Leii africani, în pericol

Populaţiile de lei şi de leoparzi din Tanzania vor scădea considerabil, dacă nu se vor lua măsuri pentru a frâna vânătoarea felinelor de către amatorii de trofee.

Ştiri pe aceeaşi temă

Avertismentul, lansat de specialiştii în conservarea speciilor din Africa şi din Statele Unite, vine în contextul în care Tanzania are cea mai mare populaţie de lei africani, specia Panthera leo, şi habitate extinse ale leoparzilor din specia Panthera pardus, relevă BBC.

Restricţii pentru vânători

Potrivit datelor, autorităţile din Tanzania permit vânarea sportivă a 500 de lei şi 400 de leoparzi anual, pe o suprafaţă de 300.000 de kilometri pătraţi. Numai că, un studiu recent făcut de profesorul Craig Packer de la Universitatea din Minnesota, dar şi de colegi de breaslă din Marea Britanie şi Tanzania, arată că vânătoarea de dragul trofeelor este mult peste limita normală. Asta pentru că, în perioada 1996-2008, populaţia de lei a scăzut cu 50% în zonele în care este permisă vânătoarea. În regiunile în care acest sport este interzis, numărul leilor a rămas constant.

O altă problemă este dată de faptul că amatorii de trofee se orientează spre felinele tinere. Specialiştii atrag atenţia că ar trebui luate măsuri astfel încât cota permisă în cazul leilor să scadă de circa trei ori, iar în cazul leoparzilor să fie redusă cu o treime. De asemenea, atrag atenţia biologii şi ecologii, dacă exemplarele vânate vor avea mai puţin de şase ani, există toate şansele ca, în curând, leii africani şi leoparzii să devină doar o amintire.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: