Luna portofelelor goale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cheltuielile făcute pe cadourile şi capriciile de care ne-am bucurat în decembrie se resimt în ianuarie, lună de care încercăm să trecem fără să ne împrumutăm, apelând la tot felul de „trucuri“.

Primele săptămâni din noul an sunt unele dintre cele mai grele din punct de vedere economic pentru mare parte dintre români. După ce cheltuiesc în decembrie aproape toţi banii pe cadouri, excursii şi petreceri, lăsându-se seduşi de atmosfera de sărbătoare, îşi dau seama că nu au fonduri suficiente pentru a acoperi cheltuielile zilnice şi facturile pentru prima lună din noul an. Pentru a economisi, unii renunţă la vicii, iar alţii, la confort sau la micile capricii, în timp ce alţii nu reuşesc să treacă de ianuarie fără să se împrumute.

„Oricum voiam să mă las de fumat"

Cătălin Mihalache (32 de ani), din Bucureşti, spune că, pe lângă faptul că s-a lăsat de fumat încă de pe 2 ianuarie, nu se mai duce la serviciu cu maşina personală, ci cu mijloacele de transport în comun pentru că banii rămaşi după Sărbători îi mai ajung doar pentru a plăti facturile. „Mă duc cu metroul la serviciu şi economisesc peste 200 de lei. De fumat oricum voiam să mă las, că şi-aşa am auzit că se scumpesc din nou ţigările, iar de la ieşitul în oraş mi-am luat gândul", povesteşte Cătălin. Tânărul mai spune că nu are de gând să intre în vreun supermarket pe parcursul acestei luni şi nici în restaurante.

„Mai avem tot felul de preparate din porc şi mâncare gătită, aşa că nu cred că o să fie nevoie să mergem la cumpărături prea curând. La serviciu îmi voi lua pachet de acasă, aşa că nu voi comanda mâncare şi nici nu voi mai merge să iau prânzul la restaurant", explică bucureşteanul modul în care speră să treacă de această lună fără să se împrumute. Nu toţi reuşesc să facă faţă acestei perioade fără să apeleze la ajutor. Potrivit reprezentanţilor caselor de amanet, sfârşitul lunii decembrie este una dintre perioadele în care se înregistrează cele mai multe tranzacţii.

Amanetează bijuteriile pentru a plăti facturile

„După Crăciun semnăm foarte multe contracte. Se poate spune că este una dintre cele mai active perioade din acest punct de vedere", susţine o angajată a unei case de amanet din centrul Capitalei. Alexandra Tomescu (29 de ani), din Bucureşti, spune că a apelat la această metodă pentru a face rost de bani pentru petrecerea din noaptea de Anul Nou, dar şi pentru a-şi acoperi cheltuielile din luna ianuarie.

„Anul acesta, fiind criză, n-am luat nici eu, nici prietenul meu primă de Crăciun, aşa că am hotărât să ne împrumutăm. Dar cum nici prietenii noştri nu au avut cum să ne ajute şi nici cardurile de credit nu mi se par atât de avantajoase, am apelat la o casă de amanet", explică Alexandra. 

"Anul acesta, fiind criză, n-am luat primă de Crăciun, aşa că am apelat la o casă de amanet.''
Alexandra Tomescu Bucureşti

Cei chibzuiţi profită de oferte

Cu toate că foarte mulţi români se plâng de lipsa banilor în această perioadă, agenţiile de turism se bucură de un flux foarte mare de clienţi în luna ianuarie. „Mulţi români îşi programează din timp excursii pentru perioada 4-11 ianuarie. Schiatul în Austria şi pe Valea Prahovei în această perioadă este deja un trend. Se fac multe rezervări după Revelion nu neapărat pentru că sunt oferte, ci pentru că preţurile revin la normal", susţine Traian Bădulescu, director al unei companii de consultanţă în turism. El subliniază însă faptul că aceste excursii sunt, în general, programate din timp. După 15 ianuarie, când se sărbătoreşte Anul Nou pe rit vechi, activitatea scade foarte mult, mai spune Bădulescu.  

Sfaturi pentru a trece mai uşor peste problemele de început de an

Specialiştii de la para­-saber.com îşi sfătuiesc cititorii să nu se împrumute în această perioadă decât dacă este neapărat nevoie. „Orice împrumut înseamnă cheltuieli lunare în plus", spun ei. Pentru a evita acest lucru, ei dau şi câteva sfaturi:
- O metodă prin care puteţi câştiga bani în plus este comerţul online. Puteţi vinde lucrurile de care nu aveţi neapărat nevoie, precum telefoanele mobile mai vechi sau costumul de schi pe care nu-l mai purtaţi, pe siteurile specializate.
- Renunţaţi la micile capricii, precum şueta la cafenea sau ieşitul la o bere cu prietenii.
- Când mergeţi în supermarket evitaţi să cumpăraţi lucruri de care nu aveţi neapărat nevoie. Faceţi o listă cu strictul necesar şi nu vă abateţi de la ea.
- Mâncaţi înainte să mergeţi la cumpărături. Din cauza senzaţiei de foame, puteţi cumpăra mai mult decât aveţi nevoie.
- Nu intraţi în magazinele care au super oferte pentru a evita să achiziţionaţi lucruri ieftine, dar de care nu aveţi nevoie.
- Nu mâncaţi în oraş. La serviciu puteţi să mâncaţi sandviciuri aduse de acasă.
- Nu folosiţi maşina personală pentru a merge la serviciu. Folosiţi transportul în comun.
- Nu folosiţi mobilul atât de mult, oricum aţi sunat pe toată lumea de Sărbători. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite