Mâncăruri care aduc fericirea

Mâncăruri care aduc fericirea

Mâncăruri care aduc fericirea

Fasolea pe pâine prăjită, cârnaţii cu piure sau macaroanele cu brânză sunt mâncărurile care pot înveseli numaidecât ziua unui om, susţin academicienii de la Universitatea din Sussex, Marea Britanie.


Oamenii nu stau să se gândească de ce ajung să aleagă dintr-o sumedenie de feluri simandicoase de mâncare o simplă farfurie cu piure şi cârnaţi. Neuropsihologii de la Universitatea din Sussex au aflat răspunsul folosindu-se de formula „mâncării confortabile“ şi de câţiva electrozi cu care au măsurat activitatea neuronală la nivelul scalpului, în cazul a 16 voluntari.

Potrivit cotidianului „The Daily Telegraph“, în stabilirea unui top cu cele mai îndrăgite mâncăruri, cercetătorii au luat în calcul atât ingredientele din care au fost preparate acestea, cât şi reacţiile consumatorilor la mirosul, gustul şi aspectul mâncării. În plus, academicienii au determinat în ce măsură bucatele le trezesc oamenilor amintiri dragi din vremea copilăriei. Concluzia lor: mâncărurile preparate din ingrediente simple, cu o culoare uniformă aduc fericirea consumatorilor.

Astfel, cei 16 meseni voluntari s-au arătat mai binedispuşi după ce au savurat fasole pe pâine, piure cu cârnaţi, supă de roşii sau macaroane cu brânză decât atunci când au gustat din curry sau din pastele italiene.