Medicul care a riscat viaţa fiului său pentru ştiinţă. Experimentul îngrozitor care a dus la descoperirea primului vaccin

Medicul care a riscat viaţa fiului său pentru ştiinţă. Experimentul îngrozitor care a dus la descoperirea primului vaccin

Primul vaccin a fost creat de un medic englez FOTO Shutterstock

În ziua de azi, avem 200 de ani de cunoştinţe despre virusuri şi sistemul imunitar, dar în timpul epidemiei de variolă din secolul al XVIII-lea, un medic de ţară a creat un vaccin care a eradicat boala, fără să ştie ceva despre anticorpi sau imunitate.

Ştiri pe aceeaşi temă

Dezvoltarea comerţului global şi a imperiilor a avut un efect negativ: răspândirea virusului variolei, la începutul secolului al XVIII-lea. Comunităţi din toată lumea au fost devastate de variolă. O treime din adulţii infectaţi şi 8 din 10 sugari riscau să moară. Se ajunsese la un număr de 400 000 de decese anual, în Europa.

Chiar şi cei care supravieţuiau se recuperau cu greu, rămâneau cu cicatrice urâte sau îşi pierdeau vederea. De aceea, un medic englez pe nume Edward Jenner a încercat să obţină un leac cu orice preţ, chiar dacă asta a însemnat să rişte viaţa propriului copil.

Citeşte aici povestea primului vaccin şi află cum a decurs experimentul medicului englez. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările