Medicul Vasi Rădulescu oferă explicaţii celor care l-au criticat pentru lista de mituri medicale demontate

Medicul Vasi Rădulescu oferă explicaţii celor care l-au criticat pentru lista de mituri medicale demontate

Medicul Vasi Rădulescu în studioul Adevărul Live

Aspru criticat de unele persoane pentru lista sfaturilor oferite celor peste 100.000 de oameni care îi urmăresc postările, medicul Vasi Rădulescu a revenit cu explicaţii privind miturile homeopatiei la care făcea referire.

Ştiri pe aceeaşi temă

După ce a fost şi criticat pentru cele „30 de sfaturi medicale pentru 2019“ care au fost viralizate weekendul trecut, popularul medic Vasi Rădulescu revine cu precizări susţinute de studii şi articole de specialitate.

„Pentru că lista mea s-a viralizat şi a atras tot felul de păreri (neargumentate, dar avem mulţi experţi în medicină, trebuie să ne obişnuim cu asta), am decis să ofer explicaţii pentru fiecare din cele 30 de puncte“, a precizat medicul cardiolog.

Urmărit de peste 100.000 de oameni pe reţelele sociale, Vasi Rădulescu scrie despre experienţele trăite în spital şi încearcă să convingă oamenii să folosească surse credibile de informare atunci când vine vorba de sănătate şi medicaţie. Vasi Rădulescu este autorul cărţilor „Dragă inimă“ şi „Culorile uitării“, fiind şi fondatorul leapşadesănătate.ro, un proiect de educaţie medicală.

1. Homeopatia este eficientă doar în sindromul buzunarelor preapline. În rest nu tratează absolut nimic.

Sistemele medicale din ţările vestice încep să scoată de la decontare homeopatia pentru că nu au dovezi că ar funcţiona. A se parcurge materialul de pe Sciencebasedmedicine. A se vedea şi un material de pe The Economist. A se vedea cum NHS anulează sprijinul pentru homeopatie pe BBC.

2. Nu e nicio relaţie între vaccinuri şi autism. Oricât ar inventa sau scormoni unii.

Poziţia CDC (Centrul de Control al Bolilor din SUA) este aici.

3. Uleiurile esenţiale n-au treabă cu medicina. Nu vindecă nimic. Probabil miros frumos şi cam atât.

Observaţi un caz celebru aici.

4. Dexametazona tot nu se nebulizează, ea având doar indicaţie intramusculară sau intravenoasă.

Referirea este, desigur, la fiolele clasice de dexametazonă. Acest corticosteroid se găseşte şi sub formă buvabilă şi poate fi administrat copiilor, în indicaţii precise. Totuşi, întăresc ideea că dexametazona nu se pune în nebulizator! Vă ofer poziţia clară a domnului conferenţiar universitar doctor Mihai Craiu aici.

5. N-ai cum să aliniezi ceakrele pentru că nu există aşa ceva.

A se citi acest articol Time care aminteşte şi de cristale minune. Totul se duce spre placebo, deci nu la acţiune propriu-zisă a cristalelor pe meridiane energetice sau alte puncte nedovedite ştiinţific, ci pe dorinţa oamenilor de a crede într-un lucru.

6. Terapia apucatului îngerilor de aripi are şi ea efecte miraculoase pe golitul buzunarelor. Cam atât.

Aţi fi surprinşi câte conferinţe se fac aici. Săli pline, bani mulţi, păcăleli livrate aproape cu efect hipnotizant. Nu cred că e cazul de intrat în explicaţii la acest punct.

7. Impunerea dietei fără gluten în populaţia generală nu are nicio noimă, ea fiind indicată celor cu boală celiacă.

Indicaţia principală a dietei fără gluten este boala celiacă. În rest, medicul decide dacă recomandă această dietă, în cazuri absolut speciale. A se citi cu atenţie o atenţionare publicată de MedScape.

8. Nu există detox. E un marketing care ia minţile multora. Toxinele şi produşii de metabolizare sunt scoşi din corp de rinichi, ficat, plămâni, piele.

Urmăriţi-o aici pe savuroasa doamnă doctor Simona Tivadar.

9. Protectoarele hepatice n-au nicio treabă de cele mai multe ori. Nu fac decât să obosească ficatul.

Explicaţii aici

10. Suplimentele minerale şi vitaminice se dau pe indicaţii precise, când sunt carenţe sau situaţii deosebite. În rest nu au efecte notabile.

Este logic să oferim corpului vitamine şi minerale de calitate, printr-o alimentaţie echilibrată. Aprofundaţi aici

11. Nu există nicio dietă capabilă să vindece vreun tip de cancer.

Alimentaţia echilibrată (nu se vor evita proteinele!) este adjuvant în terapia multidisciplinară, dar a vindeca un cancer doar cu o dietă e utopie curată. A se parcurge materialul WebMD, mai ales ultimele rânduri.

12. Biorezonanţele, spiriduşii magici şi alte aparate cu unde aiuritoare n-au fundament ştiinţific, deci nu produc efecte pozitive.

Citiţi un articol mai vechi din HotNews.

13. Nimeni nu-şi foloseşte doar 10% din creier (bine, unii politicieni continuă să o facă, admit).

Toată masa creierului este utilizată în procese simultane sau alternative. Dacă ne foloseam 10% din creier, aveam 10% din creier. Natura îşi optimizează speciile.

14. Nu există cădere de calciu.

Unde cade? Referirea se face, evident, la toate varietăţile de stări de rău identificate greşit drept cădere de calciu.

15. Nimeni nu-şi poate înghiţi limba.

Nici chiar în criza de epilepsie. Nu introduceţi mâna în gura omului aflat în criză, pentru că o contracţie puternică vă poate rupe degetele. Aveţi aici sfaturi.

16. Nu se va da şoc electric atunci când inima este în asistolie (oprită). Şocul asta face: opreşte inima şi-i dă ocazia să facă restart, pe curat, anulând o aritmie.

Şocul are indicaţie în tulburările maligne şi se dă cu monitor în faţă, unde orice medic ar trebui să ştie dacă e, spre exemplu, o fibrilaţie ventriculară sau o asistolie. DAE (defibrilatoare automate externe) din spaţiile publice nu descarcă decât dacă identifică aritmie malignă. Nu descarcă în asistolie.

17. Creierul tot nu doare, că nu are receptori de durere. Dor învelişurile meningeale, muşchii cranieni.

Anesteziile locale sunt suficiente pentru multe operaţii pe creier. Pacientul rămâne conştient şi chiar discută cu echipa medicală sau face unele activităţi – asta ajută, pe baza unui RMN funcţional, la identificarea cu precizie a zonei ce trebuie excizată. Creierul per se nu doare atunci când se umblă în el.

18. Ecuaţia slăbirii e simplă: arzi mai mult decât mănânci. Sportul nu e obligatoriu pentru slăbit.

Dacă avem nevoie de 1800 kcal pentru metabolismul bazal şi mâncăm 1600 kcal, deficitul este compensat de corp prin apelarea la depozite. Se vor pierde astfel din kilogramele în plus, îndeosebi ţesutul adipos. Sportul poate fi adjuvant excelent, dar nu e obligatoriu. Atenţie la persoanele obeze, pentru că unele activităţi sportive pot dăuna articulaţiilor (care oricum sunt suprasolicitate, mai ales cele inferioare) sau inimii (care lucrează în suprasarcină în obezitate).

19. Cititul pe întuneric nu dăunează vederii. Citiţi oricând, numai citiţi.

Mă rog, prin întuneric se va înţelege lumină slabă. Există celule specializate în retină. Dacă nu trebuia să vedem în condiţii de iluminare proastă, nu mai aveam aceste celule.

20. Pulsul nu înseamnă de câte ori bate inima pe minut. Aceea e frecvenţă cardiacă. Pulsul e percepţia curgerii sanguine.

A se citi explicaţia aici

21. Cea mai bună tensiune arterială la adult este 120/70 mmHg. La vârstnici nu se mai acceptă valori mai măricele.

Poziţia ACC/AHA (American College of Cardiology şi American Heart Association) este aici.

22. Antibioticele tot n-au efect în viroze, adică pe virusuri.

Mai e nevoie de vreo explicaţie? Antibioticele funcţionează pe bacterii. Atât.

23. Se spune „stare de conştienţă”, nu „cunoştinţă”.

24. Apa superalcalină n-are niciun efect benefic, e iarăşi un marketing aberant.

Există aparate de mii de euro care alcalinizează apa. Un articol pe New York Times

25. Apele cu vitamine sunt cool, dar n-au nicio treabă cu starea de bine. Corpul îşi ia tot ce are nevoie dintr-o alimentaţie diversificată şi echilibrată. Apă plată rămâne sfântă.

A se vedea punctul cu vitaminele.

26. Nu există vitamine capabile să trateze vreun cancer (a se vedea B17, zisă şi amigdalină).

Concluzia WebMD e clară: nu există un tratament verificat şi această substanţă poate fi nocivă.

27. Curentul e un mit românesc. El nu dă nicio boală.

Un banc inventat de mine aici, să ne mai descreţim frunţile.

Acum un milion de ani, într-o familie neaoşă neanderthaliană, zise aia bătrână:

– Auzi, nepoate, peştera asta mai are o ieşire!
– De unde ştii, mamaie?
– Simt curent!

28. Nimeni nu se poate îngrăşa doar uitându-se la o salată. Asta vine din mâncat mult şi prost, respectiv sedentarism.

Nimic antagonic cu punctul 18, pentru că sport e una, opus de sedentarism poate fi mişcare uşoară, gen mers pe jos, e cu totul altceva. De ce ne îngrăşăm, aici.

29. Nicio dietă prin care se pierd multe kilograme pe lună nu e safe. Masa corporală trebuie să reflecte principii sănătoase de viaţă, cu moderaţie în orice.

Stop dietelor fantasmagorice!

30. Singurătatea e aducătoare de boală, scade durata vieţii, atrage depresii. Staţi lângă alţi oameni buni.

Material aici. Articol extrem de interesant pe New York Times.

 

O listă de dr. Vasi Rădulescu

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările