Invenţii ale femeilor care au schimbat lumea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primul sistem de încălzire pentru interiorul maşinii a fost patentat în 1983 de Margaret A. Wilcox. FOTO buzzfeed.com
Primul sistem de încălzire pentru interiorul maşinii a fost patentat în 1983 de Margaret A. Wilcox. FOTO buzzfeed.com

O femeie a fost cea care s-a gândit la necesitatea existenţei unui încălzitor pentru maşină, ba chiar şi berea ar exista graţie inovaţiei feminine. Reprezentantele sexului frumos reprezintă „creierele“ din spatele multor invenţii fără de care lumea nu ar mai fi cea pe care o cunoaştem.

Încălzitorul pentru maşină

Primul sistem de încălzire pentru interiorul maşinii, într-o formă rudimentară, a fost patentat în 1983 de Margaret A. Wilcox, o şoferiţă din secolul 19. Tot ea a fost cea care a reuşit să inventeze o maşină de spălat atât vase, cât şi rufăria murdară.

Ştergătoarele de parbriz

Tot în domeniul auto s-a remarcat şi Mary Anderson, care a inventat în 1903 sistemul de ştergere a parbrizului, conform buzzfeed.com.

FOTO buzzfeed.com 

inventie

Jocul Monopoly

Unul dintre cele mai populare jocuri din lume, Monopoly, a fost inventat de Elizabeth Magie în 1904, dar la acel moment se numea The Landlord’s Game. Jocul închipuit de Magie s-a dorit o formă de a critica nedreptăţile capitalismului sălbatic, abordare cu atât mai ironică dacă ţinem cont de faptul că 30 de ani mai târziu ideea jocului a fost preluată în mod forţat de Charles Darrow, care a vândut ideea către Parker Brothers. Firma Parker Brothers a descoperit-o pe cea căreia îi aparţinea de drept ideea jocului şi i-a plătit daune în valoare de 500 de dolari pentru neplăcerea produsă.

FOTO buzzfeed.com 

inventie

Scara de incendiu

Una dintre cele mai cunoscute invenţii care ţine de siguranţa publică a fost inventată de Anna Connelly în 1887, ea fiind cea care a avut o viziunea apropiată de cea pe care o ştim astăzi a scărilor de incendiu. Anterior au fost imaginate maşinării sau dispozitive mobile, cu ajutorul cărora persoanele aflate în pericol puteau să coboare ieşind pe fereastră.

Pluta de salvare

Maria Beasley este inventatoarea plutei de salvare, idee care i-a venit în 1882, asta pe lângă o maşinărie care producea butoaie.

FOTO buzzfeed.com 

inventie

Prima casă încălzită cu energie solară

„Solar One” este denumirea dată primei case care depindea în întregime de energia solară, un proiect din 1947 pentru care meritele aparţin fizicianului Maria Telkes (foto jos) şi arhitectului Eleanor Raymond.

FOTO buzzfeed.com 

energie

Seringa medicală

Considerată una dintre minunile medicinii moderne, seringa medicală manevrabilă cu o singură mână este instrumentul patentat de Letitia Geer, în 1899.

Frigiderul electric modern

Florence Parpart a inventat în 1914 ceea ce azi este frigiderul electric, iar la 1900 reuşea să patenteze o maşină de curăţat străzile, pe care a reuşit să o vândă în SUA.

Maşina de făcut îngheţată

În 1843, Nancy Johnson a inventat un dispozitiv cu ajutorul căruia se putea obţine delicioasa îngheţată, invenţie care se află la baza maşinilor electrice de făcut îngheţată din zilele noastre.

Primul algoritm pentru un computer 

Adei Lovelace, matematiciană şi scriitoare engleză, este considerată primul programator din lume. Augusta Ada King, contesă de Lovelace (10 decembrie 1815 - 27 noiembrie 1852), născută cu numele Augusta Ada Byron şi cunoscută ca Ada Lovelace, a fost singurul copil legitim al poetului Lord Byron cu Anne Isabella Byron. 

FOTO buzzfeed.com 

inventie

Ada Lovelace s-a remarcat în domeniul ştiinţelor matematice şi ca scriitoare, fiind cunoscută în principal pentru colaborarea sa cu matematicianul englez Charles Babbage, cel care a proiectat primul calculator din lume, în 1837, cunoscut ca "Motorul Analitic". Ada Lovelace a scris primul algoritm pentru un computer. Ca urmare a colaborării sale la realizarea "Motorului Analitic", Ada Lovelace este cunoscută ca fiind primul programator din lume, iar limbajul de programare Ada îi poartă numele.

Maşina de spălat vase

Maşina de spălat vase a fost inventată de Josephine Cochrane în 1887, invenţie pe care a prezentat-o proprietarilor de hoteluri fără să fie însoţită la demonstraţiile făcute şi la încheierea contractelor de soţ, fraţi sau de tată, îndrăzneală ieşită din comun pentru acea perioadă.

FOTO buzzfeed.com 

inventie

Tehnologia de comunicare wireless

Actriţa Hedy Lamarr este recunoscută nu numai pentru performanţele actoriceşti ci şi pentru faptul că în 1941 a brevetat un sistem secret de comunicare care modifica dinamic frecvenţa de emisie, pentru a face dificilă interceptarea de către inamic. Acest dispozitiv a fost folosit la ghidarea radio a torpilelor americane, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, şi stă la baza folosirii în conexiunile mobile şi de internet, de la WI-Fi la GPS.

FOTO buzzfeed.com 

inventie

Încălzirea centrală

Alice Parker a pus bazele sistemului de încălzire centrală cu gaz, în 1919. Chiar dacă designul propus de ea nu a fost realizat, a fost pentru prima dată când un inventator s-a gândit să utilizeze gazul natural pentru a încălzi o casă obişnuită, proprietate personală, idee care a inspirat sistemul de încălzire centrală al viitorului.

Descoperirea kevlarului (material din care este făcută vesta antiglonţ)

În 1965, dr. Stephanie Kwolek a inventat un material sintetic numit Kevlar, care este de cinci ori mai rezistent decât oţelul. Invenţia sa a salvat mii de vieţi, fiind materialul din care sunt fabricate vestele antiglonţ.

FOTO buzzfeed.com 

vesta

Berea

Istoricul Jane Peyton susţine că femeile din Mesopotamia antică sunt primele care au produs, vândut şi au şi băut licoarea cunoscută astăzi sub denumirea de bere, chiar dacă nu poate fi stabilită o perioadă exactă petru apariţia acesteia.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite