Mâncarea tip fast-food îi prosteşte pe cei mici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Copiii crescuţi cu mâncare sănătoasă sunt mai inteligenţi decât cei care au consumat, încă de la vârste fragede, fast-food şi alte alimente procesate. Cercetătorii englezi au descoperit că există o legătură între alimentaţia celor mici, până la vârsta de 3 ani, şi activitatea cerebrală a acestora.

Copiii care mănâncă în mod regulat chipsuri, biscuţi, pizza sau alte alimente procesate, cu conţinut mare de grăsimi, au un coeficient de inteligenţă (IQ) mai mic decât cei obişnuiţi cu paste, salate şi fructe, scrie „The Daily Telegraph".

Citiţi şi:

Mumia din farfurie. Se strică sau nu produsele tip fast food?

Patru milioane dintre români sunt, oficial, obezi

VIDEO Daciana Sârbu la jurnalul adevarul.ro: "Reclamele la produsele alimentare pentru copii în programe de desene animate ar trebui interzise"

Studiul, realizat de Universitatea din Bristol, arată că o dietă sănătoasă este vitală în primii ani de viaţă a celor mici, mai ales că cea mai rapidă dezvoltare a creierului are loc până la vârsta de 3 ani.

Cercetătorii au urmărit evoluţia a 14.000 de copii născuţi în 1991 şi 1992. Părinţii acestora au fost întrebaţi despre tipurile de mâncare şi de băutură pe care le‑au consumat copiii lor când aveau vârsta de 3, 4, 7 şi 8 ani şi jumătate.

Răspunsurile au fost notate pe o scară care începea la -2, echivalent cu cea mai sănătoasă dietă, şi se termina la 10, pentru cel mai nesănătos meniu. Apoi, profesorii de la Universitatea din Bristol au măsurat nivelul de inteligenţă al copiilor, înregistrat la vârsta de 8 ani şi jumătate.

Obiceiuri păstrate

Rezultatele au arătat că o dietă bazată pe alimente procesate, oferită copiilor până la vârsta de 3 ani, este asociată cu un IQ mai mic, înregistrat peste 5 ani, fie că meniul este îmbunătăţit între timp sau nu.  În schimb, fiecare punct pe scara dietei sănătoase realizată de cercetători a corespuns cu o creştere în cazul IQ-ului de 1,2.

„Obiceiurile alimentare înregistrate între 4 şi 7 ani nu au niciun impact asupra nivelului de inteligenţă", se arată în studiul care a luat în calcul mai mulţi factori, precum statutul social al părinţilor şi educaţia maternală. Cercetarea mai arată că majoritatea copiilor şi-au păstrat obiceiurile alimentare din primii ani ai vieţii.  

Acesta este primul studiu care demonstrează legatura directă dintre alimentaţia copiilor şi activitatea cerebrală a acestora.

Ciocolata, noua super-mâncare

Ciocolata are un nivel mult mai ridicat de antioxidanţi decât multe sucuri din fructe proaspete, arată o cercetare a companiei Hershey din SUA. În cadrul studiului, oamenii de ştiinţă au examinat prezenţa mai multor antioxidanţi în compoziţia unor multor sucuri fresh, cum ar fi cele din rodie şi afine, precum şi în pudra de cacao obţinută din seminţele arborelui de cacao şi în ciocolata neagră.

Cea mai mare concentraţie de astfel de substanţe a fost descoperită în pulberea de cacao. Cu toate acestea, în ciocolata caldă, concentraţia de antioxidanţi s-a dovedit a fi mică, din cauza proceselor de preparare.

Studii anterioare au demonstrat că un consum moderat de ciocolată neagră - aproximativ 6,7 grame pe zi - reduce aproape cu o treime riscul de boli de inimă.

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite