Lucrările originale ale lui Isaac Newton expuse pe internet

Lucrările originale ale lui Isaac Newton expuse pe internet

Cartea lui Newton conţine şi legea universală a gravitaţiei

Un manuscris original aparţinând lui Isaac Newton a fost publicat în variantă digitală pe site-ul librăriei online a Universităţii Cambridge (Marea Britanie). Mai mult de 4.000 de pagini au fost fotografiate şi publicate, acesta fiind doar începutul unui proces de durată.

Ştiri pe aceeaşi temă

Documentele publicate, scrie presa britanică, conţin chiar o copie adnotată a „Philosophiae Naturalis Principia Mathematica" şi notiţe scrise de mână din care se pot extrage concluzii asupra primelor teorii ale fizicianului britanic. Publicată pentru prima oară în 1687, „Principia" conţine şi legile mişcării, dar şi legea universală a gravitaţiei şi este considerată una din cele mai importante opere ştiinţifice din istorie.


Lucrul la fotografierea lucrărilor a început în 2010 şi aproximativ 200 de pagini au fost fotografiate zilnic, în timp ce unele manuscrise au trebuie să fie recondiţionate pentru a putea fi supuse acestui proces.

Digitizarea lucrărilor lui Newton a putut fi făcută după ce o donaţie de 1,3 milioane de euro a fost făcută Universităţii Cambridge. „Oricine, de oriunde ar fi, poate să vadă la un click distanţă modul cum Newton lucra şi cum a ajuns la concluziile sale", au declarat reprezentanţii Universităţii.

Anul viitor, Cambridge-ul doreşte să aducă în variantă digitală operele lui Charles Darwin şi Ernest Rutherford.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările