Machiajul permanent: avantaje şi riscuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Această procedură presupune şi riscul unor infecţii, dacă instrumentarul nu este corect sterilizat
Această procedură presupune şi riscul unor infecţii, dacă instrumentarul nu este corect sterilizat

Ochii frumos conturaţi, sprâncenele creionate perfect şi buzele roşii tot timpul sunt visul fiecărei femei. Acestea sunt şi avantajele realizării unui machiaj permanent. Există însă şi unele dezavantaje!

Machiajul permanent este de fapt un tatuaj care se poate folosi pentru corectarea unor defecte, în general asimetrii ale feţei, dar şi pentru a contura mai bine trăsăturile, obţinându-se un desen regulat al acestora. Cu toate că se numeşte permanent, acesta durează câţiva ani, nu toată viaţa.

Mai exact, acest tip de machiaj se realizează cu un ac special care străpunge stratul superficial al epidermei, introducând coloranţi de origine minerală, non-alergici, care se păstrează în piele, în funcţie de organism, de la opt luni, până la şapte ani.

Procedura nu este dureroasă

Fiindcă tatuajul cosmetic este asemănător tatuajului normal în care acul îţi penetrează pielea eliberând pigmentul, pe parcursul procedurii, clienta simte o serie de înţepături care îi pot crea disconfort. Dar durerea este exclusă, spun specialiştii, anestezia locală fiind obligatorie. Zonele injectate cu pigmentul care conturează sunt foarte sensibile, iar persoanele asupra cărora se intervine ar putea, de exemplu, să clipească sau să mişte buzele în timpul intervenţiilor dacă ar resimţi durere.

Deoarece procedura de machiere poate dura şi până la două ore dacă este nevoie, anestezicul se va reaplica la interval de 10-15 minute, în funcţie de sensibilitatea la durere a persoanei respective. Uneori, pentru a ajunge la efectul dorit, este nevoie de şedinţe repetate de tatuare, la interval de minimum o săptămână şi de maximum două săptămâni.

Util persoanelor ocupate

Machiajul permanent poate fi o opţiune pentru orice femeie, dar există câteva categorii pentru care această modalitate de machiaj este mai practică. În general, de beneficiile machiajului permanent se pot bucura femeile care au sprâncene foarte subţiri sau rare, precum şi cele care doresc remodelarea conturului acestora.

Persoanele ocupate, care nu au timp să îşi realizeze în fiecare zi un machiaj­ corect şi complet, sunt cele care apelează cel mai des la machiajul permanent. De asemenea, dacă suferi de artrită, ai un handicap sau dacă îţi tremură mâna şi nu îţi poţi realiza singură un machiaj adecvat, poţi folosi machiajul permanent.

Contraindicaţiile sunt puţine

Deşi substanţele injectate sunt, în general, bine tolerate de organismul uman, persoanele sensibile pot avea reacţii alergice. De aceea, înainte de aplicarea machiajului este necesară efectuarea unui test de toleranţă la substanţele colorante. Există şi boli care nu permit realizarea machiajului permanent.

Printre aceste afecţiuni se numără cele care determină o refacere dificilă a ţesuturilor, precum diabetul zaharat, hemofilia (care provoacă sângerări prelungite) şi epilepsia (tulburare neurologică). De asemenea, această procedură este contraindicată în perioada de sarcină.

Atenţie: Asigură-te că instrumentarul folosit pentru machiaj este steril.

Este o procedură reversibilă

Dacă nu îţi mai place machiajul permanent, acesta poate fi îndepărtat. O soluţie este „ştergerea" lui cu ajutorul laserului, de către medicul dermatolog. Totuşi, este bine să ştii că tatuajul cosmetic realizat în zonele cu păr, precum sprâncenele, nu se poate şterge cu laser fără să distrugă şi rădăcinile părului.

Altă variantă este ascunderea lui sub un alt tatuaj. Acest lucru presupune o nouă şedinţă sau mai multe şedinţe de tatuaj cosmetic în care se vor folosi pigmenţi în culoarea naturală a pielii.

Specialistul nostru
Prof. dr. Anca Zbranca
medic specialist dermatolog

image

Pigmenţii utilizaţi la machiajul permanent pot să producă alergii, iar locul înţepat se poate infecta. O infecţie pe marginea pleoapei sau buzei poate lua aspecte dramatice, cu abces, flebită sau necroză şi, implicit, cu cicatrice sau mutilări ale zonei.

Nuanţa injectată îşi schimbă în timp culoarea, roşul poate deveni negru sau verde, o linie neagră (la nivelul sprâncenei) se poate face mov sau verde. Odată tatuat, pigmentul nu poate fi extras decât cu laser, dar dacă tatuarea s-a făcut între firele de păr (gene, sprâncene) laserul distruge ireversibil şi firele de păr.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite