mai fost prezentata o noua metoda de imbaiere a nou-nascutului sanatos sau cu probleme (prematur). Prin hidromasaj, adica prin imbaierea in cazi cu zeci de litri de apa, nou-nascutii devin mai rezistenti si invata sa inoate pana la varsta de un an si jumatate.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: