Invenţia sa a salvat sute de mii de persoane. Astăzi, Joseph Murray, câştigător al unui Nobel, a murit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doctorul Joseph Murray, chirurgul care a realizat prima operaţie reuşită de transplant renal şi care mai târziu a câştigat premiul Nobel pentru activitatea sa în medicină şi fiziologie a murit luni, la vârsta de 93 de ani.

Murray a decedat în urma unui atac cerebral suferit joi, a declarat purtătorul de cuvânt de la spitalul unde acesta a fost internat.

Potrivit Reuters, Murray şi echipa sa au realizat primul transplant de rinichi în 1954, când au lucrat cu doi fraţi gemeni, luând organul sănătos de la unul dintre ei şi oferindu-l fratelui bolnav. Astfel, au fost pionierii unei noi proceduri medicale care avea să salveze nenumărate vieţi.

“Lumea e un loc mai bun datorită a tot ceea ce doctorul Murray a oferit. Moştenirea sa va dăinui veşnic în inimile noastre şi în fiecare pacient care a primit darul vieţii prin transplant”, a declarat unul din reprezentanţii spitalului, citat de Reuters.

Mai târziu în cariera sa, Murray a continuat să caute noi moduri de a suprima răspunsul imunitar al pacientului pentru a preveni reacţia de respingere în faţa unui ţesut străin, devenind în cele din urmă câştigător al premiului Nobel pentru Fiziologie sau Medicină în 1990.

“Greutăţile sunt oportunităţi. Este o vorbă care apare pe biroul de acasă al tatălui meu. Reflectă optimismul unui mare om care era generos, curios şi mereu umil”, a declarat fiul său Rick.

Murray a început o carieră în medicină după ce a absolvit cursurile prestigioasei universităţi Harvard în anii 1940 şi a devenit interesat de transplantul de ţesut în timp ce lucra cu personalul care se ocupa de cei răniţi în Al Doilea Război Mondial, scrie Reuters.

“Singura mea dorinţă ar fi fost să am încă 10 vieţi de trăit pe această planetă. Dacă ar fi fost posibil, aş fi dedicat fiecare viaţă în parte unui domeniu: genetică, fizică, astronomie, geologie”,a  spus el. “Celelalte vieţi le-aş fi trăit ca pianist, jucător de tenis sau scriitor pentru National Geographic”.

Mai mult de 600.000 de persoane au primit transplanturi în urma invenţiei lui Murray, au mai declarat reprezentanţii spitalului. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite