Marile greşeli care te împiedică să ai încredere în tine, dezvăluite de un cunoscut psiholog român

Marile greşeli care te împiedică să ai încredere în tine, dezvăluite de un cunoscut psiholog român

Un cunoscut psiholog român dezvăluie cinci lucruri care ştirbesc încrederea de sine şi pe care ar trebui să le eviţi. Expertul afirmă că, indiferent de experienţele negative din trecut, poţi lucra activ la a îţi îmbunătăţi încrederea în forţele proprii şi oferă sfaturi în acest sens.

Ştiri pe aceeaşi temă

Dacă îţi doreşti să ai succes şi să ai interacţiuni plăcute cu oamenii din jurul tău, nu ai la dispoziţie decât două variante: fie eşti o persoană cu încredere de sine, fie eşti pe cale să devii una, crede psihologul Angela Nuţu. 
 
Psihologul susţine că încrederea de sine se construieşte pas cu pas, fiecare victorie personală şi fiecare experienţă nouă de învăţare jucând un rol crucial în acest demers.
 
„Dacă vrei să fii încrezător, trebuie să păşeşti în mod conştient în afara zonei de confort, să începi să ai iniţiativă şi să cauţi experienţe noi. În acest fel vei obţine cunoaştere şi vei descoperi care îţi sunt limitele şi cum le poţi depăşi. Ajungi să înţelegi mai multe despre ceilalţi, dar şi despre tine, lucru care te va face să îi iubeşti şi să îi accepţi atât pe ceilalţi, cât şi pe tine însuţi“, explică Angela Nuţu, vicepreşedintele Asociaţiei Române de Hipnoză.
 
Expertul crede că încrederea de sine se ştirbeşte deoarece avem tendinţa de a face cinci greşeli esenţiale:
 

1. Îţi pasă prea mult de părerea celorlalţi şi te jigneşti singur

Trăim într-o societate şi suntem supuşi în mod automat judecăţii celorlalţi. De cele mai multe ori este, însă, o judecată fără valoare pentru că de multe ori părerile negative pe care le primim nu sunt critici constructive şi oneste din care să putem extrage ceva. 
 
Mulţi oameni îşi proiectează propriile frustrări şi nu ai niciun motiv pentru care să laşi acele frustrări să ajungă în sistemul tău. Nu te raporta atât de mult la feedbackul negativ pe care îl obţii.
 
Nu te învinovăţi şi nu te desconsidera în faţa unei (relative) nereuşite. În niciun caz nu te lăsa pradă aşteptărilor celorlalţi de la tine, gândeşte cât mai independent, preţuieşte-te şi iubeşte-te. Nu depinzi de părerea nimănui şi nici nu ai nevoie de aprobare. 

Învaţă să nu te jigneşti sub nicio formă, ci din contră: ai grijă de tine şi încurajează-te. Ia acest mic exerciţiu în serios, subconştientul este foarte receptiv la mesajele de încurajare. Arată-i că te iubeşti.
 

2. Pierzi prea mult timp cu lucruri neimportante şi le amâni pe cele importante 

Cu toţii avem nevoie să alternăm perioade de muncă şi de efort intens cu perioade mai liniştite de relaxare şi chiar leneveală. Însă, dacă vrei să ai încredere în tine, va trebui să faci eforturi să o construieşti. 
 
Unul din cele mai bune moduri în care poţi face asta este să înveţi lucruri noi şi să le perfecţionezi pe cele pe care le ştii deja. Cunoaşterea este asociată cu încrederea în sine şi nu este un secret de ce: cu cât ştii mai multe lucruri dintr-un anumit domeniu, cu atât mai sigur eşti de cunoştinţele şi de expertiza ta. 
 
Oamenii de succes, artiştii, liderii şi antreprenorii sunt specialişti în domeniul lor de activitate şi şi-au construit încrederea de sine pe baza acestui lucru. Gândeşte-te de două ori data viitoare înainte să procrastinezi. Poate ar fi mai bine să foloseşti timpul respectiv ca să citeşti, să practici un sport sau să te înscrii la un curs practic dintr-un domeniu care te interesează. 
 
Fiecare victorie mică pe care o obţii contribuie la creşterea încrederii de sine. Călătoritul ajută şi el pentru că va aduce cu sine situaţii noi şi va trebui să interacţionezi cu oamenii. Înveţi să te descurci, ceea ce îţi va da încredere, plus că îţi extinzi orizonturile şi afli o grămadă de lucruri noi.
 

3. Trăieşti în mod constant în trecut

Chiar dacă te gândeşti numai la lucrurile bune, tot nu e indicat să petreci prea mult timp făcând acest lucru pentru că prea multă visare te poate împiedica să acţionezi. Din păcate, tendinţa nu este să rememorăm lucrurile bune, ci fix invers: experienţele negative şi eşecurile sunt mai bine întipărite. 
 
Ce s-a întâmplat în trecut rămâne acolo şi nu mai poţi schimba nicio decizie pe care ai luat-o şi nici nu poţi anula ceva ce s-a întâmplat deja. 
 
Concentrează-ţi cel mai mult atenţia asupra prezentului şi trăieşte-l cât poţi de bine, cu încredere şi speranţă. Dacă ai avut parte de experienţe negative în trecut sau dacă regreţi anumite lucruri pe care le-ai făcut sau nu, atunci trebuie să cauţi o modalitate să te eliberezi. 
 
Regretele, sentimentele de vinovăţie şi de eşec pe care le porţi cu tine îţi consumă din încrederea de sine şi te fac să reacţionezi cu neîncredere la situaţii noi şi să eviţi anumite lucruri sau tipuri de interacţiune. 
 
Persoanele care au încredere de sine ştiu că viaţa nu este mereu corectă şi că nu întotdeauna lucrurile vor merge conform aşteptărilor lor. Este o lecţie preţioasă şi e bine să ştii că nu poţi avea controlul, dar că asta nu înseamnă că modul tău de a reacţiona nu este salvator. 
 
O atitudine pozitivă şi educarea optimismului pot face minuni pentru încrederea ta în forţele proprii.
 

4. Îţi pui bariere şi îţi găseşti scuze

Evaluează-ţi cu atenţie stilul de viaţa şi identifică ce obiceiuri sau comportamente au un impact negativ asupra ta. Acestea nu îţi sunt deloc folositoare şi nu te lasă să te bucuri de viaţă. Atunci când eşti în armonie cu tine, acest lucru se vede. O personalitate strălucitoare şi pozitivă îţi creşte stima de sine pentru că îţi va fi mai uşor să ai încredere în oameni, să încerci experienţe noi şi să te dezvolţi.
 

5. Nu faci ceea ce simţi de teamă să nu-i răneşti pe cei din jur

O metodă sigură şi rapidă de a-ţi distruge încrederea de sine. În primul rând, pentru că ajungi într-un moment în care nici tu nu mai ştii ce vrei. Obişnuit să le faci pe plac celor din jur şi să te ridici la aşteptările lor, îţi pierzi propriile repere şi valori. 
 
În plus, a nu face ce simţi generează frustrări şi regrete, sentimente care ne împiedică să ne cunoaştem şi să ne împlinim propriul potenţial. Ce aleg oamenii să creadă despre faptul că tu faci ce simţi este exclusiv alegerea lor. Se pot victimiza sau pot înţelege că ai libertatea să-ţi urmezi fericirea, la fel ca ei.
 
Angela Nuţu este psihoterapeut şi unul dintre cei mai cunoscuţi traineri din România, vicepreşedinte al Asociaţiei Române de Hipnoză. Are experienţă de peste 10 ani în domeniul comunicării şi al instruirii adulţilor şi de peste 15 ani în domeniul antreprenoriatului şi al afacerilor. 
 
Psihologul Angela Nuţu
citeste totul despre: