Locul în care se predă atenţia la detalii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Designerul vestimentar Adrian Oianu creează într-o casă al cărei farmec absolut stă în sumedenia de elemente cu rădăcini adânc înfipte în istoria unui popor căruia nu-i e străin bunul-gust.

Timp de şase luni, trei oameni au căutat o casă de închiriat. Unul dintre ei s-a ocupat exclusiv de asta, vânând prin Bucureşti locuri cu dichis, bune de găzduit un brand care spune poveşti folosind rochii. Înainte de a decide unde îşi va instala biroul, atelierul şi showroomul, designerul Adrian Oianu a trecut pragul câtorva zeci de case, să fi fost vreo 20.

Adrian Oianu, 44 de ani de viaţă şi peste 20 de design vestimentar

Pe ultima sută de metri, a ajuns pe strada Ştefan Greceanu, la casa brâncovenească de la numărul 6. „De cum am intrat mi-am dat seama că este exact ce visam: o casă cu personalitate, care să spună ceva despre România şi despre istoria bunului-simţ şi a bunului-gust la poporul nostru", spune Oianu stând pe unul dintre scaunele din holul mare. „Piesele astea - jilţurile şi masa frumos sculptate în stil neoromânesc - m-au întâmpinat atunci. Sunt preferatele mele şi le-am păstrat tocmai pentru că îmi arată clar de unde venim; nu mai spun că funcţionează ca un statement pentru oricine intră la noi."

Muze de la 1946

Mai bine de o oră fără întrerupere a vorbit Adrian Oianu despre casa pe care a închiriat-o de curând şi în care, la sfârşitul lui 2011, a sărbătorit, cu o prezentare-eveniment, cinci ani de design în România. „În 1946, un om a spus: «Vreau să fac o casă care să fie în pas cu arhitectura ce va veni». Arhitectul era prieten al proprietarilor de atunci ai locului şi a reuşit să creeze un spaţiu modern, cu linii curate, bine compartimentat şi foarte funcţional", explică amfitrionul.

image

Pentru a se muta în zona Ştefan cel Mare, Oianu a lăsat în urmă o casă închiriată la doi paşi de Palatul Cotroceni

image

Casa în care creează Adrian Oianu are camere înalte ce se pot transforma într-un open space călduros ori pot deveni încăperi intime cu ajutorul uşilor glisante de la (aproape) fiecare cameră. Tot farmecul clădirii stă în detalii. De la măştile elegante ale caloriferelor la lambriul din lemn discret existent în fiecare cameră, de la tablourile cu note specific româneşti la masa cu picioare de leu, de la fiecare ceaşcă din vitrina Biedermeier la recamierul acoperit cu ştergar din Bucovina, de la geamurile cu detalii ce imită florile de gheaţă la lustra din argint Art Deco, totul e o lecţie despre autentic şi detaliu.

Uşile glisante originale, vechi de aproape 70 de ani, transformă spaţiul după bunul plac



„Mă trezesc uneori uitându-mă năuc la parchet sau la textura lemnului de la uşi, şi de fiecare dată ochiul mi se bucură. Tot ce e aici e cale spre inspiraţie, fiecare obiect îmi dă idei şi mă face să fiu şi mai atent la detalii în munca mea", spune designerul de haine.

image

Mobilierul de colecţie în stil neoromânesc, motiv de dragoste la prima vedere



100 metri pătraţi pe fiecare nivel, plus o mansardă, are casa în care creează Adrian Oianu

image

“De cum am intrat mi-am dat seama că e exact ce visam: o casă cu personalitate, care să spună ceva despre România şi despre istoria bunului-gust.la noi."

“Mă trezesc uneori uitându-mă năuc la parchet sau la textura lemnului de la uşi."
Adrian Oianu
designer vestimentar

Casa de la numărul 6 i-a fermecat pe vizitatori

Reacţii Designerul Adrian Oianu spune că toţi cei care i-au trecut pragul până acum s-au arătat încântaţi, dar mulţi nu au ştiut din prima pe seama cui să pună „atmosfera fină".

O cameră liniştită de la parter, cu elemente de Art Deco şi cu ţesături bucovinene



În camerele de la parter, Adrian Oianu a amenajat spaţiul de prezentare. Manechinele îmbrăcate în rochiile unicat au la dispoziţie două camere. Una în stânga, unde s-a amenajat un soi de budoar, alta în dreapta, unde împart spaţiul cu câteva piese Biedermeier, făcute din furnir de rădăcină de cireş. Pe holul mare, vedetele incontestabile sunt piesele neoromâneşti. Din loc în loc, „românismul" e punctat cu ajutorul unor tablouri, picturi, fotografii cu ţărani în straie populare.

image

 Drumul spre atelierul de la etaj e „pavat“ cu tablouri, statuete şi un ceas de epocă



Spaţiul de lucru se află la etaj. Şi tot acolo ai ieşire în cerdac, zona de relaxare care abia aşteaptă vara. „La mine, viaţa profesională şi cea personală se întrepătrund puternic (asta chiar mi s-a reproşat la un moment dat), de aceea a fost esenţial să am aici un spaţiu în care să mă simt ca acasă. Ca să pot să muncesc, am nevoie de un loc care să mă bucure", povesteşte Adrian Oianu.

Care a fost reacţia celor care au testat liniştea casei-atelier de pe Ştefan Greceanu nr. 6? „Încântare. Dar mulţi n-au ştiut de ce. Au caracterizat locul ca având o atmosferă fină. Casa asta, făcută cu atenţie maximă la detaliu, e o dovadă a faptului că poporul român are potenţial de a crea spaţii de o delicateţe şi de o supleţe extraordinare. Până la urmă, stând aici, încerc să sugerez că se poate", conchide designerul.


image
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite