“Like” pe Facebook pentru Dumnezeu? Adaugă Biserica la prieteni !

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine de pe unul dintre conturile false de Facebook ale Patriarhului Daniel
Imagine de pe unul dintre conturile false de Facebook ale Patriarhului Daniel

În 2010, Patriarhia Română a fost sesizată cu privire la existenţa unor conturi false, apărute pe platforma de socializare Facebook, care îi erau atribuite Patriarhului Daniel. Astăzi, fenomenul nu s-a stins, ba dimpotrivă. Conturile de Facebook apărute sunt atribuite sfinţilor, Preafericitului Daniel, bisericilor, atât ortodoxe, cât şi protestante şi chiar Atotputernicului Însuşi.

În 2010, presa prezenta cazul conturilor de Facebook false apărute în numele Patriarhului Daniel. Într-un comunicat de presă de atunci se arăta că : "Deşi Patriarhia Română a sesizat de mai multe ori administratorul Facebook asupra acestor conturi false atribuite Patriarhului României şi a solicitat închiderea acestora, totuşi ele continuă să funcţioneze şi să inducă în eroare pe cei care le accesează".

Într-adevăr, situaţia continuă până astăzi. Într-unul dintre conturile false atribuite Patriarhului, acesta este înfăţişat alături de semnul dolarului, iar fotografia nu are o descriere, lăsând loc interpretărilor. În schimb, există o descriere succintă a profilului : "Trimisul lui Dumnezeu pe pământ!".

Un alt cont al Patriarhului Daniel, în care acestuia îi este prezentată biografia, este semnat de "un mare fan", acesta recunoscând că nu este un cont oficial. Cu excepţia amănuntelor biografice, autorul contului a introdus inclusiv un album de fotografii, intitulat laconic : "Dany" , în care este înfăţişat, în mai multe ipostaze, subiectul admiraţiei sale. Mai multe aplicaţii şi jocuri arată că este vorba despre un cont încă activ.

Un alt cont a fost creat cu intenţia evidentă de a lua în deşert numele Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române. Se arată că este vorba despre un "slujitor al Domnului", descrierea fiind una voit ironică : "Câteodată mai trec pe la cocioaba Domnului".

Există, însă, şi conturi de Facebook aparţinând bisericilor. De pildă, biserica Maranatha, din Suceava, are un cont pe Facebook în care detaliile abundă. Dincolo de amănuntele privind istoricul bisericii, apar şi unele detalii bizare, precum "angajatorul" , nimeni altul decât Dumnezeu însuşi.

Biserica Maranatha

Multe asemenea conturi de Facebook au fost făcute în numele personajelor biblice, există comunităţi, atât ortodoxe, cât şi protestante sau catolice, însă autorii acestor conturi sunt, de cele mai multe ori, necunoscuţi.

Situaţia nu este, desigur, întâlnită doar la noi în ţară. Nu doar Patriarhul Daniel se confruntă cu astfel de neplăceri, cazul este întâlnit şi la Vatican, iar Papa Benedict al XVI-lea are mai multe conturi care îi sunt atribuite şi există chiar şi o aplicaţie care îi poartă numele, "Frases del Papa Benedicto XVI". E drept, majoritatea comunităţilor create în numele Papei sunt unele în care credincioşii îşi exprimă dragostea şi admiraţia faţă de liderul Bisericii Catolice, însă există şi excepţii. O astfel de excepţie este comunitatea "Pope Benedict XVI - El Papa asesino", descrierea arătând, succint, că această comunitate a fost creată pentru cei care vor să îi vadă "adevărata faţă".

Papa Benedict al XVI-lea

Dacă în cazul persoanelor reale cărora li se atribuie astfel de conturi se pot lua măsuri, alta este situaţia în cazul conturilor făcute în numele lui Iisus Hristos, al mai multor sfinţi, inclusiv ortodocşi, precum sfântul Nectarie sau chiar în numele lui Dumnezeu. De altfel, Dumnezeu este atotprezent pe Facebook, existând pagini pentru fani, comunităţi dedicate Lui şi aplicaţii, dintre care unele au fost închise, după cum este cazul aplicaţiei "Dumnezeu îţi zice azi".

Se pune, de asemenea, întrebarea : cine este în spatele unui profil de Facebook precum cel al lui Arsenie Boca ? Sau chiar dacă este, într-adevăr, ceva greşit în asta, în cazurile în care conturile nu au fost create în scopuri îndoielnice.

Referitor la acest aspect, Johnnie Moore, vicepreşedinte al Departamentului Proiecte din cadrul Universităţii Liberty, şi-a exprimat opinia, după cum urmează : „Ce este Facebook-ul, la urma urmei? Este o comunitate. Ce este Biserica? Tot o comunitate. Biserica şi Facebook-ul sunt locuri pe care le împărtăşim împreună, unde învăţăm unii despre alţii, ne încurajăm reciproc, râdem împreună şi ne trăim vieţile în armonie".

Rămâne de văzut dacă astfel de cazuri, precum cel al PF Daniel, vor fi luate în serios de către cei cărora li se atribuie astfel de conturi sau dacă se vor lua măsuri pentru a nu-i induce în eroare pe creştinii care cred că sunt, graţie unui "Like", mai aproape de Divinitate.

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite