Mânia dăunează grav sănătății

Mânia dăunează grav sănătății

Persoanele mânioase au o valoare crescută a tensiunii arteriale în comparaţie cu cele conciliante

O cercetare efectuată de oamenii de știință americani arată că iertarea persoanelor care ne-au provocat o neplăcere ajută la îmbunătăţirea propriei sănătăţi, în schimb, furia crește riscul de atac de cord și de atac cerebral.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cercetătorii din cadrul Universității California, din San Diego, au descoperit că persoanele care obișnuiesc să nu se lase pradă mâniei prezintă mai puține riscuri să înregistreze o creştere bruscă a tensiunii arteriale.
În cadrul studiului efectuat de cercetătorii americani, care a inclus 200 de voluntari, oamenii de știință le-au cerut participanţilor să se gândească la un moment din viața lor în care un prieten i-a ofensat. Aproape jumătate dintre ei au fost apoi rugaţi să se gândească la modul în care i-a supărat acest act, iar ceilalţi voluntari au fost încurajaţi să se gândească la moment într-un mod conciliant. Apoi, tuturor participanţilor le-a fost distrasă atenţia pentru 5 minute. După aceea, ei au fost rugaţi din nou să se gândească la acel eveniment. Toţi voluntarii au fost conectaţi la aparate care le monitorizau tensiunea arterială şi ritmul bătăilor inimii.

Risc crescut de atac de cord și atac cerebral
Specialiștii au descoperit că voluntarii mânioşi prezentau o creştere a valorii tensiunii arteriale în comparaţie cu cei concilianți. Efectul a fost identificat chiar şi după perioada de relaxare de 5 minute. În schimb, în ceea ce priveşte ritmul bătăilor inimii, nu a existat nicio diferenţă între cele două grupuri.
Autorii studiului afirmă că acesta sugerează că iertarea oferă „o protecţie de lungă durată" contra efectelor nocive ale evenimentelor stresante.
Nu există dovezi ştiinţifice care să indice efecte nocive ale creşterii tensiunii arteriale pentru un interval scurt de timp, însă, dacă hipertensiunea se menţine pe termen lung, aceasta creşte riscul de a suferi un atac de cord sau un atac cerebral.Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările